Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

WEBINAR

Sektorkoblinger kan skabe magi

Webinar i regi af Erhvervslivets Klimaalliance: I 2030 skal elnettet takket være en omfattende elektrificering håndtere næsten dobbelt så mange kWh som nu. Samtidig nærmer mange komponenter sig pensionsalderen. Sektorkoblinger og planlægningssamarbejde med kommuner skal få klima-omstillingen til at rulle.

Flere elbiler og flere eldrevne varmepumper betyder sammen med andre typer af elektrificering af det danske samfund, at de lokale elnet 2030 kan komme til at håndtere næsten dobbelt så meget elektricitet som nu.

Nettet skal bruges på en helt anden og intelligent måde. Det skal ikke kun være fyldt, når vi alle sammen laver mad kl. 19, men også om natten og om dagen. Vi har brug for fagre nye tænkning, siger direktør Charles Nielsen fra TREFOR Infrastruktur og kigger på sin skærm.

Charles Nielsen er en af oplægsholderne på et seminar om sektorkoblinger arrangeret af Erhvervslivets Klimaalliance, der er stiftet af DI og Dansk Energi. Mens Charles Nielsen på talrige andre konferencer gennem årene har kunnet se sine tilhørere direkte i øjnene, er det anderledes denne gang.

På grund af corona-krisen er der tale om et webinar, hvor det fysiske nærvær med de 250 tilmeldte ikke eksisterer, men hvor der trods alt er mulighed for at opleve Charles Nielsen og de andre oplægsholdere ’live’ og stille spørgsmål på en chat undervejs.

Behov for fremadrettet regulering

Sektorkobling dækker over virkelig mange emner, og set fra et el-perspektiv handler det bl.a. om at levere el til opvarmning, el til transport og el til P2X-anlæg.

Sektorkobling handler også om at bruge distributionsnettene på fjernvarme og gas som lagre, for et eldrevet samfund baseret på vedvarende energi har brug for masser af fleksibilitet, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner – herunder også fleksibilitet fra elforbrug i boliger, bygninger og virksomheder.

Det giver ikke mening at fastholde den gamle regulering i den nye virkelighed, fastslår Charles Nielsen og påpeger, at den fagre nye tænkning skal gælde fra statsministeren i toppen og hele vejen ud i alle afkroge af samfundet.

De økonomiske rammer er en udfordring, siger Charles Nielsen, der i TREFOR Infrastruktur både beskæftiger sig med el, varme og vand.

Fælles er, at mange elledninger, mange fjernvarmerør og mange vandrør har nået en alder, hvor pensionen rykker nærmere. Den fremtidige regulering bør derfor tilpasses, så ’vi betids kan udbygge vores infrastruktur til morgendagens behov’, fastslår Charles Nielsen.

Samarbejde om netudbygningsplaner

TREFOR El-net skal ligesom andre elnetselskaber i de 27 EU-lande udarbejde netudbygningsplaner, og Charles Nielsen opfordrer til, at de bliver skabt i et tæt samarbejde med kommunerne med en klar kobling til varmeplanlægning og andre typer planlægning – herunder planer for byudvikling.

Opgaven med at sikre elnettet og tilpasse fjernvarmenettet til en ny virkelighed vil blive omfattende og kommer til at koste rigtig meget gravearbejde.

Vi er nødt til at træffe nogle valg om, hvor vi skal forny elnettet, og hvor vi skal forny fjernvarmenettet. Det bliver by-specifikt bl.a. i forhold til alderen på nettene og den overordnede planlægning, fastslår Charles Nielsen.

Kravene til elnettet stiger

På webinarets chat bliver han spurgt til forsyningssikkerheden, når elektricitet fremover skal spille en meget større rolle end hidtil.

Charles Nielsen fortæller, at han ofte er blevet citeret i pressen for, at han sover roligt om natten i forhold til leveringssikkerheden. Den ligger på over 99,99 procent. Spørgsmålet er, om den tårnhøje sikkerhed kan fastholdes, hvis de lokale elnet skal håndtere 58 TWh i 2030 mod 34 TWh i dag.

Efterhånden som vi bliver mere afhængige af strøm, bliver jeg mere nervøs, erkender Charles Nielsen og påpeger, at behovet for redundans i elsystemet vil vokse i løbet af de næste årtier. Hvis en komponent fejler, skal der altså være et - hurtigtvirkende - alternativ i baghånden.

TREFOR El-net oplevede for nylig en voldsom brand i en vigtig transformerstation i Kolding, og selv om elektriciteten blev genoprettet på kort tid takket være dygtige montører i marken, dokumenterede hændelsen, at det er vigtigt, at kunderne kan blive koblet om og få strøm fra en anden side af elnettet. En digitalisering af 10/0,4 kV-stationerne kan være en del af det fremtidige set-up – i det omfang reguleringen tillader det.

Beredskab

De seneste måneder har flere elnetselskaber oplevet usædvanlige hændelser, hvor centrale transformerstationer pludselig er stået af og...

Sektorkoblinger kan skabe magi

Hvis sektorkoblingerne i det danske samfund lykkes, vil det gøre det billigere at nå Folketingets mål om 70 procent færre udledninger af drivhusgasser i 2030. Derfor presser Intelligent Energi, Dansk Energi, DI og mange andre på for at få fjernet de barrierer, der er.

Konsulentvirksomheden DareDisrupt har i samarbejde med DI netop beskrevet de mange muligheder, en aktiv indsats kan give samfund og virksomheder i rapporten ’Sektorkobling - nøglen til fremtidens bæredygtige energisystem - Globale trends, danske cases og anbefalinger fra et 2030-perspektiv’ 

Adm. direktør Rasmus Bie-Olsen fra DareDisrupt er ikke i tvivl om, at hvis vi vælger at være på forkant sammen, så kan sektorkoblinger skabe magi. På webinaret fremhæver han tre anbefalinger:

  1. Vi bør have en dansk strategi for sektorkoblinger,
  2. reguleringen skal give rum for innovation og udvikling og
  3. endelig skal det være nemt at arbejde med de mange data, digitaliseringen trækker med sig.

Strategien bør også omfatte forskning, udvikling og demonstration, siger Rasmus Bie-Olsen, hvilket prompte fremkalder en besked på chatten fra en af de 250 deltagere i det virtuelle møde: EUDP er på vej med en ny strategi – inklusiv fokus på sektorkoblinger.

Efter 1½ times virtuelt fællesskab kan branchedirektør Troels Ranis fra DI og medarrangøren, viceadm. direktør Anders Stouge fra Dansk Energi, lukke ned. Chatten lever lidt endnu: 

Tak det var super.

Inspirerende.

Tak for et interessant webinar.

Nyheder direkte i din indbakke?