Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

FORSYNINGSSIKKERHED

Analyse: Dansk elforsyningssikkerhed kommer under pres

Energistyrelsens aktuelle analyser viser, at den høje danske elforsyningssikkerhed ikke er en selvfølge om ti år, og sætter samtidig en tyk streg under biomassens centrale rolle i vores nuværende elforsyning.

Energistyrelsen har netop offentliggjort et omfattende analysearbejde om Danmarks elforsyningssikkerhed frem mod og efter 2030. Resultaterne taler et tydeligt og tankevækkende sprog: Vi kommer i 2030 og særligt efter 2030 til at mangle elproducerende anlæg, der kan træde til i situationer, hvor elforbruget er højt og produktionen fra vind og sol er lav.

Indtil videre har Danmark altid kunne opretholde balancen mellem produktion og forbrug uanset vejr, vind og forbrug. Det har vi gjort ved at trække på udlandsforbindelser og ved at skrue op og ned for produktionen på danske kraftværker. Men en del af disse regulerbare værker står over for udfasning, og samtidig stiger vores elforbrug ganske betydeligt, fordi el erstatter fossil energi i dansk transport, opvarmning og industri. Det betyder, at vores udvekslinger med udlandet bliver endnu vigtigere i fremtiden end i dag, men det er ikke nok. Resten af Europa er nemlig i gang med den samme transition, og der sættes slutdato på flere og flere europæiske kul- og A-kraftværker, og fossile brændsler erstattes flere og flere steder med grøn strøm.

Hvis ikke elmarkedet fuldt ud aflønner alle ydelser, de fleksible enheder leverer til nettet, og hvis markedet ikke giver et langsigtet signal om knaphed, så er der ingen der investerer i de løsninger, der i fremtiden skal balancere vores elsystem.
Kamilla Thingvad, markedsdirektør, Dansk Energi

En høj elforsyningssikkerhed og lave elpriser er forudsætninger for et velfungerende og konkurrencedygtigt Danmark. Vigtigheden af de to forudsætninger forstærkes kun i takt med, at Danmark gennemgår en øget elektrificering og digitalisering. Derfor skal vi prioritere to indsatsområder: Der skal bygges tilstrækkelig vind- og solkapacitet til at holde danskernes elpriser i bund, og der skal investeres i anlæg og løsninger, der hurtigt og fleksibelt kan lukke hullet, når produktionen fra vind og sol udebliver. Det sidste forudsætter et elmarked, der bedre understøtter investeringer i regulerbar elproduktion, lagring af elektricitet og et mere fleksibelt og prisfølsomt elforbrug, mener Dansk Energi.

– Hvis ikke elmarkedet fuldt ud aflønner alle ydelser, de fleksible enheder leverer til nettet, og hvis markedet ikke giver et langsigtet signal om knaphed, så er der ingen der investerer i de løsninger, der i fremtiden skal balancere vores elsystem, siger markedsdirektør i Dansk Energi Kamilla Thingvad og uddyber:

– Der kan gå mange år fra investeringsbeslutning til et nyt anlæg står klart, så vi har brug for de investeringssignaler hurtigst muligt.

Biomassen har vigtig rolle

Et andet vigtigt budskab i analysen fra Energistyrelsen er, at biomassekraftværkerne i dag spiller en nøglerolle i at holde hånden under vores elforsyningssikkerhed. Analysen viser, hvordan forsyningssikkerheden forringes ganske betragteligt i 2035, hvis man fremskynder reduktionen af biomassekraftvarme. Det er særlig udtalt i Østdanmark, hvor antallet af afbrudsminutter forventes at stige fra 35 gange målsætningen til at blive 75 gange større end politisk fastsatte målsætning, hvis man fremskynder reduktionen af biomassekraftvarme.

Ifølge Kamilla Thingvad må det give stof til eftertanke:

– Analysen viser meget tydeligt, at det er halsløs gerning at lukke øjnene for analysens advarselslamper og springe ud i en fremskyndet reduktion af biomassekraftvarme. Selvfølgelig skal der også nye løsninger på banen, og med de rigtige markedssignaler vil de bedste og billigste løsninger vinde frem, men vi skal ikke afvikle det nuværende sikkerhedsnet, før et nyt er på plads.

Regeringen vil i 2022 præsentere et energi- og forsyningsudspil, der skal sætte retningen for, at vi både realiserer klimamålsætningerne og sikrer danskerne en stabil el- og varmeforsyning. Dansk Energi ser frem til den proces og til at få konkretiseret og besluttet løsningerne, der skal sikre en sikker elforsyning i fremtiden

Nyheder direkte i din indbakke?