Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Vedvarende energi

Vindrekord giver grønneste strøm nogensinde

I 2019 producerede danske vindmøller strøm svarende til 46 procent af vores elforbrug. Elektricitets klimapotentiale er næsten uudtømmeligt, hvis vi virkelig mener det, lyder det fra Dansk Energi.

2019 var året hvor Danmark fik verdens skrappeste klimalov. Det var også året, hvor endnu mere vind- og solenergi gjorde den danske strøm grønnere end nogensinde før. Det viser nye produktionstal til og med 16. december.

I alt har danske vindmøller produceret strøm, der svarer til 46 procent af vores elforbrug, og det er mere end nogensinde før. Solceller har stået for tre procent – et tal, der ventes at stige kraftigt i årene der kommer i takt med, at store anlæg i nogle tilfælde kan sættes op uden støtte.

Ifølge Energistyrelsen vil dansk produktion af grøn strøm allerede i 2028 overgå vores eget samlede elforbrug.

Indtil nu har vindmøller i år produceret 15 terawatt-timer (TWh) svarende til elforbruget i 3,75 millioner husstande. Dermed overgår vindproduktionen den tidligere rekord fra 2017, blandt andet i kraft af de 49 nye møller i havmølleparken Horns Rev 3, der åbnede officielt i sommer.

Hvis der findes én silverbullet i kampen mod drivhusgasser, er det at sparke fossile brændsler ud af vores forbrug og sætte strøm til kloden.
Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi

Strømmen i de danske stikkontakter udleder nu blot 157 gram CO2 pr. kWh. Det er aldrig set lavere og er under halvdelen af niveauet i 2013.

Rekordlavt CO2-indhold i el
Grafik: Ferdio

Nyt eventyr venter

Kigger vi fremad, bliver strømmen kun endnu renere, og derfor skal den bruges til mange flere ting end i dag, lyder det fra Dansk Energi.

- 2019 sætter en tyk, grøn streg under, at klimapotentialet for elektricitet næsten er uendeligt. Hvis der findes én silverbullet i kampen mod drivhusgasser, er det at sparke fossile brændsler ud af vores forbrug og sætte strøm til kloden, siger adm. direktør Lars Aagaard, men gør samtidig opmærksom på, at der skal skubbes på politisk.

- Potentialet for grøn strøm forbliver et potentiale, hvis ikke politikerne skaber de rammer, der får os til at vælge elbilen i stedet for benzinslugeren og varmepumpen frem for oliefyret. Vi skal også bygge videre på vores stærke kompetencer og få hul på det eventyr, der kan opstå, hvis vi formår at omdanne el til brint og videre til flydende brændstoffer og ægte grøn gas, som lastbiler, fly og skibe kan bruge, tilføjer han.

Onsdag offentliggjorde Energistyrelsen, at to Power-to-X projekter i Skive og Fredericia støttes med i alt 128 mio. kr. og betegnede dem som ’markedsnære storskala-projekter af fyrtårns- og eksperimentarium-karakter’.

Dansk Energi minder i forlængelse af den grønne strømrekord om, at vi fortsat mangler at tage afgørende stilling til elnettets rolle, når Danmark for alvor skal gøres elektrisk – både direkte og indirekte – i de kommende år.

Den store produktion af grøn strøm er intet værd, hvis den ikke kan komme ud til forbrugerne. Der er brug for, at politikerne snart tager stilling til, hvad elnettet skal kunne rumme i fremtiden, så branchen ved, hvad den skal investere efter.
...

- Den store produktion af grøn strøm er intet værd, hvis den ikke kan komme ud til forbrugerne. Derfor er det nødvendigt, at vi investerer og fremtidssikrer det elnet, der forbinder vindmøllen med det bæredygtige forbrug. Energibranchen vil og kan levere. Men der er brug for, at politikerne snart tager stilling til, hvad elnettet skal kunne rumme i fremtiden, så branchen ved, hvad den skal investere efter, siger Lars Aagaard.

Nyheder direkte i din indbakke?