Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

INDVIELSE

Nordjylland indvier kæmpestor vindmøllepark

Eurowind Energy, der ejes 50 procent af Norlys, har mandag indviet Danmarks største vindmøllepark på land efter ni års forarbejde. Vindpark Thorup-Sletten får en ydeevne på 77 MW. Vindmølleparken cementerer Norlys’ ønsker om at bidrage til den grønne omstilling.

Blæsten går frisk over Limfjordens vande, og det udnytter Danmarks største vindmøllepark på land: Vindpark Thorup-Sletten med en ydeevne på 77 MW. Parken er netop blevet indviet efter over ni års forberedelser.

– Ni år er længere tid end ellers, men det tager lang tid at få så store møller på plads. Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med de involverede kommuner, og det er vores erfaring, at udbygning med vindmøller på land er meget afhængig af den lokale velvilje. I Eurowind Energy er vi trods det langstrakte forløb glade for begge kommuners engagement og det lokale medejerskab, der er til møllerne, og vores fælles bidrag til den grønne omstilling, siger landechef Bo Schøler fra Eurowind Energy, der har Norlys som 50 procents ejer.

Vindpark Thorup-Sletten er opført af Eurowind Energy og oprindeligt udviklet i samarbejde med GK Energi. Vindparken producerer omkring 262 GWh strøm om året svarende til forbruget i 65.000 husstande.

Den store park nordvest for Aggersund erstatter 22 ældre møller, og er derfor et såkaldt repowering projekt hvor nye moderne møller erstatter møller af ældre dato. 

Thorup-Sletten Vindpark er rigtig godt eksempel på, at vi i Danmark er langt fremme, når det gælder grøn energi. Det gør mig både som erhvervsminister og nordjyde rigtig stolt, at Nordjylland nu kan prale af at have Danmarks største landvindmøllepark, som kan lave grøn strøm til 65.000 husstande.
Simon Kollerup, erhvervsminister (S)

Andelsejet stolthed

I Norlys er man stolt over at bidrage til den grønne omstilling:

– Som en andelsejet virksomhed vil Norlys være med til at definere fremtiden for det danske samfund, som bevæger sig i en grønnere og mere digital retning.  Derfor er vi også meget tilfredse med, at vores investering i og medejerskab af Eurowind Energy nu foldes så markant ud og netop understøtter Norlys’ ambition og målsætning, siger CFO i Norlys og bestyrelsesformand for Eurowind Energy, Gert Vinther Jørgensen.

Som en andelsejet virksomhed vil Norlys være med til at definere fremtiden for det danske samfund, som bevæger sig i en grønnere og mere digital retning. 
Gert Vinther Jørgensen, CFO i Norlys og bestyrelsesformand for Eurowind Energy

Det nordjyske projekt startede med de første kontrakter med lodsejere og køb af de eksisterende møller tilbage i april 2011, og der er sket en del tilpasninger undervejs. Efter forhandlinger med Vesthimmerlands Kommune blev det for eksempel besluttet at udtage to vindmøller, der skulle opstilles tættest på vikingeringborgen Aggersborg.

I dag går Vindpark Thorup-Sletten på tværs af kommunegrænsen mellem Jammerbugt og Vesthimmerlands Kommune, der hver huser ni vindmøller.

På elnettet som perler på en snor

Undervejs i planlægningsprocessen har der været afviklet en del velbesøgte borgermøder, og protesterne har været begrænsede. Med køberetsordningen har 128 af vindparkens naboer købt andele i parken. I alt ejes fem af møllerne er lokale lodsejere.

Den første vindmølle gik i drift i februar 2020, og herefter kom de på N1’s elnet som perler på en snor. Efter en sommersæson med betydelige driftserfaringer kan Eurowind Energy konstatere, at møllerne fungerer, og de er opsat med respekt for den lokale fauna.

Det ser ikke ud til, at vindmølleparken påvirker de forskellige arter i området, og fuglene ser ud til at være gode til at navigere uden om møllerne - en del går også rundt under møllerne og spiser løs.

Minimal støtte fra staten: 1,98 øre/kWh

Vindpark Thorup-Sletten modtager en støtte på 1,98 øre/kWh oveni markedsprisen på elektricitet, og det viser, at landvind er en moden teknologi. Bo Schøler fra Eurowind Energy opfordrer politikerne på Christiansborg til at sende klare signaler til landets kommuner om, at vindmøller på land er en vigtig og omkostningseffektiv del af den grønne omstilling.

– Vi hører allerede nu fra flere kommuner, at 2021 er et valgår, og at de derfor ikke tør sætte nye vindmølleprojekter i gang. Det er allerede meget normalt, at det tager 1-2-3 år, inden kommuner overhovedet begynder at forholde sig til de projekter, vi foreslår. Hvis Danmark skal leve op til FN’s klimamål, er der et klart behov for at speede processerne op – ikke ned, siger Bo Schøler.

Vi hører allerede nu fra flere kommuner, at 2021 er et valgår, og at de derfor ikke tør sætte nye vindmølleprojekter i gang.
Bo Schøler, landechef, Eurowind Energy

Møllerne fra Siemens-Gamesa har hver en installeret effekt på 4,3 MW. Med en rotordiameter på 130 meter og navhøjde på 85 meter giver det en totalhøjde på lige under 150 meter til vingespids i topstilling. Vindmølleparken er tilsluttet N1’s elnet ved 60 kV og forventes at levere grøn strøm minimum de næste 25 år.

Spændende perspektiver på land

Med aktiviteter i Eurowind Energy ser Norlys store muligheder i at satse på vindmøller på land både i Danmark og internationalt, hvor landmøller fortsat fylder langt mere end offshore. Landmøller kan tænkes sammen med solceller i hybridparker og til lokale energilandskaber med lagring, Power-2-X og andre elementer – som der allerede er sået kim til med blandt andet Norlys deltagelse i GreenLab Skive.

For Norlys handler det også om at styrke kerneforretningen, der er bygget op inden for koncernen inklusive etablering af vedvarende, energisalg til slutkunder, handel på balancemarkeder med det nye Nordic Energy Trading og ikke mindst forvaltning af infrastruktur:

– En af vores kernekompetencer i Norlys ligger inden for infrastruktur, der dagligt understøtter danskernes hverdag, og det er et løfte til vores ejere, at den hverdag skal blive grønnere. Det skal dog også være en kommerciel bæredygtig forretning, og med Vindpark Thorup-Sletten, og den kommende vindmøllepark ved Overgaard, ser vi faktisk, at det er lykkedes for os både at være grønne og økonomisk rentable, siger Gert Vinther Jørgensen.

om Norlys og Eurowind Energy

 

  • Norlys er Danmarks største forbrugerejede integrerede energi- og telekoncern med over 1,5 mio. kundeforhold og over 700.000 andelshavere.
  • Eurowind Energy A/S er en førende europæisk udvikler og operatør af vedvarende energiprojekter. Eurowind Energy har allerede 1,3 GW af vind og sol i drift og yderligere 8,3 GW i pipeline i en række europæiske lande.
...

 

Nyheder direkte i din indbakke?