Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

VIND

Trods lokal opbakning: Staten stækker vingerne på havmøllepark

European Energy er langt fremme med forberedelserne af Omø vindmøllepark, men nu overvejer Miljøministeriet at trække i håndbremsen på grund af nogle fugle. Helt pip, siger Dansk Energi.

European Energy har i otte år forberedt etableringen af en vindmøllepark syd for Omø i Storebælt, som uden statsstøtte vil kunne levere strøm svarende til 350.000 husstandes elforbrug. Både borgmester og borgere i Slagelse Kommune bakker op om vindmøllerne, men alligevel planlægger Miljøministeriet at stoppe projektet, fordi EU vil have, at området bliver udlagt til natur og fuglebeskyttelse.

Baggrunden er, at EU-Kommissionen i maj 2016 henvendte sig til Danmark med en bekymring om, hvorvidt Danmark havde udpeget tilstrækkelig mange fuglebeskyttelsesområder. Kommissionen skal holde øje med, om landene beskytter de fuglebestande, der bør beskyttes. Det har Miljøministeriet tygget på fire år uden at komme med en endelige udmelding.

Det er ærgerligt med denne usikkerhed. Vi har undersøgt den mulige indvirkning på havfuglene på flere forskellige måder efter Energistyrelsens anvisninger. Vores opfattelse er, at fugle og vindmøller godt kan sameksistere. Hvis der er negative virkninger af møllerne, kan man kompensere på andre måder, siger Knud Erik Andersen, CEO i European Energy, til Politiken.

Det er ærgerligt med denne usikkerhed. Vi har undersøgt den mulige indvirkning på havfuglene på flere forskellige måder efter Energistyrelsens anvisninger. Vores opfattelse er, at fugle og vindmøller godt kan sameksistere.
Knud Erik Andersen, CEO i European Energy

En principiel sag

Da der er tidsfrister for det videre forløb om eventuel godkendelse af havvindmølleparken, kan European Energy ikke bare vente og se tiden an. Derfor vil selskabet, der allerede har postet omkring 20 millioner kroner i projektet, søge om etableringstilladelse. Det skal ske senest 22. november.

– Det her er helt pip. Det er simpelthen ikke ikke i orden, at ministeriet har stukket hovedet i busken i fire år og ladet dem, der skal bygge vores grønne energi, svæve i usikkerhed, siger Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi.

Ifølge Kristine Grunnet har sagen principiel karakter. For hvor det tidligere var prisen, der var en barriere for opsætning af vindmøller og solceller, er det nu mangel på arealer. Hun efterlyser, at politikerne finder fælles løsninger og klare prioriteringer, så løsning af både klima- og naturkrisen går hånd i hånd.

– Alle ved, at vi skal udbygge markant med vindmøller og solceller, hvis vi skal gøre os håb om at nå klima-kravet og reducere CO2-udledningen med 70 procent. Der er plads til både grøn strøm og natur, og Folketinget bliver nødt til at sikre, at der vores arealer fremover kan bruges til flere formål. Ellers risikerer vi, at der ikke er natur til fremtidens generationer, siger Kristine Grunnet og uddyber:

Klima og naturbeskyttelse skal politisk prioriteres højere. I dag er store områder reserveret til forsvar, søfart og råstofudvinding. Det lader ikke meget areal tilbage til naturfredning og vedvarende energi.

Udover at producere en masse grøn strøm vil Omø Vindmøllepark skabe 30-40 permanente arbejdspladser i Slagelse Kommune til drift og vedligehold af møllerne.

Nyheder direkte i din indbakke?