Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

EU

EU vil skrue op for 2030-klimamål

EU-Kommissionen foreslår nu at hæve klimamålet for 2030, så Europa samlet skal reducere CO2-udledningerne med minimum 55 procent. Absolut nødvendigt, lyder det fra Dansk Energi, som gerne ser, at målet bliver højere.

I dag lyder EU’s 2030-klimamål på 40 procent reduktion af drivhusgasser i 2030. Det blev vedtaget i 2014, og er for længst blevet overhalet af den grønne virkelighed.

Derfor har EU-Kommissionen fremlagt et bud på et nyt klimamål på minimum 55 procent reduktion i 2030 sammenlignet med 1990. Det skete i forbindelse med den årlige State of Union-tale, som kommissionsformand Ursula von der Leyen holdt.

Dansk Energi hilser det velkomment, at EU nu tager skridt mod at øge de grønne ambitioner.

– Det er bydende nødvendigt, at EU-Kommissionen skærper klimamålet for 2030. EU er pt på forkert klimakurs. Derfor skal målet være minimum 55 procent CO2-reduktion i 2030 – og gerne mere. På den måde sætter EU en troværdig reduktionslinje frem mod klimaneutralitet i 2050, siger Anders Stouge, viceadmin. direktør i Dansk Energi.

De vedtagne klimaambitioner og virkemidler frem mod 2030 rækker ikke til EU’s bidrag til Paris-aftalen og til ambitionen om at blive det første klimaneutrale kontinent i 2050.

– Vi ved, at udfordringen med at reducere CO2-udledningen bliver større, jo tættere vi kommer på nettonul-udledning. Derfor er det ikke kun vigtigt, at EU øger 2030-målet. Klimakrisen kalder på tidlig handling, og EU-Kommissionen bør opstille et grønt delmål for 2025, siger Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi.

Øget mål for vedvarende energi

Udover en tydelig grøn politisk retning er det ifølge Anders Stouge også nødvendigt med en velfungerende regulering. EU skal nu til at hive forordninger og direktiver frem fra skuffer og skabe og give dem et grønt eftersyn.  Det handler blandt andet om at få gang i elektrificering, sektorkobling, udbygning af vedvarende energi og energieffektivisering.

I den forbindelse bør EU, ifølge Dansk Energi , øge sit mål for andelen af vedvarende energi i Europas samlede energiforbrug til 40 procent. I øjeblikket er målet 32 procent i 2030.

Et øget mål for vedvarende energi vil ikke kun understøtte EU’s grønne ambitioner og gavne klimaet. Det vil også få eksportkronerne til at rulle Danmarks vej. En tommelfingerregel er, at når EU øger sit mål om vedvarende energi med ét procentpoint, øges danske eksportindtægter med 2,5 mia. kr., siger Anders Stouge.

Dertil kommer så behov for en lang række instrumenter. Det er for eksempel styrkelse EU’s kvotesystem, bedre rammer for investeringer i energiinfrastruktur til lands og til vands, certificeringsordninger for grøn brint, at elforbrug ikke som udgangspunkt straffes, overholdelse af CO2-standarder for biler og styrkelse af EU-forskningsprogrammer.

EU-Parlamentet og medlemslandene skal nu tage stilling til Kommissionens forslag.    

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?