Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Fremtid

Ny Basisfremskrivning: Allerede grøn strøm fra 2028

Energistyrelsen har offentliggjort Basisfremskrivning 2019. Dansk Energis seniorøkonom, Torsten Hasforth, giver her et overblik over de væsentligste pointer.

Energistyrelsen har lanceret Basisfremskrivning 2019, som vil danne bagtæppe for de kommende energipolitiske analyser. Og for første gang medtager fremskrivningen den seneste energiaftales betydning for Danmarks energiproduktion og -forbrug samt udledning af drivhusgasser frem mod 2030.

Her er fire centrale pointer fra Basisfremskrivning 2019 fra seniorøkonom i Dansk Energi, Torsten Hasforth.

Kul er fortid på kraftværker

Sidste års basisfremskrivning antog, at kraftværkerne også i 2030 vil være svært glade for kul. Det var ikke en realistisk antagelse, og den er heldigvis rettet i år. Værkernes egne mål og den høje pris på CO2 betyder, at kul er fortidens brændsel.

Basisfremskrivningen har tidligere opereret med en stor antaget import af kulstrøm gennem den såkaldte elhandelskorrektion. Denne antagelse er heldigvis fjernet. Det er også urealistisk i en region, hvor den grønne strøm er dominerende.

I alt vil forbruget af kul ifølge Basisfremskrivning 2019 være reduceret med 90 procent i 2030 i forhold til 2017.

Brug af biomasse falder

Det er blandt andet biomasse, som har gjort det muligt at accelerere udfasningen af kul i Danmark.

Historisk er anvendelsen af biomasse steget, men ifølge Basisfremskrivning 2019 har vi nu ramt et plateau, og brugen vil falde mod 2030. Det viser, at biomasse er en trædesten på vej til noget andet.

Biomasse lægger en bund i vores varmeforsyning, som har gjort det muligt at smide kul på porten.

100 procent grøn strøm i 2028

Mens brugen af biomasse falder, stormer vind og sol ind. De dækker alene vores elforbrug i 2030.

Med en række grønne teknologier - udover vind og sol - vil produktionen af el allerede i 2028 være 100 procent grøn, mens tallet vil ryge helt op på 109 procent i 2030.

Grønt forbrug hænger i bremsen

Danmark er et stykke fra målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990. Hvis ikke der sker nye politiske tiltag de næste 10 år, falder udledningen af drivhusgasser med 45 procent.

Note: Antager LULUCF med i målopfyldelse

Med en grøn el- og fjernvarmeforsyning er det tydeligt, hvor CO2-udledninger er.

*: inkl. el og fjernvarme
**: inkl. LULUCF (arealanvendelse)

Når Danmark skal nå en reduktion på 70 procent i 2030, skal vi op i gear i transporten. Godt nok er der i Basisfremskrivningen en forventning om, at salget af elbiler stiger. Men det er ikke til et niveau, der flugter med en CO2-fri transportsektor eller noget, som minder om 1.000.000 elbiler i 2030.

Erhvervets el- og fjernvarme forbrug er grønt i 2030, men Basisfremskrivning antager fortsat rigtig meget fossilt brændsel. Og varmepumper vinder desværre kun langsomt terræn.

Skal der anvises politiske tiltag, er det derfor oplagt at pege på behovet for at hjælpe transport og industri af med deres fossile brændsler.

Nyheder direkte i din indbakke?