Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

MAVEPUSTER

Hesselø-park bremset af blød lerbund

Dårlige bundforhold ved Hesselø har højst uventet skabt tvivl om et af de grønne danske energiflagskibe. Udbygningen af grøn strøm går i forvejen for langsomt, så en eventuel erstatning skal findes hurtigt og være klar inden 2030, mener Dansk Energi.

Dårlige bundforhold i området omkring Hesselø har højst uventet skabt tvivl om et af flagskibene i den grønne omstilling af Danmark.

Energinet har i sine foreløbige undersøgelser konstateret blød lerbund i særligt de øverste 20-30 meter i store dele af det område, der er udpeget til Hesselø Havvindmøllepark. Det kan medføre tekniske udfordringer i forbindelse med etableringen, og Energistyrelsen sætter derfor udbuddet på pause, indtil resultaterne er blevet analyseret yderligere.

– Energinets konsulenter foretager på nuværende tidspunkt laboratorie-analyser af den bløde bunds styrkeegenskaber. Disse analyser forventes afsluttet i efteråret 2021, hvorefter Energistyrelsen forventer at indlede en ny markedsdialog for at drøfte konsekvenserne af resultaterne med markedsaktørerne, skriver Energistyrelsen.

Ifølge Dansk Energi er det noget af en mavepuster, at vi pludselig er havnet i en situation, hvor den 800-1.200 MW store vindmøllepark med forventet nettilslutning i 2027 nu er usikker.

– Forhåbentlig er der kun tale om en udskydelse. Men selv om situationen ikke er nogen politisk konstruktion, så rejser det nogle spørgsmål om, hvad vi så skal gøre som samfund for at udbygge med tilstrækkelig grøn strøm. For det kommer på toppen af, at også energiøerne er udskudt til efter 2030, mens landvind og sol presses af nye tariffer. Der begynder at tegne sig et billede af, at udviklingstakten med grøn el går for langsomt, siger adm. direktør Lars Aagaard til EnergiWatch.

Branchechef for vedvarende energi Kristine Grunnet tilføjer, at det nu handler om at få sat processen på skinner hurtigst muligt, så en ny vindmøllepark kan stå færdig inden 2030.

– Det er vigtigt, at der kommer et traditionelt udbud svarende til Thor og med mindst samme kapacitet, som vindmølleparken ved Hesselø skulle have været på. Det haster. Vores klimamål kræver en masse grøn strøm. Derfor må vi for alt i verden ikke komme bagud med udbygningen af grøn energi, siger hun.

Nyheder direkte i din indbakke?