Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Nye aktører

Nordisk indsats for fleksibilitet høster ros

Dansk Energi har lovord til overs for en række nordiske regulatorers arbejde med at bane vej for nye aggregatorer, der kan hjælpe med at gøre danskernes elforbrug mere fleksibelt.

De nordiske regulatorer på energimarkedet lancerer nu en række fælles anbefalinger til, hvordan nye EU-krav, der skal gøre kundernes elforbrug mere fleksibelt, skal implementeres i de nationale lovgivninger.

Konkret skal alle lande sikre adgang for nye, uafhængige markedsaktører – såkaldte aggregatorer – som kan pulje elforbrug fra mange kunder sammen og flytte forbruget rundt mellem forskellige tidspunkter af døgnet. 

Den øvelse er vigtig for at undgå, at elnettet bliver overbelastet eller skal udbygges mere end nødvendigt, når blandt andet biler, boligopvarmning og flere industriprocesser i fremtiden skal drives af el.

Direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, lægger vægt på, at regulatorernes fælles tilgang i regi af NordREG vil harmonisere rammerne og gøre det nordiske marked mere interessant for investorer og nye forretningsmodeller. 

- Rammerne for aggregatorerne er vigtige for at sikre de bedst mulige betingelser for at kunne flytte elforbrug fra tidspunkter med kapacitetsbegrænsninger i elnettet til andre tidspunkter. Det vil understøtte både en større økonomisk effektivitet og den grønne omstilling, siger han.

Netselskaber som indkøbere

De nye EU-regler lægger blandt andet op til, at der bliver etableret lokale markeder for fleksibilitet, hvor elnetselskaber i deres respektive forsyningsområder kan købe fleksibilitet af aggregatorerne. 

Viceadm. direktør i Dansk Energi, Anders Stouge, roser den nordiske indsats og kalder det for ’rettidig omhu’ at søge en ensartet tilgang i Norden. Den fleksibilitet aggregatorerne kan levere til elnettet, vil være et væsentligt bidrag til at gøre den grønne omstilling så billig som mulig - herunder ved at minimere de ekstra nødvendige investeringer i elnettet, pointerer han.

Vi bifalder, at elnetselskaberne med tiden får en vigtig rolle som købere af fleksibilitet. Det kræver dog, at den danske benchmarkmodel, der er en del af myndighedernes regulering, bliver lavet om.
Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi

- Vi bifalder, at elnetselskaberne med tiden får en vigtig rolle som købere af fleksibilitet. Det kræver dog, at den danske benchmarkmodel, der er en del af myndighedernes regulering, bliver lavet om, siger Anders Stouge.

EU’s krav fremgår af et nyt eldirektiv, som blev vedtaget som led i den såkaldte Vinterpakke sidste år. Reglerne for aggregatorerne skal være gennemført i de nationale lovgivninger inden 1. januar 2021.

Forbrug skal adskilles

Energistyrelsen har i samarbejde med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Energinet igangsat et analysearbejde kaldet Markedsmodel 3.0, hvor de bl.a. har undersøgt mulighederne for implementering af de nye regler om aggregatorer. Branchen og relevante aktører har givet input til analysearbejdet. 

Der har også være afholdt en workshop på tværs af Norden, hvor relevante aktører, interessenter og myndigheder har haft mulighed for at give input til NordREG’s anbefalinger. 

Det store spørgsmål i diskussionerne på tværs af Norden har været, hvordan man skal give mulighed for, at uafhængige aggregatorer kan etablere sig på markedet. 

Det er vigtigt for Dansk Energi, at vi får etableret et simpelt og transparent system - ikke mindst for kundernes skyld, så vi ser gerne en model, hvor uafhængige aggregatorer bliver ansvarlige for leveringsomfanget på de installationer, som aggregeres.
Kamilla Thingvad, afdelingschef i Dansk Energi.  

Her lægger NordREG vægt på, at tilgangen skal være fair og proportional. Det anbefales på den baggrund, at man skal kunne adskille forbruget, så fx en kundes elbil eller varmepumpe styres af en uafhængig aggregator, mens resten af forbruget afregnes med kundens elleverandør som normalt. 

 - Det er vigtigt for Dansk Energi, at vi får etableret et simpelt og transparent system - ikke mindst for kundernes skyld, så vi ser gerne en model, hvor uafhængige aggregatorer bliver ansvarlige for leveringsomfanget på de installationer, som aggregeres. Det kræver separat måling af det aggregerede forbrug. Moderne elektronik som fx varmepumper og elbils-opladere har indbyggede målere i dag, og derfor forventer vi også, at disse kan bruges til en sådan separat måling. Ved at basere systemet på målt forbrug undgår vi uhensigtsmæssigt administrativt besvær og usikkerhed hos både kunder, selskaber og myndigheder, siger Kamilla Thingvad, afdelingschef i Dansk Energi.  

- Det er positivt, at NordREG nu anbefaler en model på tværs af Norden, som baserer sig på, at uafhængige aggregatorer er ansvarlige for det leveringsomfang, som er omfattet af deres kontrakter med kunderne, tilføjer hun.  
 

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder