Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Forskning

Forskning sætter fuld fart på den grønne bølge

Ny publikation gør status og bringer ti stærke eksempler på banebrydende forskning, udvikling og demonstration, der kan gøre Danmark og verden grønnere.

Produktion af kemikalier, cement og isoleringsmaterialer kan blive mere klimavenlig ved at anvende grøn elektricitet i stedet for fossile brændsler i industriens processer. Grøn elektricitet kan også hjælpe restauranter og vaskerier samt produktionen af biogas i en mere bæredygtig retning.

Det fremgår af publikationen ’Energiforskning skaber stærke klimaløsninger’, der netop er udgivet af Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK, der administreres af Dansk Energi.


I publikationen bliver der præsenteret ti konkrete eksempler på forskning i topklasse. Disse ti cases viser, hvordan dansk forskning, udvikling og demonstration i energiteknologier kan bidrage til den grønne omstilling i Danmark og globalt.

- At bruge grøn strøm som energikilde til produktionsprocesserne i stedet for olie og gas lyder enkelt, men det er det ikke. Vi har udviklet en lovende løsning sammen med en række partnere, så nu er vi i gang med at omsætte videnskab fra øverste hylde til konkrete produkter, siger forskningsdirektør Jesper Nerlov fra Haldor Topsøe.

Haldor Topsøe, der bl.a. arbejder sammen med Sintex og DTU Fysik, regner med, at løsningen vil kunne gøre en markant forskel for både den kemiske industri og klimaet på relativ kort tid.

Klimavenlige kemikalier

Et andet lovende projekt handler om at udnytte CO2 fra biomassefyrede kraftvarmeværker, forbrændingsanlæg og andre kilder. Med grøn el som drivkraft kan CO2 blive et vigtigt råstof for en række industrier, der i dag er afhængig af fossile brændsler i deres processer.

- Når vi ikke længere kan udvinde kemikalier fra råolie og brænde kul af til procesindustri, er der et større produktionsapparatet, der skal omstilles. Det kræver nye maskiner, processer og metoder, påpeger adm. direktør Claus Møller fra Siemens, der i tæt samarbejde med DTU er i gang med at udvikle en ny type elektrolyseanlæg, der kan producere en række uhyre vigtige kemikalier.

- Den grønne elproduktion vinder frem, og det baner vej for et verdensmarked for grøn ethylen og lignende produkter, siger Claus Møller.

Radikale løsninger på banen

I publikationens forord fastslår EUDP’s tidligere bestyrelsesformand Thea Larsen, Innovationsfondens fungerende direktør Tore Duvold og forsknings- og udviklingsdirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi, at energi- og klimaløsninger er danske styrkepositioner. Nu skal vi videre ved at bringe radikale løsninger frem mod markedet og dermed skabe beskæftigelse og eksport: 

- Det bliver spændende at se, hvor meget vores klimavenlige el- og fjernvarmesystem kan hjælpe transportsektoren, landbrug/fødevarer, industrien og andre brancher på vej mod deres klimamål – med brint og grønne gasser som vigtige hjælpemidler, skriver Thea Larsen, Tore Duvold og Jørgen S. Christensen.

Med den danske energiaftale fra 2018 er der udsigt til, at de statslige midler til forskning, udvikling og demonstration af energi- og klimaløsninger vokser til 1 mia. kr. i 2024.

I 2018 blev der udmøntet midler til energiforskning, -udvikling og -demonstration for i alt ca. 582 mio. kr. fra Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK. I alt er der i øjeblikket projekter i gang for 4 mia. kr.

Nyheder direkte i din indbakke?