On-line PD-målinger på mellem- og højspændingskabler

Lynnedslag fører hvert år til skader på bl.a. elforsyningsanlæg, bygninger og vindmøller. Det er derfor vigtigt at have oplysninger om lynnedslagshyppigheden og variationer i lynnedslagshyppigheden for at kunne dimensionere en eventuel lynbeskyttelse således, at den ud fra en teknisk og økonomisk betragtning giver den optimale beskyttelse af de komponenter, der ønskes beskyttet.

Beregninger og illustrationer i denne rapport er baseret på data fra Danmarks Meteorologiske Instituts (DMI) lynlokaliseringssystem. Det eksisterende lynlokaliseringssystem blev taget i drift i august 2000, hvor det afløste et tidligere system. En beskrivelse af lynlokaliseringssystemet findes i [Ref. 1].

DEFU har tidligere udarbejdet lynnedslagsstatistikker. I 2001 udkom rapporten ”Forekomst af lyn og torden i Danmark” [Ref. 1], hvor der anvendtes data fra DMI’s tidligere lynlokaliseringssystem for perioden 1991-2000. Her konkluderedes det at lynnedslagstætheden i Danmark for perioden 1991-2000 var 0,23 lynnedslag pr. km2. I 2003 udkom rapporten ”Forekomst af lyn og torden i Danmark for 2001 og 2002” [Ref. 2], hvor der anvendtes data fra det nye lynlokaliseringssystem. Der blev fundet frem til at for årene 2001 og 2002 var nedslagstætheden hhv. 0,88 og 1,94 strømpulse pr. km2. Dette resultat kan dog ikke umiddelbart sammenlignes med det tidligere resultat, da det nye lynlokaliseringssystem registrerer antallet af alle strømpulse i stedet for antallet af lyn, og da dets følsomhed er større. Det konkluderedes dog at lynnedslagstætheden i 2001 var lidt lavere end gennemsnittet for perioden 1991-2000, mens lynnedslagstætheden i 2002 var højere. Forhold vedrørende lynlokaliseringssystemerne er forklaret i de nævnte rapporter og vil ikke drøftes yderligere her.

Det er hensigten med denne rapport at beskrive lynnedslagstætheden i Danmark for perioden 2001-2005. Desuden vil lynnedslagshyppigheden hen over årene blive vist, både på månedsbasis og på dagsbasis. Herved kan man danne sig et indtryk af hvilke dage der vejer tungest i statistikken. Endvidere vil den geografiske fordeling af lynnedslagene blive grafisk præsenteret på årsbasis. Det er således hensigten at opdatere den viden, der kan udledes af data fra det nye lynlokaliseringssystem.

Endeligt undersøges sammenhængen mellem forekomsten af lynnedslag og forekomsten af registrerede fejl og afbrud som følge af lynaktivitet. Hertil er der gjort brug af data fra elforsyningens fejl- og afbrudsstatistik.

Beregningerne er udført med statistik- og analyseværktøjet SAS.

Teknisk rapport
Udgivet
2007