Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Energi som erhvervsstyrke

Grøn vindenergi skaber tusindvis af arbejdspladser

Esbjerg Havn dannede mandag formiddag rammen om det glade budskab, at grøn vindenergi er godt nyt for både klimaet og beskæftigelsen.

På en overskyet mandag formiddag på Esbjerg Havn præsenterede Danske Rederier, Wind Denmark og Dansk Energi et nyt stort, fælles havvindmøllestudie for blandt andre klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Analysens gode nyheder overstrålede det grå vejr, idet den konkluderer, at havvind både er godt for både klimaet og beskæftigelsen. Klimaaftalen fra juni slog fast, at havvindmøller spiller en afgørende rolle i nå målet om 70 procent reduktion i 2030, og det er også godt nyt for jobskabelsen.

– Der er et meget stort potentiale for jobskabelse i havvind. De nye energiøer i klimaaftalen kommer til at skabe både masser af grøn strøm og arbejdspladser, slog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen fast.

De nye energiøer i klimaaftalen kommer til at skabe både masser af grøn strøm og arbejdspladser.
Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister (S)

Rasmus Errboe, Senior Vice President Region Continental Europa i Ørsted, præsenterede rapportens resultater og understregede især Danmarks førerposition på havvind og muligheder for ny jobskabelse.

– Set i lyset af situationen med COVID-19 er der særlig grund til at glæde sig over ethvert nyt job, der skabes som følge af havvind. Danmarks førerposition på havvind forpligter, og den skal vi udbygge frem for at læne os tilbage, sagde han.

For en dansk havvindmøllepark på 1 gigawatt, som vil kunne forsyne ca. en million husstande med strøm, til 14.600 årsværk tilfalde danske virksomheder. Samtidig er Danmark dominerende på europæisk havvind, så danske virksomheder i dag har en markedsandel i 40 procent af al havvind i EU.

Dagen bød også på en rundtur på Esbjerg Havn, hvor offshore vindenergi fylder mere og mere – bogstaveligt talt. Vindmøllekomponenter ligger på rad og række på den nye del af havnen, og vind udgør halvdelen af Esbjerg Havns aktivitet.

Undervejs besøgte Dan Jørgensen Vattenfalls kontrolcenter. Herfra overvåger man døgnet rundt 1.134 vindmøller fordelt på fem lande. Vattenfall forventer allerede inden for fire år at have fordoblet de 2,2 GW, som de overvåger nu.

Der er med andre ord godt gang i den grønne strøm, der produceres af møller på havet, og det er godt nyt også for beskæftigelsen.

Rapporten er blevet til i samarbejde mellem Danske Rederier, Wind Denmark og Dansk Energi. Den er udarbejdet af konsultentvirksomheden QBIS og er finansieret af Den Danske Maritime Fond.

Energi som erhvervsstyrke

Hver gang en gigawatt havvind sættes op i Danmark, sikres 14.600 årsværk i danske virksomheder. Det viser nyt studie, som for første...

Nyheder direkte i din indbakke?