Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

BIOMASSE

Vi kan ikke undvære biomassen

Biomassen hverken kan eller skal udfases. Men vi skal bruge den klogt og i kombination med andre teknologier. Det var budskabet, da biomassen onsdag var til debat.

Ofte trækkes fronterne mellem eksperter, NGO'er og politikere hårdt op, når biomasse diskuteres i medierne. Da Dansk Energi onsdag holdt webinar om emnet, var der dog bred enighed om, at biomassen hverken kan eller skal udfases.

Hans-Henrik Lindboe, partner i EA Energianalyse, lagde grunden for debatten ved at præsentere en analyse af brug af biomasse, som er lavet for Dansk Fjernvarme og Dansk Energi.


Biomassen har haft uden tvivl haft den største betydning for, at vi har kunnet udfase kul i den danske energiforsyning. Men det er jo ikke det samme som at sige, at den skal have den samme betydning fremadrettet. Det er det, vi skal diskutere her i dag, indledte Lindboe.

Rapporten konkluderer blandt andet, at 70 procent af forbruget af biomasse vil være udfaset i 2040 uden yderligere tiltag. Videre regner den på scenarier for, hvad det vil koste samfundet at udfase biomassen i henholdsvis 2025, 2030 og 2040.

Og her vil en udfasning i 2025 koste samfundet 14,2 mia. kroner, i 2030 8,4 mia. og i 2040 1 milliard ekstra. Først og fremmest fordi det vil betyde nedlukning af meget dyre anlæg, som der er investeret i, fortalte Hans-Henrik Lindboe.

Han slog videre fast, at store eldrevne varmepumper ifølge analysen bliver den vigtigste teknologi i forhold til fremtidens varmeforsyning. Det betyder, at der er behov for en meget kraftig udbygning af elproduktionen fra både sol- og vindenergi i Danmark.

Den måde vores biomasseforbrug er indrettet på i dag, skyldes en masse beslutninger truffet i fortiden. Og vi får intet ud af et blame game. I stedet skal vi koncentrere os om, hvordan vi bedst muligt kan reducere brugen af biomasse og ikke mindst gøre det klogt.
Brian Vad Matthiasen. professor, Aalborg Universitet

Fjernvarme hvordan

Herefter gik debatten i gang – og første afdeling var vinklet på biomassens tekniske potentiale. Både nu og i fremtiden. Professor Brian Vad Matthiasen fra AUC konstaterede, at han ikke synes, at brugen af biomasse i Danmark i dag er optimal:

Men den måde vores biomasseforbrug er indrettet på i dag, skyldes en masse beslutninger truffet i fortiden. Og vi får intet ud af et blame game. I stedet skal vi koncentrere os om, hvordan vi bedst muligt kan reducere brugen af biomasse og ikke mindst gøre det klogt. For vi får brug for biomasse og biogas til at fylde huller i fremtidens energisystemer, der bygger på sol og vind, sagde Brian Vad Matthiasen.

Forsyningsdirektør Jane Egebjerg Andersen fra Hofor fastslog, at uden biomassen ville vi stadig have kulfyrede varmeværker i København – og skulle vi afskaffe biomassen frem til 2030, vil københavnerne komme til at fryse:

Vi er allerede i gang med at omstilling og lave forsøg med varmepumper. Men teknologien er dels ikke moden til de store anlæg endnu, dels kommer det til at blive svært at finde plads til de store varmepumper i København, sagde Jane Egebjerg Andersen.

Vi er allerede i gang med at omstilling og lave forsøg med varmepumper. Men teknologien er dels ikke moden til de store anlæg endnu, dels kommer det til at blive svært at finde plads til de store varmepumper i København.
Jane Egebjerg Andersen, Forsyningsdirektør, Hofor

Hun sagde samtidig, at Hofor gør en stor indsats og er glad for de internationale tiltag for at sikre, at biomassen er bæredygtig. Og at det derfor – også på grund af de store investeringer i biomasseanlæg i hovedstadsområdet – ikke er forsvarligt at lave en hurtig udfasning af biomassen i varmeforsyningen.

Brian Vad Matthiasen ser også fjernvarmen som helt afgørende i fremtidens varmeforsyning:

– Her er det vigtigt, at det ikke er enten biomasse eller varmepumper. Jeg tror også, at både overskudsvarme fra virksomheder og geotermi kan komme til at spille en væsentlig rolle, sagde Brian Vad Matthiasen.

