Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

GRØN OMSTILLING

Sektorkobling handler også om fuldmodne tomater og en guldfugl i hånden

DI, Dansk Energi og 24 virksomheder overrakte onsdag syv anbefalinger om sektorkoblinger til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S). Politiske rammer skal fortrænge fossile brændsler og sikre klimamål via optimering af alt fra det mindste til det største.

Fynsværket i Odense har produceret el og varme i årtier, og rundt om værket har talrige gartnerier opbygget en forretning på bl.a. at producere fuldmodne tomater og smukke blomster. Dyrkningen udnytter overskudsvarme fra Fynsværket.

– Det er sektorkobling!, konstaterer Dansk Energis adm. direktør Lars Aagaard, der har nydt det privilegium at vokse op som fynbo tæt på kraftværk og planteavl.

– Fremadrettet skal vi bruge sektorkobling til at optimere, det vi har, men vi skal også skabe rammerne for nye tomater eller andre nye virksomheder, der kan udveksle værdier som varme, brint eller andre produkter med hinanden, lyder det fra Lars Aagaard på et webinar arrangeret af Erhvervslivets Klimaalliance.

På webinaret, der er fyldt med sprogblomster og krydret med små film, står klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) som modtager af syv anbefalinger fra et advisory board under klimaalliancen. De syv råd viser veje til, hvordan vi i Danmark kan fremme sektorkobling mellem el, fjernvarme, gas, tomater, brint og meget andet – og dermed blive et internationalt forbillede. 

Netop samspil og samskabelse af værdier på tværs af sektorer er nødvendige for, at nationen kan mindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 og skabe et klimaneutralt samfund inden 2050, og at andre lande kan nå deres klimamål under FN’s klimaaftale fra Paris.

Anbefalinger til implementering af sektorkobling
Politikpapir

I et tæt samarbejde med 24 førende danske produktions- og servicevirksomheder, forsyningsvirksomheder og energivirksomheder har Erhvervslivets Klimaalliance skabt syv forpligtende anbefalinger til implementering af...

Udgivet
2021

Minister kvitterer for anbefalinger

Med de syv anbefalinger fra DI, Dansk Energi og 24 store virksomheder kan Danmark tage fat på 2. halvleg i klimakampen, hvor vi i løbet af første halvleg (på 30 år) med lidt god vilje har halveret udledningerne og i løbet af de næste 30 år skal gå i nul.

– De syv konkrete anbefalinger kan give os den bedst tænkelige start på 2. halvleg, siger adm. direktør Lars-Peter Søbye fra Cowi, der har været formand for sektorkoblingsudvalget.

– Vi siger tak for det gode arbejde, der ligger her. Jeg kan sagtens i større og mindre grad se os i disse anbefalinger, kvitterer Dan Jørgensen på regeringens vegne – måske en anelse overvældet/imponeret over, at 400 anbefalinger fra klimapartnerskaberne nu er blevet til 407. Langt over halvdelen af de gode råd er ifølge ministeren allerede implementeret

Dan Jørgensen er ’meget enig’ i, at sektorkobling mellem el, fjernvarme, gas, transport, bygninger og industri er helt afgørende – eksempelvis som udnyttelse af el fra havmølleparker i Power-to-X til brint og flydende brændsler til transportsektoren.

Pressemeddelelse

Erhvervslivets Klimaalliance overrækker i dag en rapport med syv anbefalinger til regeringen, som skal sætte gang i 2. halvleg af den...

Inspiration fra sprogmanden H.C. Ørsted

Lidt drilleri kan der være i Dan Jørgensen og således også på webinaret. Det er ikke, påpeger han, lykkedes for Erhvervslivets Klimaalliance at finde et bedre ord for sektorkobling. 

Som inspiration til den del af det videre arbejde nævner ministeren, at H.C. Ørsted i sin tid, tilbage i guldalderen, berigede den danske sprogskat med 2.000 nye ord – herunder rumfang, klangbund, ildsjæl og (meget aktuelt i denne sammenhæng) brint.

Politisk vilje til opfølgning er der i regeringen og på Christiansborg, selv om nogle af de syv anbefalinger bliver tungere end andre. Råd nr. 1 handler om tæt samarbejde mellem myndigheder og erhvervsliv, og den er Dan Jørgensen med på:

– Vi kommer til at arbejde tæt sammen, lover ministeren.

