SÆT GRØN STRØM TIL EUROPA

Kløften mellem de politiske ambitioner og den faktiske VE-udbygning skal væk

Det er nu blevet billigere at redde planeten end at ødelægge den, men tempoet i den grønne omstilling går fortsat for langsomt, og det kan sætte forsyningssikkerheden over styr. Sådan lød budskabet torsdag, da Green Power Denmark og Dansk Erhverv var værter for elektrificeringskonferencen ’Sæt grøn strøm til Europa’.

De tre kandidater til det kommende valg til Europa-Parlamentet Sigrid Friis (RV), Birgitte Bergmann (C) og  Niels Fuglsang (S)

De tre kandidater til det kommende valg til Europa-Parlamentet Sigrid Friis (RV), Birgitte Bergmann (C) og Niels Fuglsang (S) deltog på konferencen 'Sæt grøn strøm til Europa', som Green Power Denmark og Dansk Erhverv står bag. Foto: Sarah Mølsted

Vestas CEO Henrik Andersen råber vagt i gevær: Der er et akut brug for at sætte fart på VE-udbygningen i Europa. 16 GW vindenergi blev opsat sidste år ifølge den europæiske brancheorganisation Wind Europe. Det er rekord, men slet ikke nok til at nå til de 425 GW, der skal til for at opfylde EU’s egen målsætning om 42,5 procent grøn strøm i 2030.

Henrik Andersen, CEO i Vestas, på konference 'Sæt grøn strøm til Europa' marts 2024
– EU skal næsten fordoble den samlede kapacitet af vindenergi imod 2030. Det kræver, vi tredobler den årlige VE-udbygning og derfor skal hastigheden accelereres nu, fordi det nuværende tempo får os langt fra i mål, siger Henrik Andersen, CEO i Vestas. Foto: Sarah Mølsted 

– EU skal næsten fordoble den samlede kapacitet af vindenergi imod 2030. Det kræver, vi tredobler den årlige VE-udbygning og derfor skal hastigheden accelereres nu, fordi det nuværende tempo får os langt fra i mål. Tværtimod sætter det Europas fremtidige forsyningssikkerhed i fare, siger Henrik Andersen på konferencen ’Sæt grøn strøm til Europa’, som Green Power Denmark og Dansk Erhverv står bag.  

I 2030 mangler der knap 100 GW vindenergi til elektrificeringen af det europæiske energisystem i det nuværende tempo. På den positive side er det er ”nu blevet billigere at redde planeten end at ødelægge den”, påpeger Vestas’ topchef og refererer til beregninger fra EA Energianalyse, der viser, at Europa i et ’green scenario’ vil spare 210 mia. euro sammenlignet med et ’no transition scenario’ i 2050.

– Tallene viser, at problemet er kumulativt. Hvis vi kun opstiller halvdelen af de nødvendige vindmøller i år, så mangler vi halvdelen næste år. På den måde bliver problemet kun større og større, indtil vi ikke har kapacitet nok på fabrikkerne til at levere de vindmøller, der skal til for at elektrificere og så risikerer vi for alvor, at den grønne omstilling går i stå, advarer Henrik Andersen.

Eksempler fra Tyskland og Sverige

Uret tikker og for mange barrierer forsinker forsat den grønne omstilling. Vestas appellerer til, at kløften fjernes mellem politikernes høje ambitioner og det faktiske tempo i udbygningen. VE-projekter skal godkendes hurtigere, udbudsrammerne forbedres, elnettet styrkes og omstillingen af den tunge industri accelereres. Ja, det koster at omstille, men det bliver dyrere at lade værre.   

– I Danmark hører jeg om mange årsager til, hvorfor vindmøllerne ikke opstilles hurtigere, men se på Tyskland, der med stor succes har brugt EU’s nødretsforordning, der dikterer, at hvis begrænsningen til nærmeste bebyggelse overholdes, så afvises klagerne. Det er måske ikke lige populært alle steder, men vi skal accelerere VE-udbygningen, og det er én måde at gøre det på, siger Henrik Andersen.

Thomas Mølgaard, Vice President i Schneider Electric på konferencen 'Sæt grøn strøm til Europas' marts 2024
– Over 70 procent af den danske industri kan elektrificeres med den teknologi, der er til rådighed, men vi har desværre endnu ikke en samlet politik for energieffektivitet i Danmark, siger Thomas Mølgaard, Vice President i Schneider Electric. Foto: Sarah Mølsted 

Konferencen har også fokus på energieffektivisering og et fleksibelt forbrug. Thomas Mølgaard, Vice President i Schneider Electric, fortæller om et projekt, hvor elektronikkoncernen er med til at elektrificere stålindustrien i Sverige. Et projekt, der svarer til en reduktion på 0,3 procent af verdens C02-udledninger – eller tre gange Danmarks samlede C02-udledninger.      
– Over 70 procent af den danske industri kan elektrificeres med den teknologi, der er til rådighed, men vi har desværre endnu ikke en samlet politik for energieffektivitet i Danmark, siger Thomas Mølgaard.   

– Elbilerne kan bruges som et aktiv i forsyningsnettet, når der er tryk på forsyningen og den grønne strøm er billigst. Det er et stort økosystem, der skal bygges, og det skal gå op i en højere enhed, fordi teknologier går sjældent hurtigere end forbrugerne tager dem til sig, siger Ellen Trolle, Vice President i eMobility Norlys, om potentialet i intelligente ladestandere til fleksibelt forbrug.

Behov for statsstøtte

Et finansieringspanel bestående af Kasper Lorenzen fra PFA, Kim Jørgensen fra General European Investment Bank og Peter Boeskov fra Danmarks Eksport og Investeringsfond er enige om, at investeringsviljen fortsat er stor, når det gælder den grønne omstilling, men det er et behov for en hjælpende hånd fra medlemsstaterne, hvis Europa skal konkurrere med stormagterne USA og Kina. 

 – Kinas statsstøtte er et frontalangreb på Vestas og Siemens Gamesa. Det skal der gøres noget ved, men der er ingen værdikæde, der er stærkere end sit svageste led, og staterne skal ikke have store betalinger up-front, fordi det presser underleverandørerne, siger Peter Boeskov som begrundelsen for, at grøn energi ikke bør være en cash-cow for statskasserne.

De tre kandidater til det kommende valg til Europa-Parlamentet Niels Fuglsang (S), Birgitte Bergmann (C) og Sigrid Friis (RV) vil alle kæmpe for hurtigere tilladelser og implementering samt bevarelsen af et frit og uafhængigt indre marked.

– I EU-parlamentet har vedtaget et revideret direktiv for at fremme den vedvarende energi (VE III-direktivet), men det er op til medlemslandene at implementere det. Vi skal have kortere deadlines for tilladelsesprocesserne og minimumsstandarder til elnettet for at få fart på elektrificeringen, siger Niels Fuglsang.

Sagt på konferencen

Vi taler ikke om mindre nationale forandringer, men om en grundlæggende ændring af vores kritiske infrastruktur. Derfor nytter det heller ikke, at vi begrænser os af prisstigninger og flaskehalse, fordi det er investeringer, der strækker sig langt ud i fremtiden, hvad enten det handler om en ny vindmøllepark i Nordsøen eller en brintinfrastruktur til Tyskland.
- Mogens Lykketoft, bestyrelsesformand i Energinet
 

Elektrificering er den eneste vej til at nå klimamålet på en økonomisk og konkurrencedygtig måde. Når der er gang i vindmøllerne og solcellerne, så falder elpriserne og jo bedre og hurtigere vi kan flytte grøn strøm rundt i elnettet, jo bedre er det for forbrugernes pengepung. Vi skal gribe mulighederne i dag, fordi elektrificering handler om at forbedre danskernes levevilkår i morgen.
- Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark
 

Alt, der kan elektrificeres, skal elektrificeres, fordi energipolitik er blevet til sikkerhedspolitik. Der er aldrig produceret så meget grøn strøm som i januar 2024, men det går stadigvæk ikke hurtigt nok og der er masser af danske virksomheder, der står klar til at skubbe på den grønne udvikling.
- Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv
 

Von der Leyen kommer til at føre en valgkamp, der er mindre klimavenlig end i 2019.  I det hele taget er der følelsen i Bruxelles af, at den grønne omstilling kommer under større pres. Derfor skal vi sætte en tyk streg under grøn omstilling som ”good business”, fordi klimafortællingen kan blive udfordret i det nye parlament.  
- Kim Jørgensen, direktør i General European Investment Bank
 

Det handler også om simplificering. Vi er ved at sætte en solcellepark op i Helsingør Kommune, og det er byrådet blevet enige om, men når en frø kan forsinke processen i årevis, så der er ingen tvivl om, at tiden på tilladelsesprocesser skal ned.
- Birgitte Bergmann, medlem af Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti

...
Brian Mikkelsen og Kristian Jensen på konference 'Sæt grøn strøm til Europa' marts 2024
Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, og Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark. De to erhvervsorganisationer står bag konferencen 'Sæt grøn strøm til Europa'. Foto: Sarah Mølsted

Nyheder direkte i din indbakke?