Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

GENERALFORSAMLING

Et usædvanligt møde om et usædvanligt resultat i et usædvanligt år

Jysk Energi har i 2019 med et overskud på 137,2 mio. kr. opnået det bedste driftsresultat i selskabets historie. I år bliver mere beskedent på grund af corona-krisens rasen, fastslår bestyrelsesformand Anton Bro på virtuel generalforsamling.

Michael venter i lobbyen. Bjarne venter i lobbyen. Linda venter i lobbyen.

Mandag aften klokken lidt i 19.00 var mindst 65 repræsentantskabsmedlemmer i Jysk Energi ved at blive godkendt og lukket ind fra lobbyen… ikke gennem døren til hovedkontoret i Holstebro, men digitalt til en virtuel generalforsamling. Her kunne Jysk Energi fremlægge det bedste driftsresultat i selskabets historie. Plusset i regnskabet for 2019 blev på 137,2 mio. kr.

– Alle vores selskaber har klaret sig rigtig godt. Kendetegnende for forretningsområderne er, at de alle er veldrevet med fokus på at skabe værdi og løbende at effektivisere driften, siger den stolte bestyrelsesformand Anton Bro fra Jysk Energi til kameraet, der under generalforsamlingen deles mellem ham, dirigenten og den administrerende direktør.

Det store overskud gør, at 2019 blev koncernens tredjebedste årsresultat nogensinde – kun overgået af to år med ekstraordinære salg af aktiver; nemlig salget af ELSAM-aktier i 2004 og frasalget af 150 kV-nettet i 2012.

I 2019 har Jysk Energi brugt nogle af sine midler på at styrke sin fiberforretning med et køb af Fiber Backbone A/S. Derudover har Jysk Energi valgt at sende 25 mio. kr. retur til sine andelshavere i form af en nedsættelse af de nettariffer, virksomheder og borgere betaler for at benytte datterselskabet NOE Nets elnet.

Lokalområdets foreningsliv er også blevet begunstiget i 2019, og så sent som i marts besluttede bestyrelsen at afsætte yderligere 3 mio. kr. til forenings- og kulturlivet, der ligesom alle andre steder er hårdt ramt af følgerne af pandemien.

– Vi kan allerede nu sige, at resultatet i 2020 bliver mere beskedent, som en naturlig følge corona-krisens rasen verden rundt, siger Anton Bro til de virtuelt fremmødte repræsentantskabsmedlemmer på Microsoft Teams, der lægger rum til en så normal generalforsamling som muligt.

Ikke at kunne se hinanden i øjnene er selvfølgelig et minus, men valg til bestyrelsen er det eneste dagsordenspunkt, der bliver udskudt, indtil det igen er muligt at mødes rent fysisk.

Flueben ved elmålere og kabellægning

Ifølge formand Bro har Jysk Energi et stærkt fundament at bygge videre på. Han fremhæver, at NOE Net har afsluttet sin udskiftning af elmålerparken til moderne, fjernaflæste målere, og at alle ledninger og kabler nu er lagt i jorden.

Lokalsamfundet bliver bl.a. styrket med tarifnedsættelsen, der betyder, at privatkunder fra 1. januar 2020 betaler 12,20 øre/kWh i stedet for 26,84 øre. Abonnementet er sat ned fra 675 kr. pr. år til 585 kr. pr. år. For en gennemsnitsforbruger betyder det en besparelse på knap 1.000 kr. pr. år - og langt mere for erhvervskunder.

– Det gør vores forsyningsområde til et af landets absolut billigste områder at være kunde i, siger adm. direktør Lars Naur, der ligesom formanden bakker sine ord op med en række slides med tal og billeder.

Alle fjernaflæste målere skal være flexafregnet inden udgangen af 2020. Status for NOE Nets forsyningsområde er, at 76 procent af målerne er overgået til flexafregning, mens 24 procent fortsat er på skabelonafregning. Ved udgangen af 3. kvartal burde alle være med.

