UDSYN

En p-plads i skyggen kan blive en solstrålehistorie

Franske bilister vil fremover kunne parkere under et solcelleanlæg. Ny lovgivning stiller nemlig krav om solceller på alle p-pladser med plads til flere end 80 biler. I USA, hvor der er otte p-pladser for hver bil, vækker den franske lov opsigt.

Solceller over p-pladser i Disneyland

Cirka 32 km øst for Paris, hvor den franske lovgivning blev vedtaget, ligger Disneyland Paris. Her kan Anders And allerede parkere sin lille bil med nummerplade 313 i skyggen af Europas største sol-overdækkede parkeringsplads. I 2020 begyndte etableringen af solcelletag over 11.200  parkeringspladser, og projektet skulle efter planen stå færdigt ved udgangen af 2023. er projektet færdigt. Målet er, solcelleoverdækningen over biler og busser skal producere 36 GWh om året, når alle solcellerne producerer. Foto: Disney

Om ganske få år vil bilister i Citroën, Peugeot, Renault og andre biler, der kører rundt på de franske veje få plads og skygge under solceller, når de skal parkere på en stor parkeringsplads. Først i 2023 vedtog det franske senat nemlig en lov, der kræver, at parkeringspladser med plads til mellem 80 og 400 biler skal overdækkes med solceller på mindst halvdelen af arealet indenfor de næste fem år, mens parkeringspladser til flere end 400 biler kun har tre år til at få bygget solceller over mindst halvdelen af pladserne. Loven, der trådte i kraft 1. juli, gælder ikke kun nyopførte parkeringsfaciliteter, men også eksisterende parkeringsanlæg.

Udover at give skygge for den sol, der var medvirkende til, at Frankrig ligesom resten af Sydeuropa slog varmerekorder i sommeren 2023, vil de solcelle-dækkede parkeringspladser kunne generere op til 11 gigawatt elektricitet, hvilket svarer til hvad 10 kraftværker producerer, skriver avisen The Washington Post.

Alt er større i USA - også potentialet ved p-pladser

Den franske lov har, måske ikke overraskende, vakt opsigt i USA, hvor professor Daniel Baldwin Hess fra University of Buffalo sammen med en kollega i 2021 skrev at ’parkering optager cirka en tredjedel af landarealet i amerikanske byer; nationalt estimeres det, at der er otte parkeringspladser for hver bil.’

Solceller over p-pladser i Disneyland
Den franske lov om at overdække store parkeringspladser med solceller har vakt opsigt i USA, hvor det anslås, at der er mellem 700 millioner og to milliarder p-pladser. Foto: Disney

Professor og byplanplanlægger Donald Shoup fra UCLA fortæller til Wall Street Journal, at der ikke er officielle tal for antallet af parkeringspladser i USA, men at han vurderer det til mellem 700 millioner og to milliarder!

Joshua Pearce fra Western University i Canada har undersøgt potentialet ved at overdække parkeringspladser og tage ved de amerikanske Walmart-butikker. Han når frem til, at her vil potentialet være cirka 11 gigawatt – altså svarende til det, man i det højeste estimat vil kunne opnå gennem den franske lovgivning. Og dette altså ved én butikskæde.

Fordele og ulemper

Fordelene ved at bygge solceller over parkeringspladser er flere: Udover skygge giver de også ly for regn og sne og dermed øget komfort for bilisterne. Der vil være mindre nettab, når strømmen bruges på stedet, blandt andet til at oplade de parkerede biler - og der vil komme flere og flere elbiler fremfor benzin- og dieselbiler på parkeringspladserne i årene, der kommer.

Samtidig vil parkeringspladserne som i det amerikanske eksempel ofte være tæt placeret på butikker eller andre faciliteter med et større strømforbrug, der også kan dækkes med el produceret på p-pladsen.

Et andet argument for at lægge tag på parkeringspladserne med solceller er, at pladsen allerede er optaget af noget, som i de flestes øjne ingen biologisk og æstetisk værdi har, og ved at placere solcellerne dér, så går andre områder fri.

Men. For der er naturligvis også et men. Det er dyrere at etablere solceller på parkeringspladser end på marker. Der skal være plads til biler og bilister under taget, og det kræver højde og nogle kraftige stålstrukturer, der kan bære solcellerne.

Disney går forrest i Frankrig

Cirka 32 km øst for Paris, hvor den franske lovgivning blev vedtaget, ligger Disneyland Paris. Her kan Anders And allerede parkere sin lille bil med nummerplade 313 i skyggen af Europas største sol-overdækkede parkeringsplads. I 2020 begyndte etableringen af solcelletag over 11.200  parkeringspladser, og projektet skulle efter planen stå færdigt ved udgangen af 2023. er projektet færdigt. Målet er, solcelleoverdækningen over biler og busser skal producere 36 GWh om året, når alle solcellerne producerer. Voila!

Artiklen er første gang bragt i Green Power Denmark Magasinet.

Nyheder direkte i din indbakke?