Europæisk indflydelse

To danskere blandt de 5 mest indflydelsesrige energipolitikere i Europa-Parlamentet

Danske Morten Helveg Petersen (RV) og Niels Fuglsang (S) er blandt de fem mest indflydelsesrige medlemmer af Europa-Parlamentet på energiområdet. Det viser en ny analyse fra EU Matrix.

Morten Helveg

Morgen Helveg Petersen (RV) (billedet) er sammen med Niels Fuglsang (S) blandt de fem mest indflydelsesrige medlemmer af Europa-Parlamentet på energiområdet, viser en ny analyse. Foto: European Union

Danmark slår over sin vægt på energi i Europa-Parlamentet. Det slår en ny analyse fast. De to danske medlemmer Morten Helveg Petersen (RV) og Niels Fuglsang (S) er ifølge analysen blandt de fem mest indflydelsesrige medlemmer af Europa-Parlamentet på energiområdet. Analysen er lavet af den Bruxelles-baserede analyseplatform EU Matrix. 

Morten Helveg Petersen og Niels Fuglsang sidder begge i udvalget om Industri, Forskning og Energi. Udvalget er blandt de store i Europa-Parlamentet med 78 faste medlemmer.  

Morten Helveg Petersen er næstformand i udvalget og har desuden været forhandler på reguleringen af elmarkedet og bygningsdirektivet.

– Den anerkendelse er jeg glad for. Jeg synes, det er et udtryk for, at man kan gøre en forskel som europa-parlamentarikere, hvis man målrettet går efter udvalg og lovgivninger, som har direkte betydning for borgere og virksomheder. Det mener jeg er særlig vigtigt, når man kommer fra et lille land, som ikke har så mange pladser i Europa-Parlamentet, siger Morten Helveg Petersen.

Morten Helveg Petersen
PORTRÆT

Magasinet Energi præsenterer de danske Europa-Parlamentarikere, der er med til at forme den europæiske klima- og energipolitik. Mød...

Niels Fuglsang blev valgt til Europa-Parlamentet i 2019 og har siden bl.a. været hovedforhandler på loven for energieffektivisering. Niels Fuglsang fremhæver særligt den indflydelse, som man har i grupperne.

– Der er store forskelle på, hvordan man ser på den grønne omstilling på tværs af lande i Europa. Vi tager slåskampene internt i grupperne, når vi lægger linjen på den konkrete lovgivning. Og særligt, når man er sin gruppes ordfører, som jeg var det på loven for energieffektivisering. Her er der virkelig en mulighed for at gøre en forskel som dansker. Og så er samarbejdet på tværs af grupper med andre danskere også vigtigt. Derfor er det en stor gevinst at have gode danske kollegaer, siger Niels Fuglsang.

Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet
PORTRÆT

Magasinet Energi præsenterer de danske Europa-Parlamentarikere, der er med til at forme den europæiske klima- og energipolitik. Mød...

Hos Green Power Danmark glæder afdelingschef for Public Affairs & EU Ole Rydahl Svensson sig over analysens resultat, både set med rød-hvide og med grønne briller.

– Morten Helveg og Niels Fuglsang kan være stolte af de flotte placeringer. Analysen understreger, at danske politikere er med helt i front på europæisk energilovgivning. Det bekræfter det billede vi ser i den grønne energibranche, nemlig at de danske europaparlamentarikere er gode til at gøre deres indflydelse gældende og at de trækker Europa i en grønnere retning. Det viser også hvor vigtigt det er, at Danmark er stærkt og bredt repræsenteret i energiudvalget efter europaparlamentsvalget til juni, siger Ole Rydahl Svensson.

EU Matrix fremhæver Danmark som stærkt repræsenteret på energi-området, hvor den Konservative Pernille Weiss er nr. 7 blandt de mest indflydelsesrige på energi. Men også Rumænien, der har to repræsentanter i top 10, bliver fremhævet som et land, der slår over sin egen vægtklasse.   

Analysen baserer sig på en kombination af formelt og uformelt lederskab, positioner, lovgivningsarbejde, politisk netværk og stemmeadfærd. EU Matrix er en EU-fokuseret analyseplatform baseret på dataindsamling og ekspertvurderinger. 

Morten Helveg Petersen (R)
SIKKER ENERGI i EUROPA

Morten Helveg Petersen (R) mener, at EU roligt kan ranke ryggen i forhold til sin klima- og energipolitik – men der er fortsat mange...

Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet
ENERGI I EUROPA

Europa-Parlamentet strammer klimakursen, men lige lidt hjælper det, hvis medlemslandene svigter implementeringen: ’Europa-Kommissionen...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?