Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

THOR

Ny støttemodel skal følges op af mere havvind

Partierne bag energiaftalen er blevet enige om støttemodellen til den næste danske havmøllepark Thor. Næste skridt er en konkret plan for mere havvind, så Danmark kan komme helt af med fossile brændsler.

En samlet forligskreds har netop bestemt, at Danmark skal prøve kræfter med en ny støttemodel til havvind, når opførelsen af Danmarks næste havmøllepark Thor bliver sendt i udbud. Det selskab, som vinder retten til at bygge Thor, får tilskud efter en såkaldt ’hybrid’ støttemodel, hvor de fortsat bliver tildelt en fast afregningspris for den strøm, de producerer, men hvor tilskuddet bliver beregnet på en ny måde, hvor investor kommer til at bære flere risici end tidligere.

– Det er vigtigt, at der er bred politisk opbakning til de fremtidige rammer, så Danmark forbliver et attraktivt marked for havvind. Branchen kommer nu til at prøve kræfter med en ny støttemodel, som den ikke har nogen erfaring med. Men vi håber selvfølgelig, at modellen kan være med til at fastholde prisfaldet på havvind, siger Kristine Grunnet, branchechef i Dansk Energi.

Selvom hun helst så, at Danmark valgte samme støttemodel som briterne, roser hun partierne for at holde fast i en model, hvor en fast afregningspris – en såkaldt CfD – indgår.

Grøn energi

Danmarkshistoriens største havmøllepark kommer til at hedde Thor og skal opføres i Nordsøen. Dansk Energi ser med spænding frem mod, om...

Brug for mere havvind og brint

Frem mod 2030 skal Danmark foretage et energiskifte, hvor vores transport, opvarmning og industri kommer til at bruge den grønne strøm frem for fossile brændsler. Næste skridt er en konkret køreplan for opførelsen af de næste parker og endnu mere havvind frem mod 2030. Derudover opfordrer Dansk Energi politikerne til at lade brint spille en afgørende rolle i den fremtidige klimaindsats.

– Vi får brug for meget mere strøm til vores biler, varme og erhverv, hvis vi skal i mål i 2030. Og da strømmen skal være grøn, skal vi opføre mere havvind end det man allerede har besluttet, siger Kristine Grunnet og fortsætter:

– Havvind er vores bedste kort til ikke bare at gøre Danmark grøn, men hele Europa. Havvind er også byggestenen til at lave grøn brint, som kan få os helt over klimamålstregen og sikre at den tunge transport, søfarten og fly kan komme ud af den fossile tidslomme.

HAVVIND

Vindmøller placeret i havet, hvor det stort set altid blæser, kan dække hele verdens strømforbrug. Det er godt nyt for klimaet, for med...

Nyheder direkte i din indbakke?