Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

AMBITIONER

EU-Parlamentet vedtager strategi for havvind

Et stort flertal i EU-Parlamentet har stemt for den strategi for havvind, som den danske parlamentariker Morten Helveg Petersen har stået i spidsen for. Dansk Energi roser strategien, der er afgørende for, at EU når sine klimaambitioner.

EU skal reducere sin CO2-udledning med 55 procent i 2030 og være klimaneutral senest 2050. Ruten til målene går gennem en massiv udbygning af solceller på land samt vindmøller på havet, ved kysterne og på land, så der er masser af grøn strøm til elbiler, varmepumper og industri. For slet ikke at tale om de mængder elektricitet, som skal bruges til at udvikle grønne brændsler til fly, skibe og lastbiler.

Derfor har EU-Parlamentet vedtaget en strategi for havvind. Målet er, at der i 2030 skal være 60 GW havvind i Europa og svimlende 340-450 GW i 2050. I dag er EU’s samlede kapacitet på ca. 12 GW.

Den danske EU-Parlamentariker Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre har været pennefører på strategien og chefforhandler. Han er glad og stolt over den store opbakning i Parlamentet.

– Det er jo kulminationen på lang tids arbejde, som er et ægte resultat for klimaet, der i praksis betyder store CO2-reduktioner. Og så er jeg rigtig glad for, at der er et solidt parlamentarisk flertal bag en europæisk strategi, som skaber grøn vækst og arbejdspladser i Danmark, siger Morten Helveg Petersen.

Med 705 parlamentariker fra 27 lande er EU-Parlamentet præget af mange forskellige holdninger og interesser. Derfor er Dansk Energis viceadm. direktør Anders Stouge også imponeret over strategiens høje ambitionsniveau. 

– Det er et rigtig godt stykke politisk arbejde, og meget vigtigt at Danmark har fået afgørende indflydelse på en så central strategi. Med tæt adgang til Nordsøen og Østersøen ligger Danmark i et smørhul for den havvind, der er en hovedpulsåre i den omfattende direkte og indirekte elektrificering, EU’s klimamål kræver, siger Anders Stouge.

Hurtigere tilladelser

Baggrunden for Parlamentets strategi for havvind er EU-Kommissionens udspil om selvsamme. I Kommissionens strategi lyder den politiske ambitionen på en havvindskapacitet 60 GW i 2030 og 300 GW i 2050. I øjeblikket har EU en kapacitet på 12 GW.

Tiden – eller den manglende tid – er den største udfordring for den grønne omstilling, så enhver administrativ procedure, som tager tid fra en hurtig udbygning, er en barriere, der skal brydes ned.
Morten Helveg Petersen, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre

Strategien fra Parlamentet ligger sig dermed op ad Kommissionens ambitioner. Parlamentets strategi anslår, at det frem mod 2050 kræver offentlige investeringer for ca. 800 mia. euro at komme i mål.

Den helt store udfordring bliver ifølge Morten Helveg Petersen at få håndteret tilladelserne til så mange havmølleparker på ganske få år. Derfor opfordrer Parlamentet også til, at medlemslandene speeder procedurerne og indfører tidsbegrænsninger på myndighedernes proces for godkendelse.

– Tiden – eller den manglende tid – er den største udfordring for den grønne omstilling, så enhver administrativ procedure, som tager tid fra en hurtig udbygning, er en barriere, der skal brydes ned, siger Morten Helveg Petersen og uddyber:

– I den forbindelse foreslår vi altså tidsbegrænsninger på myndighedernes godkendelsesproces. Det er ret vidtgående forslag, synes jeg selv, men det er simpelthen nødvendigt, hvis vi skal nå klimamålene.

Ingen grøn omstilling uden stærkt elnet

Derudover slår strategien fast, at det er behov for at styrke den elinfrastruktur, der skal transportere den grønne strøm fra vindmøllerne til forbrugerne. Det gælder transmissionsnettet, der fører store mængder energi over lange afstande og på tværs af lande, og distributionsnettet, som transporterer strømmen den sidste vej ud til forbrugerne.

– Der er behov for et stærkt elnet, hvis de europæiske klimadrømme skal blive til virkelighed. Det er vigtigt, at EU og medlemslandene har fokus på det. Reguleringen skal gøre det muligt for elnetselskaberne at finansiere de nødvendige investeringer og tage teknologier i bruge, så elektrificeringen af samfundet kan ske til de lavest mulige omkostninger, siger Anders Stouge.

Med EU-parlamentets strategi ligger bolden nu hos medlemslandene. Mange af strategiens forslag er afhængige af, at medlemsstaterne tager ideerne op og implementerer dem - eksempelvis i forbindelse med nationale havplaner.

Den kommercielle del er jo på plads, og der er ikke noget som tyder på, at der mangler private investorer til udbygningen af offshore vedvarende energi i Europa. Udfordringen er især administrativ, og med afstemningen i dag er der ret stor overensstemmelse mellem Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen. Så det sidste ben er medlemslandene, hvor de administrative beslutninger træffes, og den administrative udfordring skal løses i praksis, siger Morten Helveg Petersen.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?