Den gode process

I samarbejde med KL, Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Vindmølleforening har Vindmølleindustrien udgivet folderen "Den gode proces" om vindmølleplanlægningen i Danmark.

Indhold af den gode proces

Før vindmølleplanlægningen
Den gode proces starter allerede før vindmølleplanlægningen går i gang. Ideer til konkrete projekter, offentlig debat om kommunens prioritering af vedvarende energi, lokale ønsker om mere VE og vindmøller, indledende screening af egnede områder mv. er alle aktiviteter, som ligger forud for planlægningsprocessen. Derfor er det meget vigtigt at alle parter er opsøgende i denne fase og kontakter kommunen med input til kommunens vindmølleplanlægning

Idéfase
I idéfasen præsenterer kommunen sit debatoplæg til fremtidens vindmølleplanlægning. Den kan have mange forskellige former alt efter hvilken strategi, kommunen vælger, men mest almindeligt er en temaplan med fokus på vindmøller eller et vindmølleafsnit i kommuneplanen. Ligegyldigt hvilken type plan der er tale om, så er det her, der især er plads til de gode ideer. Banen er åben og der er ikke fastlagt bestemte mølleprojekter endnu. Derfor er aktiv deltagelse fra borgere og potentielle mølleejere meget vigtig i denne fase. Det betyder, at kommunen kan arbejde videre med en solid og lokalt forankret vindmølleplanlægning.

I denne fase kan kommunen også med fordel informere om mulighederne for lokalt medejerskab, lokale natur- og kulturprojekter via den grønne ordning samt værditabsordningen.

Den aktive borgerinddragelse afhænger af engagement fra alle parter. Borgerinddragelse er meget mere end borgermøder. Det kan gøres på mange forskellige måder. Vigtigst af alt er det at skabe en form, hvor flest mulige borgere har mulighed for at komme med input til processen.

Offentlighedsfase
Efter idefasen bliver det konkrete planforslag udarbejdet i kommunens forvaltning. Det færdige planforslag bliver offentliggjort, og de lokale aktører har efterfølgende igen mulighed for at kommentere og komme med ændringsforslag.

Efter offentlighedsfasen færdiggøres udkastet og bliver til det endelige planforslag som vedtages.

VVM
Kommuneplantillæg og lokalplan for de konkrete vindmølleprojekter udarbejdes på baggrund af en ansøgning fra den/de kommende vindmølleejere. Projekterne vurderes ud fra en række kriterier, hvoraf den vigtigste er VVM-redegørelsen.

VVM står for ”Vurdering af Virkninger på Miljøet”, og denne redegørelse skal sikre, at de mulige Indhold af den gode proces den gode proces 9 miljøpåvirkninger fra det kommende vindmølleprojekt bliver grundigt undersøgt og kendt for både politikere og borgere. VVM-redegørelsen fremlægges i en høringsfase typisk sammen med forslag til kommuneplantillæg og til lokalplan. Her er god information og aktiv borgerinddragelse fra kommunen og vindmølleejeren vigtig

Lokalplan
Lokalplanen er planen for det konkrete projekt. Også her skal der informeres og være plads til lokal inddragelse fra kommunen og vindmølleejeren, men rammerne for projektet er i høj grad fastlagt. Derfor vil der her kun være mulighed for at ændre mindre ting ved projektet. Hvis lokalplanen ikke godkendes, bliver vindmølleprojektet stoppet, og der skal udarbejdes en ny ansøgning til et evt. nyt område.

Emne