Råd nr. 5 er noget sværere og øger presset på regeringen for at levere en grøn skattereform: ’Der er brug for at få moderniseret afgifter og anden regulering. De er i dag i vid udstrækning rettet mod de enkelte sektorer og kan derfor spænde ben for sammenkoblingen af sektorerne’.

– En ekspertgruppe kommer med anbefalinger sidst på året. Vi har øjne på bolden, siger Dan Jørgensen, der dermed spiller med på metaforen om klimakampens 2. halvleg.

Elnetselskaber bliver bestormet

I løbet af webinaret står det klart, at tempo og hurtigt spil frem ad banen er nøgleord. Samfundet har rasende travlt med at få justeret bagudskuende rammevilkår til nutidens og fremtidens opgaver: 

– Det foregår nu. Vi står midt i det!, siger executive vice president Knud Pedersen fra Andel og nævner, at VE-udviklere alene i netområdet for Cerius og Radius, der ejes af Andel, er i dialog om landvindmølle- og solcelleparker for 2 GW svarende til to store havmølleparker. Derudover stiger mængden af komplicerede opgaver med nettilslutning af lynladere, store varmepumper og datacentre markant.

– Vi har oplevet en tredobling på tre år til 58 komplicerede sager i 2020, oplyser Knud Pedersen, der blandt rådene fra Erhvervslivets Klimaalliance især fremhæver fremadrettet regulering og konsekvent digitalisering som midler til at udvikle elnettet som ’sektorkoblingens centralnervesystem’.

En guldfugl i hånden – men næppe i en valgfolder

I Erhvervslivet Klimaalliance er der ingen tvivl om, at sektorkobling – eller hvad det eventuelt kommer til at hedde i fremtiden – rummer fantastiske muligheder for grøn omstilling, jobskabelse og eksport.

Online fra Nordborg på Als fremhæver direktør Lars Tveen fra Danfoss, at sektorkobling er ’en af de største guldfugle, Danmark har set i mange år’ – og vel at mærke en guldfugl, vi har på hånden og ikke blot på taget.

Mange energipolitiske feinschmeckere vil være enige, men sektorkobling er et svært begreb, der næppe foreløbig bliver en folkesag. 

 Sektorkobling er en guldfugl, der aldrig kommer ind i en valgfolder, men sektorkobling er helt afgørende for 70 procentsmålet og vores ambition op klimaneutralitet.
Signe Munk, klima- og energiordfører, SF

– Sektorkobling er en guldfugl, der aldrig kommer ind i en valgfolder, men sektorkobling er helt afgørende for 70 procentsmålet og vores ambition op klimaneutralitet, lyder analysen fra SF’s klima- og energiordfører Signe Munk.

Hun opfordrer alle til at turde mere, og for SF handler det bl.a. om at stille krav eksempelvis om udnyttelse af overskudsvarme i forbindelse med Power-to-X-projekter og krav om metanisering af gas, når Lolland nu skal have gasrør til produktion af sukker.    

Rammer for velfungerende markeder

Venstres klima- og energiordfører Tommy Ahlers opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger, så ’vi kan rydde sten af vejen’ til glæde for de stærkt ønskede sektorkoblinger. 

– Jeg ser den røde tråd i anbefalingerne, at vi skal lave rammer for markedet, konkluderer Tommy Ahlers med kant til SF’s ønsker om krav – og til udelt glæde for adm. direktør Lars Sandahl Sørensen fra DI:

– Ja, det er rigtigt! Investeringerne bliver kolonormt store for samfundet og for virksomhederne. Derfor skal lovgiverne have det lange lys på. Vi har brug for pejlemærker, fastslår Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge Lars Aagaard fra Dansk Energi skaber sektorkoblinger ’optimering fra det mindste til det største’. Han ser brug af data og udvikling af markeder, der eksempelvis belønner fleksibilitet, som alfa og omega.

– Vi skal skabe synergier og udveksle værdier med hinanden. For at det kan ske, har vi brug for strategisk klarhed, siger Lars Aagaard.

Se eller gense webinaret

 

Nyheder direkte i din indbakke?