Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

FIBERNET

Fibernet tager Danmark med storm

Fibernet overhaler i år alle andre kablede bredbåndsteknologier og bliver danskernes foretrukne forbindelse til omverdenen. Den nye infrastruktur eliminerer digital ulighed mellem land og by og giver Danmark ny sammenhængskraft.

Kan mikroskopisk tynde optiske lysledertråde lavet af glas virkelig være et af de vigtigste værktøjer til at binde Danmark sammen? Svaret er ja. Efter en udskældt start i midten af nullerne, hvor kun få kunne forestille sig nutidens frådende databehov, er fibernet blevet allemandseje i både storbyer, provinsen, tyndtbefolkede landdistrikter og på utallige mindre øer.

Fibernettet tager Danmark med storm
Illustration: Morten Voigt

Nu endda i en grad hvor fiberen om få måneder har kurs mod både at overhale  kobbernettet og kabel-tv-stikkene som danskernes foretrukne forbindelse til omverdenen. Lige nu er godt og vel 800.000 danske husstande koblet på landets fibernet, og når nytårsklokkerne ringer næste gang, er antallet tæt ved 900.000.

 Det er et langt, sejt træk fra de danske forbrugerejede energi- og fibernetkoncerner, der gør, at vi nu runder endnu en vigtig milepæl. Ikke bare er TDC’s monopol blevet brudt, men der er skabt en  helt ny infrastruktur i verdensklasse, næsten uden at staten har skullet have pungen op af lommen. Det er uden sidestykke og et kæmpe bidrag til sammenhængskraften i Danmark, at man har de samme muligheder længst ude på landet som inde i byerne, siger branchechef i Dansk Energi Thomas Woldiderich.

Stærke fællesskaber med fokus på værdi

Direktør i Tænketanken Demokratisk Erhverv Andreas Pinstrup Jørgensen har kaldt  udbredelsen af fibernet i fx Nordjylland, hvor det mange steder er et tilbud til samtlige husstande, for et fantastisk eksempel på hvad stærke fællesskaber med fokus på andelshaverværdi kan præstere, når klassisk købmandslogik ikke slår til.

De danske energi- og fibernetselskabers indsats for at bringe land og by sammen har været særdeles stærk.
Steffen Damsgaard, formand i Landdistrikternes Fællesråd

Samme toner lyder fra dem, der kæmper for det gode liv og arbejdsliv langt fra byerne.

 Digitalisering og adgang til lynhurtigt internet er med til at udviske afstanden mellem tid og rum og er derfor af enorm stor betydning for landdistrikterne både, hvad angår hjemmearbejde, bosætning og erhvervsudvikling. De danske energi- og fibernetselskabers indsats for at bringe land og by sammen har været særdeles stærk i den sammenhæng, men vi er først i mål, når alle danske adresser er omfattet, siger Steffen Damsgaard,  formand i Landdistrikternes Fællesråd.

Artikel

Fibernetforbindelser med lynhurtig up- og download af data har været uvurderlige i en tid, hvor arbejdet er rykket hjem i vores boliger...

Heftig konkurrence om indhold

Udover selve monopolbruddet med den nye infrastruktur dyster en række forskellige udbydere allerede nu om at tilbyde kunderne de bedste tv- og streamingprodukter på langt de fleste fibernet.

De seneste år er der indgået næsten 40 kommercielle aftaler mellem energi- og fibernetkoncerner og indholdsleverandører, der lejer sig ind på nettene på samme måde som man kender det fra mobiltelefoni. Det betyder, at 90 procent af landets fibernetkunder har mulighed for at vælge mellem flere typer af indhold.

VIDSTE DU AT…?

2/3 af omkostningerne til nye mobile 5G-netværk er relateret til fiber, der blandt andet skal føres frem til alle de nye sendemaster. Trådløse netværk (wifi) bliver i år tilført et helt nyt frekvensbånd, der kan forbedre hastigheden og kvaliteten drastisk både i hjemmene, virksomhederne og i offentlige byrum.

...

Et af eksemplerne er Nord Energi, der tidligt besluttede at etablere fibernet til alle sine 98.000 andelshavere plus steder som Læsø og dele af Frederikshavn. Samtidig har repræsentantskabet valgt, at man udelukkende vil være netejer, og derfor er Nord Energis egne fibernetkunder solgt til det Norlys- ejede Stofa, hvis indhold alle fibernetkunder nu frit kan tage stilling til blandt andre muligheder som Waoo, Altibox, Telenor, Fastspeed, BOLIG NET og Kviknet.

 Omkring jul fik vi fiberen lagt ud til de allersidste af de 122.000 kunder, vi dækker, så nu har vi en komplet infrastruktur, der giver alle et tilbud om adgang. Samtidig har alle helt frit valg mellem produkter, der spænder fra et simpelt ”hul igennem” til internettet
til fuldservice-produkter med både tv, streaming, telefoni, router og service, siger Christian
Lauritzen, direktør i Nord Energi Fibernet.

 Vi kan se på vores indtag af kunder, at det er bredt fordelt på de forskellige udbydere, så det virker, når kunderne har noget at vælge imellem. Derfor vil vi også gerne have endnu flere mindre udbydere og antenneforeninger på, så udbuddet kan blive så stort som  muligt, siger han.

Kunder i kø

Et andet eksempel er Energi Fyn, der i løbet af kort tid har lavet aftaler med både Kviknet, Fastspeed, Telenor og Nuuday (YouSee, Hiper, TDC Erhverv) på sit fibernet, der løber forbi 84.000 fynske husstande, og som vokser med 10-12.000 flere i år. Energi Fyn sælger selv indholdspakker fra Waoo, som ejes sammen med en række andre energikoncerner, men byder konkurrencen fra andre velkommen.

 Vi kan konstatere, at vores andelshavere gerne vil have valgfrihed, så det er helt naturligt, at det er det, vi skal give dem. Vi ser det som en måde at få flere over på fiber og dermed få en bedre udnyttelse af vores infrastruktur, siger direktør i Energi Fyn Bredbånd Carsten Nedergaard Hansen, der om et par måneder byder den første eksterne udbyder indenfor.

 Jeg har været med i branchen siden starten i 2005, og hvis ikke det var bevist før, er det da slået fast med syvtommerssøm nu, at det var en rigtig teknologi at satse på dengang. Vi bliver nærmest bestormet af kunder, der vil på fiber, og i nogle perioder her i coronatiden har vi desværre haft lange ventetider grundet den store efterspørgsel.

 Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?