Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

ELPRISER

Den grønne vej giver højere elpriser frem mod 2030

Elpris Outlook 2021: Skal vi nå klimamålene, vil elforbruget stige markant de kommende år. Hvordan vil et øget forbrug, opførelsen af energiøer og faldende priser på VE generelt påvirke elprisen? Dansk Energi har set på det og meget mere i et netop udkommet Outlook.

 Vi har ikke lavet et bedste bud på, hvordan elpriserne kan udvikle sig. Vi har opstillet to yderpunkter: Hvad mener vi, der sker, hvis alt det grønne lykkes, og hvad sker der, hvis intet af det grønne lykkes.

Sådan lød det fra konsulent Kristan Rune Poulsen, da han præsenterede Dansk Energis Elpris Outlook 2021 på et webinar fredag.

Med udgangspunkt i tre mega-trends (elektrificering, faldende priser på opsætning af vedvarende energi og lagring, samt udfasning af fossile brændsler) har Kristian Rune Poulsen med kolleger brugt Balmorel-modellen til at se på, hvordan elprisen kan udvikle sig indenfor det grønne scenarie og det sorte scenarie.

Udgangspunktet for beregningerne har samtidig været, at Danmark er et lille marked med gode forbindelser både mod nord og syd.

 Vi er godt forbundet med andre lande, og snart har vi også en forbindelse til England. Derfor kan det, der sker omkring os få store konsekvenser for elprisen i Danmark, slog Kristian Rune Poulsen fast.

Årets Elpris Outlook har undertitlen ’Vil grøn efterspørgsel betyde højere elpriser?’ og til det var det klare svar: Ja. Sætter Europa for alvor fart på den grønne omstilling frem mod 2030, vil øget efterspørgsel og udfasning af kraftværker betyde højere priser. Men ser vi på den anden side af 2030 i det grønne scenarie, så falder elprisen i takt med sol og vind falder i pris. Danmark har dog gode muligheder for at modvirke prisstigningerne, hvis vi formår at komme den høje efterspørgsel i møde med endnu mere grøn strøm fra sol og vind for eksempel ved en fremrykning af energiøerne.

Bliver vi i det sorte scenarie, så udskyder vi blot stigningen i elpriserne – men den vil komme, i takt med vi erstatter de fossile kraftværker i Europa.

Hent Elpris Outlook 2021

Elpris Outlook 2021
Politikpapir

Elpris Outlook 2021 tager udgangspunkt i tre mega-trends. Vi har kombineret de tre trends til to scenarier, som kan ses som to yderpunkter: Et grønt scenarie og et sort scenarie.

Udgivet
2021

Se eller gense webinaret, hvor Elpris Outlook 2021 blev præsenteret

Nyheder direkte i din indbakke?