Eksport

Tyra bliver genfødt, og gassen flyder igen til Tyskland

Danmarks største gasfelt, Tyra, genoptager produktionen af gas senere i denne måned efter fire et halvt års pause. Samtidig har den tyske TSO Gasunie besluttet at øge kapaciteten i gasrøret efter pres fra blandt andre Green Power Denmark og Energinet, så Tyra kan sende store mængder gas til forbrugerne syd for Danmark.

Tyra II_panorama_TotalEnergies

Det nye Tyra-felt består af i alt otte forskellige platforme til produktion, beboelse m.m. Foto: TotalEnergies.

Det franske selskab TotalEnergies driver Danmarks største gasfelt - Tyra. Produktionen har ligget stille siden september 2019, fordi feltet var sunket ned i Nordsøens kridtreservoir efter mange års drift.  Men inden for de næste to uger vil der igen flyde gas fra feltet i Nordsøen.

- Fremgangen i projektet indikerer – med forbehold for de tilbageværende operationelle usikkerheder – at genstarten af Tyra og leveringen af den første gas til det danske marked forventes i anden halvdel af marts og sandsynligvis mellem den 21. og 31. marts, skriver TotalEnergies i en markedsopdatering.

Tyrafeltet kan levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, når produktionen igen er oppe i niveau. Sammenfaldende med genopstarten har Energinet indgået en aftale med tyske Gasunie om at skrue op mængden af gas i røret til Tyskland.

Jan Hylleberg, viceadm. direktør
Jan Hylleberg., viceadm. direktør i Green Power Denmark.

Kapaciteten blev reduceret, da Tyra lukkede i 2019, og Danmark blev nettoimportør af gas. Derfor har gassen flydt fra Tyskland til Danmark de seneste år. Før Tyra lukkede, eksporterede Danmark overskydende gas til Tyskland, viser tal fra Energistyrelsen.

Ekstra kapacitet til opvarmning

Kapaciteten i sydgående retning vil fra 2. kvartal blive sat op til 1,486 MWh/h. Det er omkring halvdelen af kapaciteten i gasrøret. Kapaciteten vil blive sat op med yderligere 500MWh/h i de perioder af året, hvor der er brug for gas til at opvarme boliger i Tyskland.

Det er lykkedes os sammen med Energinet at få udvidet gaskapaciteten i sydgående retning til Tyskland. Det er et vigtigt slag, der er vundet, for at få et velfungerende europæisk marked. Og det er selvfølgelig afgørende, at TotalEnergies kan afsætte den naturgas, som Tyra-feltet producerer.
...

- Det er lykkedes os sammen med Energinet at få udvidet gaskapaciteten i sydgående retning til Tyskland. Det er et vigtigt slag, der er vundet, for at få et velfungerende europæisk marked. Og det er selvfølgelig afgørende, at TotalEnergies kan afsætte den naturgas, som Tyra-feltet producerer, siger viceadm. direktør i Green Power Denmark Jan Hylleberg.

I 2022 vedtog Folketinget at udfase naturgas, så al gas i Danmark skal være grøn i 2030. Derfor er det vigtigt, at overskydende gas fra Tyra-feltet bliver eksporteret til gavn for forbrugerne i det indre europæiske marked, som stadigvæk har masser af plads til at aftage gassen. En årlig produktion fra Tyra svarer til under 1 procent af det samlede naturgasforbrug i EU.

- Med stigende produktion af biogas og faldende efterspørgsel på gas i Danmark, skal vi eksportere gassen til Tyskland, hvor især industrien har brug for den, siger Jan Hylleberg.

Efter renoveringen vil Tyra-feltet ifølge TotalEnergies være det mest moderne naturgasfelt i verden. Det betyder blandt andet., at feltet kan producere naturgas med 30 procent mindre CO2-udledning.

Nyheder direkte i din indbakke?