Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

ELEKTRIFICERING

Fødevareindustrien skal gøres grønnere

Nyt projekt skal sætte strøm til danske fødevarevirksomheder. En fuldstændig elektrificering af fødevarebranchen vil fjerne to procent af det samlede danske CO2-aftryk.

Mad på bordet og en god eksportindtægt til landet. Det er nok det, mange forbinder med den danske fødevareindustri. Men mejerier, slagterier og alle andre slags fødevareproduktion kræver energi – og den skal nu være grønnere.

Et nyt projekt skal nemlig hjælpe 20 fødevarevirksomheder med at nedbringe CO2-udledningen markant ved at omstille produktionsprocesserne til at køre på strøm. Håbet er, at de 20 fødevarevirksomheder kan opnå gode erfaringer og inspirere endnu flere til at følge efter.

Og eftersom fødevareindustrien er stor i Danmark - fødevareindustrien tegner sig for 30 procent af industriens samlede energiforbrug i Danmark -, er der noget at komme efter: En fuldstændig elektrificering af fødevarebranchen vil reducere CO2-udledningen med en million tons – eller to procent af det samlede danske CO2-aftryk.

– Vi kan forhindre markante udledninger af CO2 ved at omstille fødevareindustrien fra fossile brændsler til grøn strøm. Det er et vigtigt skridt i forhold til at fjerne klimapåvirkningen fra forarbejdning af fødevarer, og det er en fordel for virksomhederne, der gerne vil imødekomme forbrugernes stigende ønske om at få fødevarer med et lavt klimaaftryk, siger branchedirektør i DI Fødevarer Leif Nielsen, der er formand for projektets styregruppe.

De 20 virksomheder, der skal være med i projektet er endnu ikke udvalgt, men kan se frem til at få sat strøm til produktionsprocesser, der i dag drives af olie, gas og kul.

– Grøn strøm fra vind og sol gør elektrificering både central og nødvendig for industriens grønne omstilling, og her kan vi være med til at gøre den store forskel. Vi skal bruge langt mere strøm, end vi gør i dag og i sektorer, hvor vi hidtil ikke har tænkt det som en mulighed som eksempelvis fødevareindustrien, siger Lars Aagaard, adm. dir. i Dansk Energi og partner i projektet.

Hos Landbrug og Fødevarer ser direktør Flemming Nør-Pedersen frem til at få sat strøm på produktionen:

– I den danske fødevareklynge arbejder vi hele tiden mod vores vision om at producere fødevarer klimaneutralt senest i 2050. Her ser vi elektrificering som et af de virkemidler, der vil understøtte den grønne udvikling og vækst hos vores medlemmer.

Om projekt ”Elektrificering af industrien”

  •  Projektet begyndte i januar 2020 og løber til udgangen af 2022.
  • Projektet støttes af Industriens Fond med 6,06 mio. kr. Derudover bidrager alle projektparter med en væsentlig egenfinansiering. Industriens Fond er en privat fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.
  • Projektet gennemføres af et konsortium bestående af:
    •    Dansk Industri
    •    DI Fødevarer
    •    DI Energi
    •    Landbrug og Fødevarer
    •    Dansk Energi
    •    DTU, Mekanik
    •    Viegand Maagøe A/S
...

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?