Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

ELNET TIL FREMTIDEN

Geografiske tariffer kan forebygge myldretider på elnettet

Tariffer på tværs af tid og geografi kan skabe en mere jævn og økonomisk optimal udnyttelse af vores kollektive elnet. Dansk Energi advokerer for hurtig lovliggørelse af geografisk differentierede tariffer, der belønner samspil mellem elnet og borgerenergifællesskaber/industrielle symbioser.

En række elnetselskaber har indført tidsdifferentierede tariffer for at flytte elforbrug bort fra kogespidsen om vinteren, hvor belastningen af elnettet er særlig høj.

Et næste skridt kan være at indføre geografisk differentierede tariffer, der kan mindske lokale myldretider i elnettet og gavne eksempelvis forbrugere og industrier, der geografisk ligger i nærheden af produktion af vedvarende energi.

Geografisk differentierede tariffer kan mindske trafikpropperne i elnettet og er en vigtig del af løsningen på en række udfordringer. Desværre er de ulovlige, konstaterer viceadm. direktør Anders Stouge fra Dansk Energi.

Geografisk differentierede tariffer kan mindske trafikpropperne i elnettet og er en vigtig del af løsningen på en række udfordringer. Desværre er de ulovlige.
Anders Stouge, viceadm. direktør, Dansk Energi

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) har tænkt i geografisk differentierede tariffer i forbindelse med et forslag til ny elforsyningslov og udkast til en række bekendtgørelser. Lovkomplekset blev fremlagt i slutningen af oktober og bliver nu behandlet i Folketinget. I bemærkningerne til lovforslaget nøjes ministeren imidlertid med at stille i udsigt, at forbuddet ophæves på et eller andet tidspunkt.

Vi mener ikke, at der er grund til at tøve. Geografisk differentierede tariffer kan belønne samtidighed mellem lokal produktion og lokalt forbrug i kritisk belastede netområder. Dermed kan vores kollektive elnet blive udnyttet optimalt til glæde for økonomi og grøn omstilling, siger Anders Stouge.

ELFORSYNINGSLOVEN

Forslag til ny elforsyningslov - inklusive en stribe bekendtgørelser - implementerer dele af EU’s Ren Energi til Alle Europæere-pakke...

Fare for diskrimination

Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Wind Denmark har kritiseret de nuværende tariffer fra elnetselskaberne og Energinet for at stå i vejen for den grønne omstilling.

På vegne af de lokale elnetselskaber har Dansk Energi sammen med Energinet peget på behovet for, at elnettet lokalt kan belønne dokumenterbar samtidighed mellem produktion og forbrug, hvor et af svarene er geografisk differentierede tariffer.

Vores kollektive elnet er en styrke for samfundet. Der er el i stikkontakterne mere end 99,99 procent af tiden, og set i en europæisk sammenhæng har vi lave tariffer. Det set-up skal vi værne om – og udvikle. Indenfor vores fælles net, der er ejet af forbrugere og staten, er vi klar til at lave de ændringer, der skal til for at fremme den grønne omstilling, og her er det oplagt, at vi lovmæssigt får lov til at kunne tilbyde geografisk differentierede tariffer, der belønner lokal samtidighed mellem forbrug og produktion, fastslår Anders Stouge.

Indenfor vores fælles net, der er ejet af forbrugere og staten, er vi klar til at lave de ændringer, der skal til for at fremme den grønne omstilling, og her er det oplagt, at vi lovmæssigt får lov til at kunne tilbyde geografisk differentierede tariffer.
Anders Stouge, viceadm. direktør, Dansk Energi

Fair for alle borgere og virksomheder

Borgerenergifællesskaber ses af EU’s 27 medlemslande som noget, der skal fremmes for at sætte mere fart på den grønne omstilling. I en række lande halter det med investeringerne, så derfor har EU i 2019 vedtaget et elmarkedsdirektiv inkl. paragraffer, der skal anspore til oprettelse af borgerenergifællesskaber.

Dermed kan der opstå – som det allerede hyppigt sker bl.a. i Tyskland – lokale energikollektiver centreret om vindmøller, solceller, batterier, ladeudstyr til elbiler, produktion af varme mm.

Det nye lovkompleks fra Dan Jørgensen er Danmarks implementering af elmarkedsdirektivet og dermed de regulatoriske rammer for borgerenergifællesskaber i Danmark.

I lovforslaget lægges der op til, at der skal gælde særlige regler for tarifering af borgerenergifællesskaber. Ifølge forslaget skal tariferingen afspejle, hvis borgerenergifællesskaber giver anledning til besparelser for det kollektive elforsyningsnet. Dansk Energi mener imidlertid, at det vil være diskriminerende, hvis borgerenergifællesskaber tariferes anderledes end andre.

Hvis borgerenergifællesskaber, industrielle symbioser og andre kan mindske brugen af elnettet i myldretider, skal de alle kunne belønnes på en ikke-diskriminerende og ensartet måde. De geografisk differentierede tariffer er den direkte vej til en mere fleksibel udnyttelse af elnettet, siger Anders Stouge og understreger, at elnettet skal understøtte kundernes ønsker og en grøn fremtid på en måde, der fortsat giver høj elkvalitet og lave priser, som er fair for alle danske borgere og virksomheder.

Fremtidens tariffer

Dansk Energi har anmeldt Tarifmodel 3.0 til Forsyningstilsynet. Modellen fokuserer på øget tidsdifferentiering og kapacitetsbetaling og...

Nyheder direkte i din indbakke?