Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Zig-zag kurs

Politisk slingrekurs sænker tempo for grøn energi

Skiftende lovgivning bremser udbygningen af vindmøller og solceller på land. Det viser en analyse af Dansk Energi, som efterlyser ro om reguleringen.

Vindmøller og solceller på land er den billigste grønne teknologi, men alligevel har Folketinget gjort det mere usikkert og dyrere at bygge den form for vedvarende energi. Konsekvensen er et markant fald i udbygningen, viser en analyse af Dansk Energi.

Fra 2012-2018 er der i gennemsnit etableret 260 megawatt solceller og vindmøller på land om året. I perioden fra andet kvartal af 2018 til og med 2020 er kapaciteten blot udvidet med 80 megawatt årligt.

– Siden 2018 har producenterne oplevet en enorm usikkerhed og ugennemsigtighed om rammerne. Politikerne og myndighederne fører en zig-zag-kurs, hvor de regulerer, før de overhovedet har set konsekvenserne af den forrige regulering. Resultatet er et historisk ustabilt investeringsklima for grøn energi på land i en tid, hvor klimaet ellers er historisk højt på dagsordenen, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

Siden 2018 har producenterne oplevet en enorm usikkerhed og ugennemsigtighed om rammerne. Politikerne og myndighederne fører en zig-zag-kurs, hvor de regulerer, før de overhovedet har set konsekvenserne af den forrige regulering.
Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi, Dansk Energi

Ro om reguleringen

Et blandt mange eksempler på det ustabile investeringsklima er det teknologineutrale udbud. I 2020 reducerede politikerne puljen fra 1 mia. til 600 mio., og senere samme år ændrede de modellen for støtte til opstilling af solceller og vindmøller på land.

Den nye støttemodel, hvor tillægget ikke længere er fast, men gives per kilowatt time, har betydet, at udbuddet endnu ikke er kommet i gang. Planen er, at det skal ske i år, men rammerne er stadig ikke godkendte.

Udover usikkerhed viser analysen fra Dansk Energi, at justeringerne i rammerne har gjort det op til 40 procent dyrere at anlægge en vindmøllepark i dag sammenlignet med sidste år.

 Konsekvenserne er, at det bliver vanskeligere at nå 70%-målet, og at vi gør den grønne omstilling dyrere ved at fravælge den billigste form for vedvarende energi. Derudover kunne landvindmøller og solceller have været støttefri i dag, siger Kristine Grunnet og kommer med et opråb til Folketinget:

Politikerne bliver nødt til at melde klart ud, hvad planen er for grøn energi på land. For de skiftende beslutninger, de har truffet, tilgodeser ikke den billigste form for grøn energi. Tværtimod. Vi ønsker ro om reguleringen og stabile rammer for producenterne, siger Kristine Grunnet.

Nyheder direkte i din indbakke?