Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

BRÆNDSELSCELLER

Teknologi til Power-to-X nærmer sig masseproduktion

Blue World Technologies har med købet af Danish Power Systems sikret sig viden om højtemperaturbrændselsceller udviklet over 25 år. Fabrikken i Aalborg starter masseproduktion af PEM-brændselsceller i sommeren 2022.

I en nedlagt rejefabrik i det østlige Aalborg er Blue World Technologies ved at gøre klar til at producere i første omgang 50 MW højtemperatur PEM-brændselsceller om året. Ambitionen er at optrappe produktionen til 500 MW/år i løbet af de kommende år.

KORT OG GODT

Brint og grøn metanol kan lagres – og indfødes i brændselsceller, der kan producere elektricitet med høj effektivitet og lav miljøpåvirkning. Brændselsceller kan dermed levere elektricitet eksempelvis til skibe og busser. I Danmark forskes der i forskellige typer brændselsceller - herunder PEM-celler (Polymer Electrolyte Membrane).

...

Dermed flytter årtiers forskning og udvikling – støttet bl.a. af Innovationsfonden og EUDP – for alvor ud på markedet for grønne produkter. En industrivirksomhed med kig på markedet for Power-to-X-udstyr er ved at vokse sig stor.

– Senere kan vi eventuelt bygge flere fabrikker, så vi kan skabe en reel forandring med miljø- og klimarigtige produkter. Vi vækster for at gøre en forskel for verden, lyder visionen fra Chief Commercial Officer og partner Mads Friis Jensen fra den godt tre år gamle startup Blue World Technologies, der løbende leder efter kapital til væksten ud fra en sikkerhed om, at den grundlæggende teknologi er på plads.

Blue World Technologies har for nylig lukket en investeringsrunde på i alt 20 millioner euro, hvor Vækstfonden og den tyske motorproducent DEUTZ er hovedinvestorer med samlet 15 millioner euro.

Forfinet brug af materialer

En vigtig del af baggrunden for ekspansionen er, at Aalborg-SMV’en i slutningen af 2020 købte udviklingsfirmaet Danish Power Systems, der fra en base i Kvistgaard i Nordsjælland har noget, der ligner 25 års erfaring med udvikling af MEA’er (membrane electrode assembly) til højtemperatur PEM-brændselsceller. Kombinationen af teknologi og kommercielle ambitioner skal nu stå sin prøve.

I samarbejde med universiteter og andre har Danish Power Systems bl.a. forfinet brugen af materialer i PEM-cellerne, så de med en driftstemperatur på 160 grader kan omdanne flydende grøn metanol – produceret på basis af elektricitet fra vindmøller, solceller og andre grønne teknologier – til strøm.

Altså Power-to-X, hvor X’et er metanol.

– Vores salgsargument er, at vi kan konvertere energi meget effektivt. Vores brændselsceller muliggør Power-to-X, hvor vi erstatter fossile brændsler med et grønnere alternativ og en forbrændingsmotor med en højeffektiv brændselscelle, siger Mads Friis Jensen fra Blue World Technogies, der med opkøb og forretningsambitioner har rundet 60 ansatte.

Efter det nylige kapitalindskud forventer Aalborg-virksomheden at fordoble antallet af kolleger i 2022.

Grønne e-fuels koster mere at producere end fossile brændsler, men ved at bruge fx metanol i en brændselscelle med høj virkningsgrad, er vi ved at være inden for skiven i form af en ligestilling for slutbrugerne.
Mads Friis Jensen, CFO, Blue World Technologies

Lokaliteter uden elnet

Metanol kan blive et nøglebrændstof til fremdrift af skibe og diverse køretøjer, men i første omgang har Blue World Technologies kig på markedet for små dieselgeneratorer, der producerer elektricitet på lokaliteter uden adgang til elnet. Det kan for eksempel være teleselskabernes teknikhuse langt fra alfarvej, strømforsyning på store skibe og i lidt større skala forsyning af øer med energi.

Under en rundvisning i den genbrugte rejefabrik viser Mads Friis Jensen nogle af de maskiner, der skal sprøjte elektrisk ledende grafitplader, elektroder og membraner til stakke bestående af PEM-brændselsceller ud fra fabrikken i Aalborg med start i sommeren 2022.

– Støtten fra Innovationsfonden og EUDP har været afgørende for udviklingen, for risikovilligheden blandt investorer er lav, så længe der er langt til markedet. Nu står vi på et rigtig stærkt fundament, siger Mads Friis Jensen med tanke på den teknologiplatform, der er kernen i fremtidens produkter.

For SMV’er som Danish Power Systems/Blue World Technogies er støtte fra offentlige programmer nødvendig for at få etableret samarbejde med landets universiteter. Undervejs i udviklingen har DTU bl.a. bidraget med viden om materialer og grundkomponenter, ligesom Aalborg Universitet har budt ind med viden på systemniveau.

– Nu er vi ved at bygge en fabrik, hvorfra vi kan tilbyde produkter samtidig med, at markedet udvikler sig. Det er en udfordring, men vi vurderer, at verden har forandret sig. Mange brancher bevæger sig fra snak til handling, vurderer Mads Friis Jensen.

Moduler efter kundens behov

Blue World Technologies satser i første omgang på at producere brændselscellestakke á 5-25 kW stykke. De kan bygges op i større moduler alt efter kundens behov. Kunden kan købe nøglefærdige anlæg eller kombinere stakkene med egne reformere og andre systemkomponenter. 

– Grønne e-fuels koster mere at producere end fossile brændsler, men ved at bruge fx metanol i en brændselscelle med høj virkningsgrad, er vi ved at være inden for skiven i form af en ligestilling for slutbrugerne, siger Mads Friis Jensen.

Læs denne og otte andre gode eksempler på, hvordan Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK bidrager til den grønne omstilling i publikationen ’Energi21: Grønnere, billigere, hurtigere’.

Nyheder direkte i din indbakke?