Årsmøde

AI skal hjælpe os på vej mod 2030-målsætningerne

I en verden hvor digitaliseringen skrider hastigt frem, spiller techvirksomheder som Google en stadig større rolle for den grønne omstilling. ’Den grønneste energi, er den energi, vi ikke bruger’, siger Bianca Bruhn, landedirektør i Google.

GPD_industri_aaramoede_google

'Vi har altid udmærket os, når det kommer til at bruge teknologi på innovative måder, og jeg mener, at vi virkelig skal spørge os selv, om vi ikke også ønsker at være førende, når det handler om at vise, hvordan teknologi kan udnyttes,' siger Bianca Bruhn, landedirektør i Google, på Green Power Denmarks årsmøde. Foto: Thomas Kjærulf Torp/Green Power Denmark

De seneste års eksplosive vækst i datatrafik er med til at gøre Google til en af de helt store energiforbrugere. Store datahaller og tusindvis af computerservere sluger nemlig enorme mængder energi til drift og nedkøling.

I tråd med virksomhedens DNA skal teknologi – og i særdeleshed kunstig intelligens – være en væsentlig del af drivkraften i at nedbringe klimaaftrykket hos internetgiganten, der driver sine datacentre over hele kloden.

- Jeg ved ikke, om jeg tør sige det højt i dette rum. Men den grønneste energi, er den energi, vi ikke bruger, siger Bianca Bruhn, landedirektør i Google, henvendt til den store forsamling af energi- og teknologiproducenter, der er samlet i anledning af Green Power Denmarks årsmøde for industri.

Til trods for en markant stigning i global internettrafik og øget pres på datacentrene de seneste år, har Google, ifølge Bianca Bruhn, formået at fastholde nogenlunde det samme energiforbrug.

Det er sket takket være digitalisering og effektivisering, der tilpasser datacentrenes ’workload’ med mængden af vedvarende energi.

- For os er det vigtigste værktøj teknologi og AI. Det bruger vi til at optimere alt vores energiforbrug og til at gøre vores datacentre mere effektive, fortæller hun.

’The conversational economy’

Ifølge Google-direktøren bliver AI et af de største teknologiske spring, som på lige fod med internettet og mobiltelefonen kommer til at ændre hverdagen for både forbrugere og for virksomheder – og potentielt også for energibranchen.

Hun fremhæver bl.a. fleksibilitetsydelser til elnettet, intelligent opladning af elbiler og prissignaler til energikunder.

Et konkret eksempel fra Google’s eget økosystem gør det muligt for brugere at optimere placeringen af solceller på ejendomme og forudsige potentielle besparelser:

- Med en meget enkel samtale kan jeg få den alt nødvendige information, og jeg kan fra de fleste vinkler se mit byggeri og finde ud af, hvordan jeg bedst placerer mine solpaneler. Google Earth Engine og Google Maps modtager allerede massive mængder data, som med AI pludselig bliver nyttige for forbrugere eller virksomheder på nye måder, forklarer hun.

I 2023 lancerede Google desuden AI-tjenesten GraphCast, der med høj præcision giver vejrprognoser, som blandt andet kan benyttes til effektiv styring af energianlæg og distribution af strøm fra f.eks. vindmølleparker.

En dansk styrkeposition

Techdirektøren mener modsat flere andre af dagens oplægsholdere, at 2030-målsætningerne stadig er inden for rækkevidde.

Aarsmøde 2024
Henrik Andersen, CEO i Vestas, ser det ikke længere realistisk at nå 2030-målene, forklarer han i debat med Bianca Bruhn, landedirektør i Google, og Sven Utermöhlen, CEO for havvind i RWE. Foto: Green Power Denmark

Men det kræver, at vi indser at ’the time is now,’ og at både energiforbrugere og energisektoren i langt højere grad inddrager digitale værktøjer.

Her står Danmark særlig godt rustet til at drage konkurrencemæssig fordel af AI og og vores udbredte digitalisering.

- I Danmark er vi i en unik position til at udnytte fordelene ved AI. Vi har en meget høj grad af digitalisering både i den offentlige og private sektor. Vi har altid udmærket os, når det kommer til at bruge teknologi på innovative måder, og jeg mener, at vi virkelig skal spørge os selv, om vi ikke også ønsker at være førende, når det handler om at vise, hvordan teknologi kan udnyttes, siger hun og fremhæver bl.a. retail og den finansielle sektor, som eksempler på brancher, der har i høj grad har evnet at tage kunstig intelligens til sig.

Internetvirksomhedens egen ambition lyder på, at alle datacentre senest i 2030 skal drives af 100 procent vedvarende energi. Derfor investeres der også stort i grøn energiproduktion - bl.a. i Danmark, hvor Google de senere år har investeret i flere solcelleparker med et mål om at gøre datacenteret ved Fredericia CO2-neutralt.

Ifølge direktøren er de danske aktiviteter drevet af fossilfri energi svarende til 90 procent af tiden, kun overgået af Finland, hvor andelen udgør 97 procent. Sværere ser det ud i andre dele af verden.

- At nå 100 procent vedvarende energi bliver ikke uden udfordringer. Vi har flere områder, særligt i Asien, hvor det kan blive en udfordring at indfri vores 2030-ambitioner, siger hun.

- Men selv i de grønneste regioner er der perioder, hvor vi ikke kan få grøn strøm, fordi elnettet ikke er gearet til det. Derfor investerer vi hele tiden i nye teknologier, batterier og selvfølgelig AI.

Henrik Andersen
Vindindustri

Der er gået inflation i målsætninger for vedvarende energi, lyder budskabet fra Henrik Andersen, administrerende direktør i Vestas, der...

Nyheder direkte i din indbakke?