Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

ELNET TIL FREMTIDEN

Folketinget til regeringen: Husk at fremtidssikre elnettet

Regeringen bør sikre en fortsat høj forsyningssikkerhed, herunder et fremtidssikret elnet. Det er et af de punkter, som et flertal i Folketinget tirsdag stemte for, som opfølgning på fredagens energipolitiske redegørelse.

Fredag var regeringens energipolitiske redegørelse på dagsordenen i Folketinget efterfulgt af en forespørgsel om regeringens fremtidige energipolitiske initiativer. Det mundede ud i en tekst, der blev vedtaget i Folketingssalen tirsdag.

Her pålægger Folketinget regeringen ”som led i de igangværende forhandlinger om en klimaaftale at fremlægge regeringens forventninger til reduktioner på de enkelte områder”.

Energisektoren har en nøglerolle i arbejdet med at nå klimamålsætningerne, slår teksten fast, men Folketingets partier ønsker altså regeringens bud på i hvilket omfang de forskellige sektorer skal bidrage til at nå 70 procents målsætningen. Eller med den konservative Orla Østerbys ord: ”Vi ved godt, hvad målet er, men vi ved ikke, hvem der skal levere varen”.

Søren Egge Rasmussen, energiordfører i Enhedslisten, var helt på linje med sin konservative kollega:

– Det er vigtigt at få nogle måltal frem, som indikerer, hvad energiområdet skal løfte, og bliver det ikke meget højt, ender vi jo med, at landbruget og transportsektoren skal bidrage med rigtig meget. Og der tror jeg, at det bliver sværere at nå i mål i enighed med regeringen end på energiområdet. Derfor er energiområdet og de kommende forhandlinger enormt vigtige, og det kunne være rart at få lidt flere tal frem om, hvor det er, vi skal hen, lød det fra Søren Egge Rasmussen.

Her må regeringen nu komme med deres bud på et svar.

Ingen energipolitik uden elnet

Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti deltog i debatten i ordfører Morten Messerschmidts fravær, og hun lagde i sin tale vægt på elnettets rolle i den grønne omstilling:

– Vi har intet imod varmepumper, og vi kæmper for, at det skal være muligt at have en elbil, lige meget hvor man bor i landet. Men det er jo kun muligt, hvis vores elnet er rustet til den opgave. Grøn omstilling handler ikke kun om at opføre store vindmølleøer, som man ellers kunne foranlediges til at tro, hvis man lytter til regeringen og dens støttepartier. Grøn omstilling handler også om at give folk tillid til, at systemet virker. Derfor kan vi ikke diskutere energipolitik uden at diskutere elnet. Det håber vi, at resten af Folketinget er enige i.

Venstres energi- og forsyningsordfører Carsten Kissmeyer var også med til at sætte fokus på elnettet:

– Vi skal sikre, at vores infrastruktur kan følge med i takt med, at vi elektrificerer, udbygger vedvarende energi og forbruger mere strøm. Det skal ske på en måde, hvor vi ikke går på kompromis med forsyningssikkerheden.

I teksten, som blev vedtaget, står der konkret, at ”Folketinget konstaterer, at regeringen bør sikre en fortsat høj forsyningsikkerhed, herunder et fremtidssikret elnet”.

Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Alternativet samt løsgængeren Simon Emil Ammitzxbøll-Bille stemte for teksten.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?