Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

TARIFMODEL

Sådan skal omkostningen til elnettet fordeles

Dansk Energi og Energinet har i flere år forberedt principperne i en ny tarifmodel i tæt samarbejde med de mange kunder og interessenter, bl.a. via en række workshops og dialogmøder. Formålet er først og fremmest at fremme et mere smidigt forbrug ved at belønne fleksibilitet.

Hvordan er tarifferne - det vil sige prisen for at få din strøm transporteret gennem elnettet- skruet sammen i dag? Og hvordan kan en tarifmodel se ud fremover? Vi giver dig overblikket.

Husholdninger og mindre virksomheder (distributionstarif)

HIDTIL
Primært betaling pr. kWh. Derudover et abonnement. De fleste kunder har betalt samme tarif over hele døgnet, mens kunderne i enkelte netselskaber har vænnet sig til en tidsdifferentiering, hvor tariffen er højere fra kl. 17-20 i vinterhalvåret og lavere resten af årets timer.
FREMOVER
Primært betaling pr. kWh. Derudover et abonnement. Flere tidszoner med højere tarif i ’kogespidsen’ fra fx 17-21 samt indførelse af en lavpriszone om natten.

VIGTIGT AT VIDE

Principperne for de nye tariffer udbygges senere med flere detaljer og afventer stadig anmeldelse til og godkendelse fra Forsyningstilsynet.

...

Virksomheder med stort elforbrug (distributionstarif)

HIDTIL
Primært betaling pr. kWh. Lille fast abonnement. De fleste kunder har betalt samme tarif over hele døgnet, mens kunderne i enkelte netselskaber har vænnet sig til en  tidsdifferentiering. FREMOVER
Større fast betaling afhængigt af behov for maksimal effekt. Tidsdifferentieret tarif med væsentligt lavere tariffer om natten og i weekender.

Transmissionstarif (Energinet)

HIDTIL
Udelukkende betaling pr. kWh for alle forbrugskunder. Samme tarif over hele døgnet.
FREMOVER
Energinet ser både på en tarifering, hvor det overordnede billede kommer til at ligne det for distributionsselskaberne. Det vil sige lavere tariffer om natten og fast betaling afhængigt af behov for maksimal effekt. Energinet ser også på en model, hvor det er distributionsselskaberne der tariferes i stedet for slutkunderne.

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Energi.

Nyheder direkte i din indbakke?