Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

energi19

Grøn strøm kan gøre kemiindustrien mere klimavenlig

Fra forskning til demonstration: Videnskab fra øverste hylde skal vise værdi på et anlæg, hvor Haldor Topsøe, Sintex og en række partnere tester banebrydende teknologi, der kan producere metanol og andre kemikalier med minimale CO2-udledninger.

Elektrificering kan være med til at gøre kemiindustrien grønnere. Teknologivirksomhederne Haldor Topsøe og Sintex har sammen med en række partnere udviklet en innovativ teknologi, der ved hjælp af grøn strøm kan omdanne biogas til brint, metanol og kemikalier af høj værdi.

Teknologien med navnet eSMR-MeOH skal snart testes på Aarhus Universitet Foulum. Hvis alt går vel, kan Haldor Topsøe om få år levere løsninger, der kan mindske den globale kemiindustris CO2-udledninger markant. Industrien bruger i dag olie og naturgas til sine uhyre energikrævende processer.

– At bruge grøn strøm som energikilde til produktionsprocesserne i stedet for olie og gas lyder enkelt, men det er det ikke. Vi har udviklet en lovende løsning sammen med en række partnere, så nu går vi i gang med at omsætte videnskab fra øverste hylde til konkrete produkter, siger forskningsdirektør Jesper Nerlov fra Haldor Topsøe.

At bruge grøn strøm som energikilde til produktionsprocesserne i stedet for olie og gas lyder enkelt, men det er det ikke. (...) nu går vi i gang med at omsætte videnskab fra øverste hylde til konkrete produkter.
Jesper Nerlov, forskningsdirektør, Haldor Topsøe.

Projekt vækker international opsigt

Kernen i teknologien er udviklet med støtte fra Innovationsfonden i det såkaldte INDUCAT-projekt med deltagelse af DTU, Teknologisk Institut, Sintex og Haldor Topsøe.

Resultaterne har vakt international opmærksomhed; herunder har de fire partnere fået optaget en artikel i det videnskabelige magasin Science. Artiklen beskriver, hvordan katalytisk brintproduktion kan drives med elektrisk opvarmning fremfor ved afbrænding af fossile brændsler - og det endda i væsentligt mindre anlæg, som forventes at kunne konkurrere med traditionel teknologi på kommercielle vilkår.

INDUCAT har draget fordel af at bygge videre på et ældre EUDP-projekt mellem Haldor Topsøe og Teknologisk Institut, men alle partnere er med Innovationsfonds-projektet blevet udfordret til at forske og udvikle ’i nyt land’.

– Visionerne med projektet har været intakte hele vejen, men vi har fundet en hurtigere og mere effektiv måde frem mod vores mål og produkter, siger professor Cathrine Frandsen fra DTU Fysik, der ser INDUCAT som et eksempel på, at der kan skabes en særlig dynamik, når overordnede og individuelle interesser går hånd i hånd. 

– Vi har udviklet på materialer, der kan anvendes til elektrisk opvarmning under høje temperaturer (800-900 grader) og under krævende kemiske betingelser. Vi har skulle forstå det basale samtidig med, at de løsninger, vi fandt frem til, har været drevet af et behov fra virkeligheden, siger Cathrine Frandsen.

Vi regner med, at løsningen vil kunne gøre en markant forskel for både den kemiske industri og klimaet på relativt kort tid.
Jesper Nerlov, forskningsdirektør, Haldor Topsøe.

Demonstrationsanlæg på Foulum

En af de ting, der er kommet ud af INDUCAT, er et frugtbart samarbejde mellem Haldor Topsøe og Sintex fra Hobro, hvor begge virksomheders kompetencer bliver udnyttet optimalt.

– Den indsigt, som Sintex har bidraget med, har været en vigtig forudsætning for, at vi ser så optimistisk på teknologien, siger Jesper Nerlov

INDUCAT’s grundlæggende arbejde bliver nu fulgt op med MeOH-projektet, hvor Haldor Topsøe, Aarhus Universitet, Sintex, Blue World Technology, DTU, Energinet, Aalborg Universitet og Planenergi skal etablere et demonstrationsanlæg med støtte fra EUDP, ’så vi kan komme udover rampen’, som Jesper Nerlov siger om det kommende arbejde med at modne teknologien til industriel brug.

På Foulum ligger der allerede et biogasanlæg, og planen er at producere metanol ved hjælp af biogas og grøn strøm i et pilotanlæg i industriel relevant størrelse. Metanol kan både bruges som brændstof i transportsektoren og som udgangspunkt for en række kemiske produkter. Som et ekstra plus vil CO2-indholdet i biogassen, der normalt udledes til atmosfæren, blive udnyttet til opgradering af biogassen. Anlægget forventes ifølge Haldor Topsøe at være klar til drift i starten af 2022.

Fleksibelt elforbrug

Brugen af strøm til produktion af gasser og kemikalier kan også være med til at balancere elnettet. INDUCAT viser, at det er muligt at producere brint i mindre anlæg ved hjælp af elektrisk opvarmede katalytiske processer. Dermed kan brintproduktionen mere fleksibelt udnytte strøm fra vindmøller og solceller, når elpriserne er i bund.

– Når projektet er afsluttet, vil teknologien være modnet til et kommercielt konkurrencedygtigt niveau. Vi regner med, at løsningen vil kunne gøre en markant forskel for både den kemiske industri og klimaet på relativt kort tid, siger Jesper Nerlov fra Haldor Topsøe.

Udviklingen af den lovende teknologi er altså støttet af EUDP og Innovationsfonden, og nu er EUDP på banen igen. EUDP støtter det nye MeOH-projekt med 37,7 mio. kr. ud af et totalt budget på 61,5 mio. kr. INDUCAT, der er ved at blive afsluttet, har modtaget 17,5 mio. kr. ud af 26,4 mio. kr. fra Innovationsfonden. 

Projektet, der kan føre til en elektrificering i kemiindustrien og miljøvenligt brændstof til transportsektoren, er en af ti visionære cases i publikationen ’Energi19: Energiforskning skaber stærke klimaløsninger’, der netop er udgivet af Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK, der administreres af Dansk Energi.

Energiforskning skaber stærke klimaløsninger
Politikpapir

En rapport, der præsenterer nøgletal og eksempler på, hvordan Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK bidrager til den grønne omstilling.

Udgivet
2019

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder