Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

GRØN OMSTILLING

Farvel til naturgas er en forudsætning for at nå klimamål

Elektrificering kommer til at spille en markant rolle i opvarmning fremover, og et farvel til naturgas er en forudsætning for at nå vores klimamål. Det slår EA Energianalyse fast i ny rapport for Energifonden. Dansk Energi bakker op om konklusionerne.

Naturgas om kilde til individuel opvarmning skal fremover høre fortiden til og skal i stor stil erstattes af varmepumper eller fjernvarme. Så klar er konklusionen i rapporten ”Roadmap: udfasning af naturgas til rumvarme”, som EA Energianalyse har leveret på opdrag fra Energifonden.

Energifonden igangsatte i foråret 2019 projektet ”Udfasning af naturgas til rumvarme” med udgangspunkt i energiaftalen fra 2018, der har nuludledning af klimagasser i 2050 som mål. Siden er klimaloven, der har 70 pct. reduktion i udledningen pr. 2030 som mål kommet til.

Hos Dansk Energi bakker afdelingschef Kamilla Thingvad op om konklusionen og slår fast, at der ikke er plads til naturgas i opvarmningen i et fremtidigt grønt samfund:

Vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling og indfrielse af 70 pct.-målsætningen uden at gøre op med fossile brændsler – det indebærer et stop for naturgas i opvarmning, og vi skal stoppe med at sætte nye gasfyr op.

Når de eksisterende naturgasfyr ikke udskiftes med nye, bliver der behov for alternative varmekilder. Ifølge rapporten er den samfundsøkonomiske bedste løsning, at hovedparten af opvarmningen sker med varmepumper. For de resterende 20-30 procents vedkommende vil det være muligt at overgå til fjernvarme.

Etablering af varmepumper eller hybridvarmepumper på markedsvilkår vil være en attraktiv løsning for mange forbrugere i områder, hvor specifikke lokale forhold gør det umuligt eller dyrt at blive tilknyttet fjernvarmenettet. I nogle tilfælde vil en varmepumpe udgøre en uforholdsmæssig stor investering i forhold til boligens værdi, og her vil markedet skulle tilbyde leasing- eller abonnementsløsninger.

Rapporten konkluderer, at en omlægning ”…ikke vil ske uden iværksættelse af markante virkemidler”. Kamilla Thingvad peger på lavere afgifter som et effektivt middel til at gøre eldrevne løsninger attraktive for forbrugerne.

De kunder, som i dag anvender naturgas, skal have mulig for at vælge de rigtige grønne varmeløsninger der passer til netop dem. Det kræver de rette økonomiske incitamenter og klarhed om fremtidens grønne varmeløsninger. Elafgiften skal ned, og vi skal sænke forbrugsgrænsen, så endnu flere kan få gavn af den lavere afgift.  

Arbejdet med rapporten er sket under ledelse af en styregruppe bestående af repræsentanter for Dansk Fjernvarme, Evida, TEKNIQ, Energinet, Biogasbranchen og Dansk Energi.

Nyheder direkte i din indbakke?