Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

UDSYN

Kun få solceller trods bragende sol

Tanzania har enorme muligheder for at producere elektricitet ved hjælp af solens stråler. Den danske ambassade i Dar es Salaam og et tysk-støttet vandprojekt er fortsat små undtagelser fra en generel tendens til at ignorere solceller.

En ung fyr på motorcykel kører forbi på den knoldede vej og giver tommelfinger op, mens han passerer en flok solceller placeret oppe i luften på nogle stilke. Solcellerne ligner blomster, og deres formål er livgivende.

De 5,5 kW solceller leverer elektricitet, så beboerne i landsbyen Njai Panda tæt på Kilimanjaro-bjerget i Tanzania kan hente rent grundvand 50 meter under jordoverfladen, hvilket er en luksus på disse kanter.

Mange hundrede kilometer mod sydøst – i millionbyen Dar Es Salaam – har Danmarks ambassade sat 40 kW solceller på sit tag. Da Magasinet Energi besøger ambassaden er det dog en anelse skyet, så anlægget leverer kun 23 kW. Ikke desto mindre yder det et lille bidrag til at skubbe Afrika i den grønne retning.

Solceller boomer mange steder i verden, men selv om potentialet for solenergi i Afrika er enormt, så er det stadig uforløst. Anlæg som dem i Njai Panda og på ambassaden er sjældne i Tanzania.

6.000 MW solenergi i Afrika

Ifølge de seneste tal (2018) fra det internationale agentur for vedvarende energi, IRENA, er der opstillet 6.000 MW solceller i Afrika. Den enorme, solrige verdensdel har dermed kun seks gange så meget solcellekapacitet som Danmark, der for nylig har rundet 1.000 MW.

Halvdelen af den afrikanske kapacitet er placeret i Sydafrika. I Tanzania, hvor der bor godt 50 millioner mennesker, er der blot 25 MW plus det danske anlæg og øvrige tilføjelser i løbet af 2019.

INTERNATIONALT

Danmark samarbejder med Sydafrika om udvikling af grønne energiløsninger, der helt eller delvist kan erstatte kulkraft. Succesfulde VE...

Tanzania er et af verdens fattigste lande, og der er hårdt brug for investeringer i  infrastruktur – både i forhold til veje, vand/spildevand og elektricitet.

Omkring en tredjedel af befolkningen har adgang til elektricitet, hvilket er et markant fremskridt i forhold til for ti år siden, hvor det kun var 10-15 procent. I gennemsnit bruger en tanzanier lidt over 100 kWh el om året, mens en dansk familie snildt bruger 4.000 kWh.

Kæmpe vandkraftværk på vej

Første vindmøllepark i Tanzania

Tanzanias første vindmøllepark, Mwenga 2,4 MW Wind Project, er ved at være klar til produktion af elektricitet. Møllerne er rejst med britisk støtte af virksomheden Rift Valley Energy, der allerede har etableret et uafhængigt elnet for 32 landsbyer. De forsynes med 4 MW vandkraft – og meget snart også vindenergi. Overskydende el bliver solgt til TANESCO.

Læs mere

Danmark har for mange år siden bidraget med at rejse højspændingsledninger på 220 kV, og i øjeblikket bliver disse forbindelser opgraderet med nye 400 kV-ledninger, der skal forbinde Tanzania og Kenya.

Samtidig har præsident John Magufuli sat energiselskabet TANESCO i gang med at etablere en opdæmmet sø og et 2.115 MW stort vandkraftværk i naturreservatet Selous Game Reserve, der er på Unescos liste over verdensarv.

Vandkraftværket, der efter planerne skal gå i drift i 2022, vil mere end fordoble Tanzanias el-kapacitet. I øjeblikket er den cirka 1.500 MW og dækkes primært af vandkraft, der ind imellem mangler forsyninger, og naturgas.

Vedvarende energi bliver ignoreret

Et studie foretaget på Aarhus Universitet for et par år siden påviser mulige konkrete placeringer for solkraftværker (CSP) og solcelleparker, men – som det tørt konstateres – ’vind- og solenergi bliver i det store hele ignoreret’, blandt andet på grund af manglende viden og planlægning.

IRENA påpeger i en ny rapport, at der er muligheder for til en fair pris at etablere 3.700 MW solcelleparker og 1.900 MW vindmølleparker frem til 2030 alene i Tanzania. Men om der sættes politisk handling bag, er uklart.

IRENA påpeger i en ny rapport, at der er muligheder for til en fair pris at etablere 3.700 MW solcelleparker og 1.900 MW vindmølleparker frem til 2030 alene i Tanzania. Men om der sættes politisk handling bag, er uklart.
...

Prisen på solceller rasler ned, og også i Tanzania bliver de stadig mere attraktive at sætte på tagene både i landsbyer uden elnet og på små forretninger i byerne. Direktør Wilfred Minja fra Wista’s In i Dar es Salaam har beregnet, at tilbagebetalingstiden vil være 1,5 år. Endnu har han dog ikke afgivet en ordre – blandt andet fordi han er utryg ved kvaliteten af de anlæg, han har fået tilbud på.

Abe på tag med solceller
Her er det kontorbygningen i en nationalpark, der har fået installeret solceller på taget. Foto: Malene Dissing

Gratis vand fra floden

Vand- og solcelleanlægget i Naji Panda er etableret af Kirua-Kahe Gravity Water Supply Trust med tyske midler. Beboerne er fattige og kan ikke selv rejse de flere hundrede tusinde kroner, der kræves.

Under en besigtigelse hopper der fugle rundt oppe på de 28 solcelle-blomster, der leverer el til pumperne om dagen. Anlægget får el fra elselskabet TANESCO’s elnet om natten. Grundfos har leveret invertere og pumper. Solcellerne kommer fra Franklin Electric i Sydafrika.

Grundvandet er et alternativ til vand fra kilder, åer/floder og offentlige vandposter, der kræver lange traveture med mange liter på hovedet. Vandværket er et af flere i et større projekt, hvor grundvand flere steder i regionen pumpes op ved hjælp af tyngdekraft eller solcelle-el, tilsættes klor og sendes i rør ud til beboerne i det fattige landområde.

Det samlede projekt med tyngdekraft og nu også solceller har ifølge en uafhængig evaluering fra tyske KFW forbedret sundhedstilstanden betragteligt siden 2012. Med undtagelse af 2015, hvor der var oversvømmelser, har der ikke været kolera i de bebyggelser, der får grundvand. Samtidig er antallet af tilfælde med diarré og tyfus faldet mærkbart.

Vandkunderne får leveret til deres hjem, målt deres forbrug og betaler lidt for vandet. 1000 liter for én krone og firs øre, og det kan være svært nok. Indtægterne dækker drift og vedligehold. 700 mennesker i Njai Panda får vand fra anlægget, men det rækker langt fra. Nærområdet huser ifølge projektleder Charles Lyimo fra Kirua-Kahe Gravity Water Supply Trust omkring 9.000 mennesker – og der kommer stadig flere til.

– Vi har brug for ti gange så mange anlæg alene her, konstaterer Charles Lyimo.

Den unge mand på motorcyklen forsvinder i bushen. En kvinde har netop hentet gratis vand fra floden, der har sit udspring oppe på Afrikas højeste bjerg. Hvis hun og hendes familie drikker flodvandet, er der fare for diarré og andre sygdomme. Forhåbentlig er vandet fra Kilimanjaros tinder kun til gulvvask.

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?