Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Klimaminister hæmmer netselskabers grønne indkøb

Lovforslag fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vækker undren: Fremover må elnetselskaber ikke stille krav om grøn strøm i udbud, der skal dække nettab. Enhedslisten stiller ændringsforslag.

Fremover må elnetselskaber ikke – ifølge et lovforslag fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen – efterspørge grøn strøm, når de laver udbud for at dække elforbrug forbundet med nettab.

Søren Egge Rasmussen, der er Enhedslistens energiordfører, undrer sig over lovforslaget fra S-regeringen:

– Jeg er helt uforstående overfor, at ministeren pludselig stopper en gængs praksis, hvor netselskaberne kan dække nettabet med grøn strøm, hvis de har lyst til det. Vi taler om forbrugerejede selskaber, der selvfølgelig skal have frihed til at beslutte om indkøb af grøn strøm giver værdi for den grønne omstilling og for ejerne – altså forbrugerne, siger Søren Egge Rasmussen, der håber på opbakning til et ændringsforslag, han fremsætter i forbindelse med forhandlingerne.

Vi taler om forbrugerejede selskaber, der selvfølgelig skal have frihed til at beslutte om indkøb af grøn strøm giver værdi for den grønne omstilling og for ejerne – altså forbrugerne.
Søren Egge Rasmussen, energiordfører, Enhedslisten

Dansk Energi: Svært at se sammenhæng

Opbakning er der i hvert fald fra Dansk Energi:

– Vi har svært ved at se en sammenhæng. På den ene side vil regeringen have, at staten skal købe mere grønt ifølge Finansministeriets nye strategi for grønne indkøb. På den anden side vil regeringen ikke tillade, at der stilles grønne krav ved vores kollektive elnetselskabers indkøb af nettab, siger viceadministrerende direktør Anders Stouge fra Dansk Energi.

Søren Egge Rasmussen er tidligere formand for bestyrelsen for NRGi. I et folketingsspørgsmål til Dan Jørgensen peger han på, at den østjyske energikoncern i 2019 har dækket sit nettab på 3,38 procent af den formidlede elektricitet via elnetselskabet KONSTANT Net med grøn strøm.

’Hvorfor vil ministeren afskaffe de miljøprioriteringer, som netselskaber og deres ejere foretager og har foretaget i mange år?’ spørger Søren Egge Rasmussen.

Minister: Tungtvejende hensyn

Dan Jørgensen oplyser i et svar, at lovforslaget implementerer et revideret elmarkedsdirektiv. ’Det er i direktivet et krav, at netvirksomheden skal agere som en neutral markedsformidler ved indkøb af el til dækning af nettab. Kravet påtænkes med lovforslaget implementeret således, at netvirksomheden skal markedsgøre opgaven via et udbud. På den måde sikres transparens og lige adgang for andre aktører til løsning af opgaven’, skriver Dan Jørgensen.

’Jeg finder’, fortsætter ministeren, ’at der er tungtvejende hensyn, der taler for, at indkøbet af elektricitet til dækning af nettab ikke skal udbydes sammen med andre produkter, herunder fx produkter som sikrer grøn strøm. Det kan gøre udbuddet mindre gennemsigtigt, reducere konkurrencen og føre til højere priser for borgere og virksomheder i Danmark’.

Ifølge Dan Jørgensen vil hans model gøre det administrativt enklere for Forsyningstilsynet at føre tilsyn med udbuddene. Han anfører videre, at VE-andelen i elforbruget forventes at være over 100 procent fra omkring 2027 – og at der med lovforslaget ikke indføres et forbud mod grøn strøm til dækning af nettab.

’Krav om grøn strøm til dækning af nettab må blot ikke indgå som et vilkår i udbuddet’, påpeger ministeren.

Forcere ikke forsinke

Jens Fossar Madsen, der er direktør i elnetselskaberne Cerius og Radius, mener, at der bør kunne findes en løsning, som både er transparent og grøn.

– Der må ikke kunne rejses tvivl om, hvorvidt vi behandler elhandlerne lige i vores udbud, så de kriterier, vi bedømmer buddene ud fra, skal være alment accepterede og objektive. Men jeg tænker da også, at det vil være muligt for myndighederne at specificere nogle krav til VE-el, som vi i vores udbud kan henvise til, skal være opfyldt, og så i øvrigt vurdere ud fra prisen, siger Jens Fossar Madsen.

Lad dog forbrugerne og det private initiativ deltage i at understøtte den grønne omstilling ligesom, at regeringen nu prioriterer, at statslige indkøb skal understøtte den grønne udvikling.
Anders Stouge, viceadm. direktør, Dansk Energi

Anders Stouge fra Dansk Energi fastslår, at hvis Danmark skal nå regeringens mål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030, så handler det om at forcere og ikke forsinke den grønne omstilling.

– Vi skal bruge alle redskaber til at fremme det grønne og ikke lade gammeldags ideologi begrænse på områder, der ligger uden for staten. Lad dog forbrugerne og det private initiativ deltage i at understøtte den grønne omstilling ligesom, at regeringen nu prioriterer, at statslige indkøb skal understøtte den grønne udvikling, lyder opfordringen fra Anders Stouge.

Nyheder direkte i din indbakke?