Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

BIOMASSE

Politikerne forhandler lovkrav for biomasse

Regeringen har indledt forhandlinger om fremover at gøre det lovpligtigt at bruge bæredygtig biomasse. Det var også det helt store samtaleemne, da SF’s klimaordfører, Signe Munk, besøgte Herningværket.

Da regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgik en klimaftale i juni, var det med løfte om at se på lovkrav til bæredygtigheden af biomasse efter sommerferien. De forhandlinger indledte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) tirsdag. Få timer inden ordførerne trådte sammen, iførte SF’s klimaordfører, Signe Munk, sig gul vest og gul sikkerhedshjelm for at se nærmere på Herningværkets brug af bæredygtig biomasse.

Det er vigtigt at se, hvad den danske varmeproduktion egentlig er for en størrelse, og hvad de forskellige værker fyrer med, og hvilke omstillingsplaner de har, siger Signe Munk.

Herningværket, som Ørsted ejer, er fra 1982 og blev bygget som et kulfyret kraftværk. I 2000 blev det ombygget til at fyre med naturgas, og siden 2009 har værket udelukkende kørt på bæredygtig biomasse.

Der er jo ingen tvivl om, at den danske energibranche er et godt billede på den grønne omstilling. Sektoren har hele tiden taget skridt på vejen mod at blive mere energieffektive og få mere klimavenlige varmekilder, siger Signe Munk.

SF: Lovkrav skal omfatte al biomasse

I energiaftalen fra 2012 ønskede politikerne en hurtig omstilling fra kul til bæredygtig biomasse. På baggrund af den aftale har danske energiselskaber og kommuner investeret et stort milliardbeløb i at gennemføre omstillingen, og man har ombygget de eksisterende kraftvarmeværker.

I den forbindelse lavede den danske energisektor frivilligt en brancheaftale, der indeholder strenge krav til bæredygtighed. På den måde sikrer man, at biomassen medfører en markant CO2-reduktion, når den erstatter fossile brændsler. 

Med afsæt i den aftale lægger regeringen nu op til at stramme kravene væsentligt og gøre det lovpligtigt at bruge bæredygtig biomasse.

Jeg har det fokus, at uanset om man bruger træpiller i sit fyr derhjemme, eller om man har træpiller og -flis på et kæmpe værk, så skal der stilles lovpligtige krav om bæredygtigheden, og de skal følges op. Det er vigtigt for mig, at vi kommer videre og får introduceret andre varmekilder som store varmepumper, overskudsvarme, jordvarme osv. Så vi får det bedste varmemiks for klimaet, siger Signe Munk.

Dansk Energi bakker op om, at politikerne lovgiver om certificering og dokumentation på området.

Al biomasse bør omfattes af lovkrav, så der kommer en politisk retning for den bæredygtige biomasse. Men vi er også meget opmærksomme på, at de krav, man kommer med, ikke må påvirke varmeforsyningssikkerheden eller gøre det markant dyrere, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

Vi skal huske, at med biomasse har vi hurtigt kunne komme af med den skadelige kul og gas i de store byer, samtidig med at vi sikrer grøn og billig varme til danskerne 24/7. Nu ser vi nye teknologier dukke op, og dem skal vi selvfølgelig bruge i kombination med biomasse, siger Kristine Grunnet.

Ifølge den seneste energistatistik fra Energistyrelsen faldt Danmarks forbrug af kul med 43 procent i 2019.

Nyheder direkte i din indbakke?