Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

STRØMMENS DAG

Strømmens Dag: El har aldrig været grønnere

På bare et årti er elektricitet blevet klimakampens silverbullet. Det fejrer en samlet nordisk energibranche 23. januar, hvor Strømmens Dag markeres for 6. gang.

Halvdelen af Danmarks elforbrug kom fra vind og sol i 2019. Det er verdensrekord og den hidtidige kulmination på den enorme udvikling, som Danmarks energisystem har været igennem det seneste årti. I 2010 udgjorde vind- og solenergi kun 22 procent af det danske elforbrug.

Den høje andel af vedvarende energi betyder, at strømmen aldrig har været så grøn. Nu udleder den blot 150 gram CO2 pr. kilowatt-time – mens tallet var 426 i 2010.

Så der er i den grad noget at kippe med klaphatten over her på Strømmens Dag, lyder det fra Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard.

Elektricitet er blevet en vaskeægte klimahelt. Det et resultat af fremsynet samarbejde mellem energibranchen og politikerne. Det kan vi være enormt stolte af.
...

- Elektricitet er blevet en vaskeægte klimahelt. Det et resultat af fremsynet samarbejde mellem energibranchen og politikerne. Det kan vi være enormt stolte af, siger han.

co2 indholdet i el er faldet med 66% fra 2010 til 2019

Strøm til klimadrøm

Men hvor Danmark står øverst på skamlen, når det gælder om at sætte vindmøller op og producere grøn energi, så placerer danskerne sig på en beskeden plads som nummer 32 ud af 40 europæiske lande i forhold til andelen af klimavenlig el ud af det samlede energiforbrug. Tal fra EU’s statistiske kontor, Eurostat, viser, at el kun udgør 19 procent af danskernes energiforbrug.

- Vi skal sætte strøm til vores klimadrøm. Hvis ikke politikerne formår at skabe de rette rammer for, at danskerne erstatter fossile brændsler med el, kan vi lige så godt skyde en hvid pind efter klimadrømmen om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030. Det bliver ikke nemme politiske beslutninger. Men de er nødvendige. Ellers ender klimaregningen i børneværelset, siger Lars Aagaard.

Han minder samtidig om, at den store produktion af grøn strøm ikke er noget værd, hvis ikke den kan komme ud til forbrugerne.

Det er nødvendigt, at vi investerer og fremtidssikrer det elnet, der forbinder vindmøllen med det bæredygtige forbrug. Energibranchen kan og vil levere. Men der er brug for, at politikerne tager stilling til, hvad elnettet skal kunne rumme i fremtiden. Det er en politisk hastesag, siger Lars Aagaard.

Ifølge Energistyrelsens basisfremskrivning vil dansk produktion af grøn strøm allerede i 2028 overgå vores eget samlede elforbrug.

Vind og sol udgør 50% af vores el i 2019. Det er rekord

Nyheder direkte i din indbakke?