Kirstine Grunnet, branchechef i Dansk Energi, pegede på, at uanset hvordan udviklingen i fremtidens varme og energiforsyning bliver, så er det afgørende, at man sørger for at beskytte de investeringer, der er foretaget:

Ser vi på biomassen, var den - da vi skulle af med kullet - den bedste løsning. I dag er der andre muligheder, der begynder at tegne sig. Men vi er nødt til at sikre, at de energiselskaber, der har foretaget store investeringer, kan få deres penge hjem igen. Ellers får vi ikke nogen til at investere i fremtidens løsninger, som vi skal til at planlægge nu. For hvad hvis de investeringer ude i fremtiden kommer i modvind?, sagde Kristine Grunnet.

Brug for mere planlægning

En meget stor del af debatten om biomassen har været trukket skarpt politisk op, og det var temaet for sidste del af webinaret. Christian Ibsen, der er direktør i Concito, blev indledningsvis bedt om at sige noget pænt om biomassen – og bed for alvor til bolle.

Vi har aldrig sagt, at biomassen skal fases helt ud. Vi skal måske ned på 20 procent af forbruget i dag, så vi kan bruge reelt bæredygtig biomasse til at fylde hullerne. Når der ikke er sol og vind nok, kan vi bruge biomasse til at sætte ind ved spids- og mellemlast, sagde Christian Ibsen.

Vi har aldrig sagt, at biomassen skal fases helt ud. Vi skal måske ned på 20 procent af forbruget i dag, så vi kan bruge reelt bæredygtig biomasse til at fylde hullerne. Når der ikke er sol og vind nok, kan vi bruge biomasse til at sætte ind ved spids- og mellemlast
Christian Ibsen, direktør, Concito

Omvendt blev Kristine Grunnet bedt om at være kritisk overfor forbruget af biomasse:

Vi må bare erkende, at der findes både god og dårlig biomasse. Det skal vi som energibranche stå på mål for. Vi skal kunne dokumentere bæredygtigheden, og vi skal hele tiden blive bedre, sagde Kristine Grunnet.

Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører for Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen i København, deltog også i debatten:

Biomasse er i min optik en overgangsteknik – fra noget der var værre til noget bedre. Men det bliver en lang overgang. Vi har i Københavns Borgerrepræsentation behandlet forslag om at droppe biomassen fra i morgen – og det er jo fuldkommen vanvittigt. Hvis vi droppede biomassen i morgen, skulle vi nok klare os de næste par måneder hen over sommeren, men så ville københavnerne komme til at fryse, sagde Jonas Bjørn Jensen.

Vi har i Københavns Borgerrepræsentation behandlet forslag om at droppe biomassen fra i morgen – og det er jo fuldkommen vanvittigt. Hvis vi droppede biomassen i morgen, skulle vi nok klare os de næste par måneder hen over sommeren, men så ville københavnerne komme til at fryse.
Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører for Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen i København

Christian Ibsen tror heller ikke på en hurtig udfasning af biomassen. Alene fordi det bliver alt for dyrt:

Men vi skal blive bedre til at beregne og planlægge. Havde vi gjort det for ti år siden, ville forbruget af biomasse måske se anderledes ud i dag. Og nu skal vi se på fremtidens energisystem med varmepumper, geotermi og så videre, sagde Christian Ibsen.

Ved afslutningen af debatten var der mere der samlede, end der skilte deltagerne:

Vi ville af med kullet. Vi har ikke kul i København. I de næste skridt må vi have mere øje for et mere fleksibelt system – det gode er risikospredning. Men vi er også nødt til fortsat at have et biomasseforbrug. Det er for mig at se det klogeste at gøre nu, sagde Jonas Bjørn Jensen.

Diskussionen i dag har været langt mere nuanceret end tidligere. Der har været og vil være en rolle for biomassen – vi er ikke helt enige om tempo og omfang, rundede Kristine Grunnet dagens debat op.

Diskussionen i dag har været langt mere nuanceret end tidligere. Der har været og vil være en rolle for biomassen – vi er ikke helt enige om tempo og omfang.
Kristine Grunnet. branchechef, Dansk Energi

På webinaret kom deltagerne også ind på, hvordan man finder plads til både fremtidens varmepumper, sol og vind – og behovet for at tænke CCU og CCS ind i fremtidens energiplanlægning.

Se eller gense webinaret

Nyheder direkte i din indbakke?