Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Grønne elkøbsaftaler breder sig i landskabet

Langtidskontrakter om køb og salg af el fra sol- og vindmølleparker – populært kaldet Power Purchase Agreements eller blot PPA – bliver et stadigt vigtigere instrument i takt med, at statsstøtte til grøn energi er på vej ud. Magasinet Energi forklarer, hvad aftalerne går ud på.

Hvad er en Power Purchase Agreement (PPA)?

PPA er gensidige aftaler mellem producenter af grøn strøm og købere af samme.

Køberne kan både være enkelte virksomheder, energiselskaber eller andre aktører, der ønsker at sælge den grønne strøm videre i elmarkedet.

PPA-aftalerne løber oftest i mange år og fastsætter typisk en fast pris per megawatt-time, men også en række andre vilkår som for eksempel, hvordan man håndterer uventede udsving i produktionen.

Dansk Energi forventer, at PPA vil fortsætte med at vinde frem i de kommende år. Blandt andet på grund af en forventet udbredelse af store varmepumper og datacentre, hvis ejere har stor glæde af at kunne sikre sig en fast pris på strøm over mange år.

Hvad får sælgerne ud af aftalerne?

Ejerne af solcelle- og vindmølleanlæg får en fast pris på deres el i mange år frem og bliver dermed uafhængige af markedsprisen, der kan ændre sig betydeligt fra måned til måned og sågar fra time til time.

Sikkerheden for indtægterne kan blandt andet være med til at sænke risikoen i vedvarende energiprojekter og lette deres finansiering i en tid, hvor støtte fra staten er lavere end tidligere og kan være helt væk i løbet af få år for nogle energiteknologier.

Hvad får køberne ud af aftalerne?

Køberne får en garanteret pris på deres strøm frem for at skulle købe den løbende i et marked med svingende priser. Derudover får virksomheder papir på, at netop deres forbrug af strøm er dækket af vedvarende energi. Det er en målsætning, som flere og flere virksomheder har både i Danmark og i hele verden.

Hvordan påvirker PPA den grønne omstilling?

Hverken PPA-aftaler eller privatkundeaftaler om køb af grøn strøm påvirker, hvad der rent faktisk kommer ud af stikkontakterne hos dem selv eller andre, da al strøm blandes sammen i ét og samme elnet. Men da PPA er med til at forbedre værdien af grøn elproduktion, er de med til at skubbe flere vindmøller og solceller ind i markedet. Og for hver vindmølle og hvert solcelleanlæg der bliver skubbet ind, falder noget kulproduktion ud i den anden ende.

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi.

Nyheder direkte i din indbakke?