Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

GLOBAL LANCERING

International rapport: Havvind kan forsyne verden med strøm

Havvind spiller en vital rolle i verdens grønne omstilling, og kan forsyne verden med grøn strøm, blot ved udnyttelse af de bedste placeringer til havvindmøller. Det viser en særrapport om havvind fra Det Internationale Energi Agentur (IEA), som fredag lanceres på Frederiksberg.

For første gang har IEA kortlagt egnede arealer til havvind på verdensplan, og potentialet overgår verdens efterspørgsel mange gange. IEA forventer, at mængden af havvind frem mod 2040 vil 15-doble fra det nuværende niveau på 23 GW. Udbygningen drives frem af behovet for grøn strøm og at havvind er konkurrencedygtig med andre former for vedvarende energi og billigere end fossile energiteknologier.

– Det er en enorm vigtig rapport, da den vil danne grundlag for energipolitiske analyser verden over og dermed tilskynde regeringer til at accelerere udbygningen af grøn energi. Det vil komme Danmark og vores virksomheder til gavn, da havvind er en dansk styrkeposition, siger Lars Aagaard, adm. direktør for Dansk Energi, der sammen med IEA og Wind Denmark står bag lanceringen af rapporten Offshore Wind Outlook 2019: World Energy Outlook Special Report

– Rapporten understreger, at havvind er et vitalt element i kapløbet om at gøre verdens energiforsyning grønnere samt at havvind er en væsentlig løftestang for at nå målsætningerne i Parisaftalen. Vi er glade for, at lanceringen foregår i Danmark, da vi er hjem for verdens førende virksomheder på området, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Wind Denmark.

Rette politiske incitamenter

Selvom havvind i nogle markeder er tæt på at kunne blive etableret uden statstilskud, er udbygningen med havvind fortsat politisk højaktuelt. I fremtiden er det nemlig ikke adgangen til villige investorer, der begrænser udbygningen, men i stedet adgangen til egnede arealer og muligheden for at afsætte strømmen til elnettet og på sigt energisystemet.

– Rapporten sender et klart signal til verdens politikere om, at de skal skabe de fornødne incitamenter for, at grøn el kan skubbe fossile brændsler ud af transport- og varmesektor. Her er det vigtigt at investere i elnettet på tværs af grænser, så vi kan få transporteret strømmen fra havvindmøllerne helt ud til forbrugerne i Vendsyssel, Warszawa og resten af verden, siger Lars Aagaard.

Også en fortsat teknologiudvikling kræver fortsat politisk opmærksomhed.

– I Danmark er vi førende til udvikling og test af vindmøller, og det er i stort omfang danske hjerner, der har æren for de prisfald, som havvind gennemgår. Denne unikke kompetence skal vi holde fast i i Danmark, hvilket bl.a. kræver en ambitiøs og jævnt fordelt udbygning med mere havvind, påpeger Jan Hylleberg og understreger, at regeringens ambitiøse ønsker er en god begyndelse for at realisere Nordsøen som Silicon Valley for havvind.

Hent IEA rapporten 'Offshore Wind Outlook 2019: World Energy Outlook Special Report'

Pluk fra IEA’s første rapport om havvind

  • Havvindmøller producerer mere stabil strøm end landvindmøller og især solceller og har derfor en større værdi for elsystemer.
  • Det globale marked for havvind nåede op på 1 GW i 2010 og er siden vokset med 30% om året til og med 2018. Alligevel udgør de 23 GW, der er opstillet i dag, blot 0,3% af verdens elektricitet.
  • Udviklingen har indtil nu været anført af Storbritannien, Tyskland og Danmark, hvor 15% af elektriciteten kommer fra havvind.
  • Verdens tekniske potentiale for havvindmøller på under 60 meter vand og mindre end 60 km fra kysten er 36.000 TWh globalt. Til sammenligning er det globale elforbrug 23.000 TWh.
  • Mængden af havvindmøllekapacitet i verden 15-dobles frem mod 2040 og runder én billion – eller 1000 milliarder – dollar i samlede investeringer. Kina ventes at have opstillet mest kapacitet i 2025.
  • Havvind har kurs mod at blive Europas største kilde til elektricitet i 2040’erne og kan også producere grøn brint. Én gigawatt havvind kan producere grøn brint nok til at opvarme 250.000 huse.
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?