Flexafregning giver mulighed for at få afregnet strømforbrug time for time, ligesom det giver netselskaberne mulighed for at indfører tidsdifferentierede tariffer. NOE Net har indtil videre valgt ikke at indfører tidsdifferentierede tariffer, da områdets belastning af elnettet i højere grad er defineret af elproduktion og i mindre grad af elforbruget.

– For forbrugere uden egenproduktion, varmepumper og elbiler vil besparelserne være minimale, men vi følger løbende udviklingen og forholder os til, hvilke initiativer vi skal introducere til markedet, siger Lars Naur.

Levende debat på mødechatten

Jysk Energi glæder sig også over, at elhandelsselskabet er kåret som eliteleverandør til det offentlige og leverer til ca. hver fjerde danske kommune.

Debatten om årsberetningen foregår via mødechatten, og her bliver der blandt meget andet spurgt ind til en fremgang i antallet af erhvervskunder. Lars Naur påpeger her, at der er fremgang ikke på antal, men i volumen.

Via mødechatten byder salgschefen ind med det rette tal for fremgangen: 17,2 procent.

Fibernet i fremmarch

Fibernet har også repræsentantskabets bevågenhed. Jysk Energi Fibernet har sikret, at ca. ti procent af statens bredbåndspulje til fremme af fibernet havner blandt andelshaverne i det nordvestjyske selskab.

– I december 2019 fik omkring 500 husstande i vores område del i den nye pulje, hvilket betyder, at disse bliver tilkoblet i 2020 eller starten af 2021. Med de igangværende udgravninger er området efterhånden godt dækket, og der bliver løbende koblet kunder på det eksisterende fibernet. I den seneste periode har der været en del flere forespørgsler end normalt – de fleste er forårsaget af presset på datatrafikken under corona-krisen, fortæller Anton Bro.

– Efterspørgslen på lynhurtigt fibernet har aldrig været større, supplerer Lars Naur og nævner, at rigtige mange voksne i forsyningsområdet arbejder hjemmefra i øjeblikket – og at en del af deres børn også er med til at lægge pres på båndbredden i dagtimerne.

Et repræsentantskabsmedlem spørger til, hvor fibernettet bliver rullet ud lige nu. Svaret er Holstebro, Skalstrup og Lemvig. Spørgere får også at vide, at Jysk Energi planlægger at deltage i et projekt om el-tog, og at det relativt nystiftede selskab Jysk Aura VE leder med lys og lygte efter gode, grønne projekter at investere i.

God selskabsledelse

Som tidligere år har Jysk Energi fokus på god selskabsledelse, og Anton Bro konstaterer, at Jysk Energi følger alle 15 anbefalinger fra Dansk Energi.

– I årets løb er der etableret en whistleblower ordning på vores hjemmeside – så medarbejdere/leverandører kan indrapportere mistænkelige forhold til advokat eller bestyrelsen. I årsrapporten har vi også valgt at offentliggøre bestyrelsens individuelle vederlag samt direktionens vederlag, oplyser Anton Bro.

Jysk Energi har valgt at sætte fokus på seks af FN’s 17 verdensmål i sit daglige arbejde – og i årsrapporten for 2019. Noget af det, der skal arbejdes mere med, er ligestilling (mål nr. 5), hvor Jysk Energi har nået sit eget mål om cirka en tredjedel kvinder i ledelsen, men hvor både repræsentantskab og bestyrelse fortsat primært er herreklubber.

Efter halvanden time er beretning og årsrapport godkendt uden indvindinger. Formanden takker for et efter omstændighederne godt møde. Mødechatten er enig:

– Tak for et godt møde med en god information! Ser dog hen til, at vi kan mødes fysisk næste gang. 

– Tak for et informativt møde!

– Jeg synes dette Teams-møde er afviklet rigtig flot.

Nyheder direkte i din indbakke?