Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

HAVVIND

Havvind kan levere strøm til hele verden

Vindmøller placeret i havet, hvor det stort set altid blæser, kan dække hele verdens strømforbrug. Det er godt nyt for klimaet, for med lavere priser vil der fremover blive opsat langt flere havvindmøller. Danmark var i sin tid først med havvind, og det giver os fortsat en fordel.

De producerer kun 0,3 procent af verdens elektricitet i dag. Men alt tyder på, at havvindmøller bliver det næste grønne energihit, og at nye store havvindmølleparker snart vil poppe op over hele verden.

Sådan lyder det fra International Energy Agency (IEA), der for første gang har sat fokus på havvind, i en ny rapport.

Og det er godt nyt. Havvind kan nemlig forsyne hele verden med grøn strøm blot ved at udnytte de bedste placeringer til havvindmøller.

– Havvind er et af de vigtigste våben i verdens kamp mod klimaforandringer, og vi, der har det privilegium at have mulighederne i vores baghave, har også forpligtelsen, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), der sammen med regeringens tre støttepartier har forpligtet sig på at afsøge muligheden for at bygge den første energiø med minimum 10 GW havvind.

VIND-VISION

North Sea Energy Hub: Forskere og industri undersøger, hvad der teknisk og praktisk mangler for, at Danmark i samarbejde med andre...

Elektricitet produceret på havet, hvor det stort set altid blæser, kan også give den danske økonomi medvind. Havvind er nemlig en dansk styrkeposition, som vi kan tjene på - ikke blot ved at producere strøm i Nordsøen og sælge den, men vi kan også få gevinst ved, at der bygges havvind andre steder i verden:

– Rapporten vil danne grundlag for energipolitiske analyser verden over og dermed tilskynde regeringer til at accelerere udbygningen af grøn energi. Det vil komme Danmark og vores virksomheder til gavn, da havvind er en dansk styrkeposition, siger Lars Aagaard, adm. direktør for Dansk Energi.

Danmarks havmølleeventyr startede i 1991 med Vindeby-parken ud for Lolland – det var verdens første havvindmøllepark.

Havvind er halve kraftværker

Takket være stabil og stærk blæst på vandet er havvindmølleparker ifølge IEA en slags mellemting mellem traditionelle kraftværker, der kan skrue op og ned for elproduktionen med kort varsel, og landvind og sol, hvor mængden svinger meget fra dag til dag eller endda fra time til time.

Derfor, og fordi omkostningerne fortsætter ned, forventer IEA, at havvindmøllekapaciteten frem mod 2040 bliver 15-doblet fra de nuværende 23 gigawatt (GW).

– Vi ser et enormt potentiale for havvind, der i et CO2-neutralt Europa vil være den største kilde til elektricitet, og branchen fortjener et stort internationalt klap på skulderen, sagde Dr. Fatih Birol, IEA’s executive director, under lanceringen af rapporten på Frederiksberg – en gestus som tak for Danmarks store indsats for at hjælpe teknologien frem i de unge år.

– Rapporten sender et klart signal til verdens politikere om, at de skal skabe de fornødne incitamenter for, at grøn el kan skubbe fossile brændsler ud af transport- og varmesektor. Her er det vigtigt at investere i elnettet på tværs af grænser, så vi kan få transporteret strømmen fra havvindmøllerne helt ud til forbrugerne i Vendsyssel, Warszawa og resten af verden, siger Lars Aagaard.

HAVVIND

Havvind står på tærsklen til et stort globalt gennembrud, spår International Energy Agency, der har kigget minutiøst på de store...

PLUK FRA IEA’S FØRSTE RAPPORT OM HAVVIND

  • Havvindmøller producerer mere stabil strøm end landvindmøller og især solceller og har derfor en større værdi for elsystemer.
  • Det globale marked for havvind nåede op på 1 GW i 2010 og er siden vokset med 30% om året til og med 2018. Alligevel udgør de 23 GW, der er opstillet i dag, blot 0,3% af verdens elektricitet.
  • Udviklingen har indtil nu været anført af Storbritannien, Tyskland og Danmark, hvor 15% af elektriciteten kommer fra havvind.
  • Verdens tekniske potentiale for havvindmøller på under 60 meter vand og mindre end 60 km fra kysten er 36.000 TWh globalt. Til sammenligning er det globale elforbrug 23.000 TWh.
  • Mængden af havvindmøllekapacitet i verden 15-dobles frem mod 2040 og runder én billion – eller 1000 milliarder – dollar i samlede investeringer. Kina ventes at have opstillet mest kapacitet i 2025.
  • Havvind har kurs mod at blive Europas største kilde til elektricitet i 2040’erne og kan også producere grøn brint. Én gigawatt havvind kan producere grøn brint nok til at opvarme 250.000 huse.
...
GLOBAL LANCERING

Havvind spiller en vital rolle i verdens grønne omstilling, og kan forsyne verden med grøn strøm, blot ved udnyttelse af de bedste...

Nyheder direkte i din indbakke?