Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

KOMMUNALT

Ny guide skal mobilisere det lokale Danmark til klimahandling

”Magten til grøn omstilling” hedder en ny guide, der skal inspirere danske kommunalpolitikere til at lægge sig endnu mere i selen for den grønne omstilling.

”Magten til grøn omstilling”. Det er titlen på en ny guide, der skal inspirere de mange kommunalpolitikere til at gøre endnu mere for den grønne omstilling.

For det er derude i virkeligheden, at omstillingen foregår. Der hvor møllerne, solcellerne og ladestationerne skyder op, og der hvor tusinder af bygninger kan gøres til aktive medspillere i den grønne omstilling ved at bruge energien intelligent og fleksibelt, lyder ræsonnementet fra Dansk Energi, der har udarbejdet guiden.   

– Tillykke! I kan gøre en forskel. Selvom klimamålet er nationalt, kan det kun indfries med hjælp fra de 98 danske kommuner. Hvert bidrag betyder noget, uanset størrelse og geografi. Fordi ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget, skriver adm. direktør Lars Aagaard i forordet.

Dansk Energi vurderer for eksempel, at 10 procent af energiforbruget i en kommune bruges i offentlige bygninger. Og det første skridt hen imod at kunne styre forbruget smart er at få kortlagt selve bygningsmassen.

Også når det kommer til at opstille nye vindmøller og solceller er der brug for mere lokal beslutsomhed. I 2019 og 2020 er der blot skudt henholdsvis 45 og 205 megawatt (MW) ny grøn energikapacitet op, og det er milevidt fra de 600-700 MW, der er nødvendigt for at nå Danmarks mål om 70% lavere CO2-udslip i 2030.

Guiden samler en række gode råd til, hvordan kommuner kan gribe de mange forskellige aspekter i den grønne omstilling an. Det handler ifølge Dansk Energi meget om samarbejde. Samarbejde mellem politiske modstandere, mellem forvaltninger og mellem erhverv, borgere og myndigheder. Og i midten af det hele står kommunen som den, der skal smede de afgørende partnerskaber.  

– Derfor er der i helt ekstraordinær grad behov for visionære kommunalpolitikere, der ser klima, energi og forsyning som et hele. Gør man det, handler det nemlig ikke om små, smertefulde energibesparelser, men om en politik hvor to plus to kan blive mere end fire. En politik, der sikrer forsyning, komfort, økonomi og allervigtigst: En politik der gør en forskel for generationer, skriver Lars Aagaard.

Magten til grøn omstilling - en guide til grøn omstilling fra kommunalt perspektiv
Politikpapir

I denne udgivelse har vi forsøgt at samle de bedste råd til, hvordan man som kommune kan gribe den grønne omstilling an. Det handler om skabelse og forbrug af vedvarende energi, grøn transport, bedre samspil mellem...

Udgivet
2022
Vedvarende energi

10 kommuner har stået for 72 procent af udbygningen af vindmøller og solceller på land siden sidste kommunalvalg. Det viser Dansk...

 

Nyheder direkte i din indbakke?

Seneste nyheder