Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

UDLANDSFORBINDELSER

Mandag åbner direkte forbindelse til Holland

Fra på mandag kan dansk produceret strøm blive solgt og sendt direkte til Holland – og hollandsk strøm kan nemt blive købt og forbrugt i Danmark. Åbningen af Cobra-forbindelsen er godt nyt – ikke kun for elmarkedet, men også for den grønne omstilling.

Det danske elsystem tager mandag et skridt ind i en ny æra, når Cobra-forbindelsen fra Eemshaven i Holland til Endrup i Danmark bliver åbnet.

I mange år har Danmark udvekslet strøm med Norge, Sverige og Tyskland, og med Cobra-kablet til Holland får vi endnu et land at handle direkte med. I Dansk Energi har chefkonsulent Carsten Chachah glædet sig til åbning af Cobra-forbindelsen:

– Det særlige ved de nye forbindelser mod Holland og senere hen England er, at de forbinder de nordiske lande og deres kæmpe ressource af vind og vandkraft tættere med resten af Europa. Derudover er øst-vest rettede forbindelser fra Danmark mod Holland og England særligt interessante på grund af landenes geografiske placering, siger han og forklarer, at vestenvinden lidt populært sagt rammer England og Holland, før den kommer til Danmark.

Dermed optræder vind-peakproduktionen i England og Holland ofte lidt tidligere end den gør i Danmark og Tyskland, som typisk har peak-produktion samtidig. Og netop samtidigheden i vindproduktionen i Danmark og Tyskland har givet massive udfordringer for elhandlen på den dansk-tyske grænse. Derfor vil den nye Cobra-forbindelse og sidenhen Viking-link give en bedre udjævning af vindproduktionen i området.

– Cobra-forbindelsen bliver dermed en slags bypass ned i Europa uden om de tyske interne flaskehalse, og det har vi stærkt brug for, siger Carsten Chachah.

Godt for den grønne omstilling

Chefkonsulenten fra Dansk Energi peger på, at forbindelsen støtter op om den grønne omstilling på flere måder:

– Forbindelsen kommer til at være et vigtigt element i den grønne omstilling af vores samfund. Ved at eksportere strøm til Holland, når priserne er højere der, får vi mest mulig værdi ud af de vindmøller og solcelleanlæg, vi allerede har opstillet. Samtidig er den med til at sikre, at vi stadig kan forsyne danskerne med strøm, når det ikke blæser, og vi derfor har højere priser på strøm i Danmark. Endeligt er de nye forbindelser en nøgle til at øge udbygningen med vedvarende energi i Danmark, påpeger han.

– Den fortsatte udbygning med vind og sol kræver, at vi kan balancere produktionen af grøn strøm med forbruget på alle tidspunkter, og det er netop hvad Cobra-forbindelsen bidrager til, fastslår Carsten Chachah.

Om Cobra-forbindelsen

  • Cirka 350 km jævnstrømskabel
  • Kablet kan overføre 700 MW. Dermed kan kablet importere/eksportere hvad der svarer til 700.000 husstandes forbrug.
  • Forbindelsen er anlagt af danske Energinet og hollandske TenneT
  • Navnet? Kablet har ifølge Energinet fået navnet efter forkortelsen COpenhagen, BRuxelles, Amsterdam. Tidligere har det været fremme, at projektet er opkaldt efter den berømte avantgarde-kunstnerbevægelse bosat i København, Bruxelles og Amsterdam i 1950’erne, som blandt andet omfattede danske Asger Jorn.
...

    Nyheder direkte i din indbakke?