VÆRDIKÆDE

Vindvirksomheder vil med på solenergiens rejse

En hel underskov af mindre og mellemstore virksomheder står klar til at opbygge en værdikæde for solenergi i Danmark. Sådan lød det, da Green Power Denmark samlede branchen til en temadag om solenergi. Solcelleindustrien har fortsat gode muligheder for teknologiudvikling, effektivisering og besparelser.

Solcellepark Veddum Kær

På trods af inflationskrise og høje renter er prisen på solcellemoduler på et historisk lavt niveau. I Danmark har vi en ambition om at firedoble mængden af vedvarende energi på land i perioden fra 2021 til 2030, hvilket kræver en fordobling i produktionen fra vind og en tidobling i produktionen fra sol. Foto: Jeppe Carlsen

– Markedet for solenergi er måske stadigvæk relativt nyt i en dansk kontekst, men globalt buldrer det afsted. I 2023 blev der opstillet knap 400 GW og vi ser ind i en udvikling, hvor der opstilles op til 800 GW om året i 2030. Det giver stærke incitamenter til at investere på tværs af værdikæden.

Sådan siger Carsten Brink, der er Managing Partner i konsulentvirksomheden Brinckmann, da VE-udviklere, netselskaber og industrivirksomheder onsdag var samlet i Fjernvarmens Hus til temadag om solenergi og muligheden for samarbejder på tværs af værdikæden.

Ifølge Carsten Brinck vil den globale elproduktion fra solceller allerede i 2028 overstige elproduktionen fra vind. Dertil er solcelleindustrien stadigvæk i modning, hvilket giver gode muligheder for teknologiudvikling, effektivisering og besparelser i værdikæden.

– I de seneste syv år har vi skulle opdatere det elektriske og mekanisk design i vores solcelleparker hvert år, og effekten fra vores solcellemoduler er vokset fra 270 MWp til 670 MWp. Det går stærkt med udviklingen indenfor solcelleteknologi, siger Jan Vedde, Chief PV-specialist i European Energy, der har 1 GW solenergi opstillet i Danmark.

 Jan Vedde, Chief PV-specialist i European Energy på temadag februar 2024
– I de seneste syv år har vi skulle opdatere det elektriske og mekanisk design i vores solcelleparker hvert år, og effekten fra vores solcellemoduler er vokset fra 270 MWp til 670 MWp. Det går stærkt med udviklingen indenfor solcelleteknologi, siger Jan Vedde, Chief PV-specialist i European Energy, der har 1 GW solenergi opstillet i Danmark. Foto: Thomas Kjærulff Torp

På trods af inflationskrise og høje renter er prisen på solcellemoduler på et historisk lavt niveau. Ifølge Jan Vedde skyldes det prisen på råmaterialet polysilicium, der historisk har været bestemmende for prisen på solcellemoduler. I 2008 lå kiloprisen på polysilicium på 475 dollars, mens den i øjeblikket ligger på omkring 11 dollars på det kinesiske marked, der står for 97 procent af verdens produktion.

– I øjeblikket er der en overproduktion i Kina, og derfor er priserne raslet ned, men vi kan ikke udnytte det fuldt ud. Dels fordi vi ikke køber solcellemoduler på spotmarkedet, hvor prisfaldet er størst, dels fordi den primære begrænsning for etablering af solcelleparker i Europa ikke er prisen på moduler, men tilladelse til at bygge solcelleparker, siger Jan Vedde, der peger på, at markbaserede solcelleparker kan bidrage med 30 procent af den grønne strøm, vi skal bruge for at nå klimamålene i 2030.

En stærkere europæisk solcelleindustri

Den europæiske solcelleindustri har længe været udfordret af Kina, der dominerer alle led i værdikæden. Og selvom der arbejdes på at etablere en uafhængig solcelleindustri i Europa, så findes der desværre ingen enkle løsninger. Alvoren er dog gået op for politikerne i EU, lyder det fra Christian Thomassen, Green Power Denmarks EU-chef i Bruxelles.

– EU-Kommissionen har præsenteret to centrale forslag: Net Zero Industry Act samt Critical Raw Materials Act, der har til formål at skubbe på VE-udrulningen i Europa og reducere uafhængighed af råstoffer fra bl.a. Kina. Energipolitik er blevet sikkerhedspolitik, hvilket har fået EU-politikerne til at indse, at der er behov for at udvikle en stærkere og mere uafhængig europæisk solcelleindustri, siger han.

INDUSTRY
11. april 2024 kl. 09.15 - 17.00
Clarion Hotel Copenhagen Airport

Join us for Green Power Denmark's annual meeting for industry members. Alongside influential green energy companies and business leaders, we will delve into the future of the green energy industry, exploring current trends among industry leaders, manufacturing companies and suppliers in Denmark.

Klar til at løfte opgaven

Udviklingen åbner op for nye samarbejder på tværs af værdikæderne. På temadagen repræsenterer flere deltagere de virksomheder, der historisk har leveret komponenter og ydelser til vindindustrien, og nu også ser muligheder inden for sol- og hybridprojekter med vind, sol og lagring.

– I Elpress ser vi et stort udviklingspotentiale i opbygning af en værdikæde for solenergi i Danmark. Vi er en hel underskov af mindre og mellemstore virksomheder, der står klar til at løfte opgaven sammen med VE-opstillerne, TSO’erne og andre af de store aktører i markedet, siger Henrik Høj Rasmussen, Global Segment Manager i virksomheden Elpress, der bl.a. leverer elforbindelser til solcelleparker. 

I Danmark har vi en ambition om at firedoble mængden af vedvarende energi på land i perioden fra 2021 til 2030, hvilket kræver en fordobling i produktionen fra vind og en tidobling i produktionen fra sol. Senere på måneden præsenterer Green Power Denmark Klimabarometer 2023, der giver et nærmere overblik over tilstanden for VE-udbygningen herhjemme.

– Solceller er en teknologi i rivende udvikling, hvor vi effektiviserer på materialerne, men samtidig også det udbytte, som vi får fra solcellerne. I Danmark er vi gået fra en samlet effektivitet på 16,5 procent til 20,5 procent på bare fem år. Desværre kommer 2023 ikke til at matche udbygningen på omkring 1,2 GW i 2022, men det ser ud til, at vi nok skal få bedre år frem imod 2030, siger Martin Vorgaard, konsulent i Green Power Denmark.

Landvind og solceller
Pressemeddelelse

Der er ingen tvivl om, at anbefalingerne fra den nationale energikrisestab (NEKST) kan skabe den acceleration i udbygningen af...

Nyheder direkte i din indbakke?