Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

HAVVIND

Nyt ambitiøst havvindsudspil fra EU

Ny EU-strategi for offshore vedvarende energi skal sikre europæisk førerposition indenfor havvind samt bidrage til målet om klimaneutralitet i 2050. Dansk Energi byder strategien varmt velkommen og kalder det for et af de mest ambitiøse udspil, EU er kommet med på området for vedvarende energi.

Europa-Kommissionen har torsdag præsenteret en europæisk strategi for fremme af offshore teknologier for produktion af vedvarende energi. I strategien fastsætter Kommissionen en politisk ambition på 300 GW havvindskapacitet i 2050 og mindst 60 GW i 2030. Op mod EU’s nuværende kapacitet på 12 GW betyder det, at udbygningen skal markant op i fart.

Jeg er helt blæst bagover. Det er her er et af de mest ambitiøse udspil om vedvarende energi, jeg nogensinde har set fra EU. Det er virkelig gode nyheder for klimaet og for Danmark, som med Nordsøen og Østersøen ligger i et smørhul for den havvind, der også kan omdannes til fremtidens grønne brændsler til lastbiler, fly og skibe. EU-Kommissionens planer åbner for flere eksportkroner til Danmark og øget beskæftigelse. For hver gang der sættes én gigawatt havvind op her i landet, giver det i omegnen af 14.600 årsværk i danske virksomheder, siger Anders Stouge, viceadm. direktør i Dansk Energi.

Strategien er vigtigt skridt på vejen til, at Danmark kan nyde godt af de mange vindressourcer, og gøre virkelighed ud af det enorme eksportpotentiale til forbrugscentre i Nordeuropa.

Jeg er helt blæst bagover. Det er her er et af de mest ambitiøse udspil om vedvarende energi, jeg nogensinde har set fra EU.
Anders Stouge, viceadm. direktør, Dansk Energi

Havvind kræver plads

Europa-Kommissionen fremhæver blandt andet vigtigheden af at dedikere tilstrækkeligt areal til havvindmøllerne i medlemsstaternes nationale havplaner, og opfordrer til øget regionalt samarbejde på tværs af EU.

Skal EU’s havvindsdrømme blive til virkelighed, kræver det en multifunktionel udnyttelse af arealerne på havet, hvor vindmøller, dyr og planter sameksisterer, mens områder til militær, fiskeri, olie og gas nedprioriteres. Samtidig er det afgørende, at EU stiller krav til medlemslandene om at investere i den elinfrastruktur, der skal fragte den grønne energi fra vindmøllerne på havet og ind til forbrugernes elbiler og varmepumper, og endelig er det vigtigt at EU bløder op den historisk bestemte EU-regulering af elmarkedet, så havvindmøller reelt belønnes for den værdi, de skaber, siger Anders Stouge.

Markedsreguleringen på området for hybridprojekter er et stort fokusområde i Kommissionens nye udspil. Hybridprojekter, hvor elforbindelser og havvindmølleparker forbindes til flere markeder, anerkendes som en central brik i EU’s grønne omstilling. For at sikre en hurtigere udbygning, vil Kommissionen blandt andet facilitere øget regionalt samarbejde, udstikke en klar EU-vejledning til fordeling af omkostning og gevinster mellem markedsparter, og planlægger i 2022 at fremsætte et ændringsforslag, der muliggør en ny fordeling af flaskehalsindtægter i forbindelse med hybridprojekter.

Kommissionen skal have ros for dens udspil. Nu skal den arbejde for hurtigt at få succes med at implementere det, så vi hurtigt får skabt incitament for investorer og udviklere til at investere i hybridprojeker. Nuværende EU-regler er nemlig en stopklods for den nødvendige udbygning, og uden tværnationale samarbejder om store havvindprojekter kan jeg ikke se, hvordan EU skal nå i mål med dens ambitiøse klimamålsætninger, siger Anders Stouge.

Nyheder direkte i din indbakke?