Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Fremtidens tariffer

Ny tarifmodel er anmeldt til Forsyningstilsynet

Dansk Energi har anmeldt Tarifmodel 3.0 til Forsyningstilsynet. Modellen fokuserer på øget tidsdifferentiering og kapacitetsbetaling og er et produkt af to års arbejde med inddragelse af interessenter og analyse af netselskabernes omkostninger.

Dansk Energi har inden efterårsferien anmeldt ny branchevejledning for de priser, elforbrugere skal betale for transport af strøm i distributionsnettet – i branchetermer kaldet tarifering – til Forsyningstilsynet.

Den nye Tarifmodel 3.0 skal træde i stedet for den eksisterende model 2.0 og lægger op til en styrket tidsdifferentiering. Blandt andet vil den gøre det billigere at bruge strøm om natten og dyrere på de tidspunkter, hvor nettet er mest belastet.

ELNET TIL FREMTIDEN

Dansk Energi, Energinet og en række interessenter mødtes i sidste uge for at tale om fremtidens betaling for transport af strøm.

Samtidig introduceres der en større fast betaling for store virksomhedskunder baseret på den maksimale effekt, de trækker fra elnettet. Målet er at understøtte, at nyt elforbrug som fx varmepumper, elbiler og elektrificerede industriprocesser bliver indpasset på de rigtige tidspunkter af døgnet, så omkostningerne til at forstærke nettet holdes så lave som muligt.

Dansk Energi vil fortsat arbejde for at udvikle og tilpasse tariferingen i takt med, at lovgivningen åbner mulighed for det.
Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi 

Hvor den nye model ændrer en del for forbrugskunder, holdes vilkårene indtil videre uændret for producenter af strøm. Her blev der med klimaaftalen i juni truffet politisk beslutning om, at producenter skal betale for at bruge nettet. De lovgivningsmæssige rammer er dog endnu ikke fastlagt, og derfor afventer denne del næste etape i arbejdet med at fremtidssikre tarifferne.

Det er Dansk Energi, der på vegne af omkring 40 danske netselskaber har udarbejdet modellen for distributionstarifferne. Nu skal Forsyningstilsynet vurdere resultatet, og i den proces vil modellen komme i høring blandt de mange, der har interesser i fremtidens tarifering, og som i vidt omfang har været inddraget undervejs i arbejdet.

Først når tilsynet har godkendt modellen, kan de enkelte netselskaber bede tilsynet om tilladelse til at benytte den. Dansk Energi forventer, at de første netselskaber har tilladelsen på plads til at bruge modellen fra 2022.

- Dansk Energi vil fortsat arbejde for at udvikle og tilpasse tariferingen i takt med, at lovgivningen åbner mulighed for det. Den model, vi har anmeldt, er et første og godt skridt på vej mod en fremtidssikret prisstruktur for det danske elnet, siger viceadm. direktør i Dansk Energi Anders Stouge.

TARIFMODEL

Dansk Energi og Energinet har i flere år forberedt principperne i en ny tarifmodel i tæt samarbejde med de mange kunder og...

Nyheder direkte i din indbakke?