Hvor skal pengene komme fra, når forureneren forsvinder?

Formålet med denne rapport er at undersøge, om og hvornår der vil komme et provenuhul i statens finanser, og hvor stort det bliver, når vi mindsker brugen af de fossile brændsler, der gennem beskatning udgør en stor del af de offentlige indtægter.

Med en ambitiøs dansk klimalov har regeringen og Folketinget sat sig for, at Danmark skal arbejde for at reducere sine CO2-udledninger med 70 pct. i 2030 ift. 1990 og mod fuld klimaneutralitet i senest 2050. Med aftalen om en Grøn Skattereform er det besluttet, at en mere ensartet beskatning af de klimabelastende udledninger netop skal hjælpe Danmark i mål og skubbe på en udfasning af de fossile brændsler i produktion og forbrug.

Men i takt med at anvendelsen af fossile brændsler reduceres, og dermed de klimabelastende udledninger, så vil statens indtægter også falde. Det sker, fordi forskellige former for beskatning af energiforbrug og CO2 udgør en væsentlig del af de offentlige indtægter. I 2020 udgjorde disse i alt ca. 74 mia. kr., hvilket svarer til otte pct. af statens samlede provenu til skatter og afgifter. Det vil betyde, at provenuet fra CO2-afgifter på sigt vil gå mod nul, hvis beskatningen fremadrettet målrettes CO2-udledningen.

Formålet med denne rapport er at undersøge, om og hvornår der vil komme et provenuhul, hvor stort det bliver samt vise de muligheder, der er for at lukke hullet på en samfundsøkonomisk effektiv måde, der ikke medfører øget ulighed, og som har positive beskæftigelseseffekter. Dermed kan det sikres, at en skatteomlægning leverer på både CO2-reduktion, understøtter arbejdsudbuddet og finansieres på en socialt balanceret måde.

Rapporten tager udgangspunkt i Det Økonomiske råd, Klimarådet og Kraka-Deloitte’s tidligere anbefalinger til en afgiftsomlægning, der baserer sig på en ensartet CO2-afgift og reducerede energiafgifter.

Rapporten er udarbejdet af Kraka Advisory for Dansk Energi i perioden fra maj til september 2021.  Analyserne og beregningerne bag rapporten er alene Kraka Advisorys ansvar.

Hvor skal pengene komme fra, når forureneren forsvinder?
Udgivet
2021