Udvikling og omstilling i vindmølleindustrien

En rapport af Poul Houman Andersen og Ina Drejer om, hvordan den globale udvikling i vindmølleindustrien har påvirket den danske del af industrien. Publiceret 2012.

Resumé

Wind Denmark fortsætter af det ekspansive vækstspor, som allerede begyndte at tegne sig i 2000-tallet. Udviklingen har været præget af stor dynamik, samtidig med at vindenergi har formået at fastholde, og måske endda udbygge, sin position som den teknologisk og driftsmæssigt mest udviklede vedvarende energikilde, sammenlignet med andre alternative energikilder. På trods af global økonomisk krise accelererer væksten i installeret vindenergikapacitet derfor år for år, og den globale udvikling i installeret MW tegner en nærmest eksponentiel vækstkurve. Alene i 2010 blev der på verdensplan installeret cirka 24.000 møller fordelt på 50 lande (svarende til 39.400 MW). Denne udvikling betyder også, at produktions- og udviklingstyngdepunktet rykker sig: væk fra Danmark og Europa og imod Asien, som i dag tegner sig for det største markedspotentiale og den største produktionskapacitet i verden.

Det har på flere måder ændret dynamikken i både den - fortsat betydende - del af vindmølleindustrien, der er lokaliseret i Danmark, og i industrien globalt.

  • Udenlandske investeringer har medført en øget globalisering af ejerskabet af den del af vindmølleindustrien, som er lokaliseret i Danmark. Cirka 25% af aktørerne i industrien kontrolleres af udenlandske ejere.
     
  • Udenlandske virksomheder i Danmark agerer anderledes end de dansk kontrollerede:
    • de udenlandsk kontrollerede virksomheder omsætter mere globalt og kontrollerer flere internationale aktiviteter end de dansk kontrollerede, 
    • arbejdslønnens andel af de samlede produktionsomkostninger er mindre i de udenlandsk kontrollerede virksomheder
    • de udenlandske virksomheder trækker i højere grad på viden fra danske og udenlandske universiteter end de dansk kontrollerede
Emne