Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Lokalt kraftvarmeværk kan levere dødstart

Energinet har godkendt Helsingør Kraftvarmeværk, der er koblet på 50 kV-nettet, som egnet til at genstarte det østdanske elsystem, hvis det går i sort. I årtier har det været en opgave forbeholdt kraftværker på transmissionsnettet.

Hvis store dele af det danske elsystem går i sort, som det sidst skete i Østdanmark i 2003, skal det bygges op igen ved hjælp af effekt fra kraftværker og tilsvarende forbrug for at sikre balancen. Helsingør Kraftvarmeværk er blevet godkendt til at yde første bidrag til denne ’dødstart’, som det kaldes, de næste tre år.

Kontrolrumschef Bent Myllerup fra Energinet oplyser, at det er første gang, at et decentralt kraftvarmeværk koblet på et distributionsnet, står klar til at levere førstehjælp under en eventuel genopbygning.

Mit gæt er, at vi kommer til at se mere af den slags, siger Bent Myllerup, der kan trække på Studstrupværket ved Aarhus, hvis Jylland-Fyn kommer i bekneb. De seneste år har Kyndbyværket været den trækhest, der har stået klar i stalden i det østlige Danmark.

Koblet på 50 kV-nettet

De centrale kraftværker er koblet på Energinets transmissionsnet, der i det østlige Danmark drives på 132 og 400 kV. Helsingør Kraftvarmeværk leverer imidlertid energi fra et nyt biomasseværk og en ældre gasturbine til det nordsjællandske 50 kV-net, der drives af Radius Elnet. Derfor har Radius Elnet været involveret i en test, der kunne påvise, at det er teknisk muligt for det decentrale kraftvarmeværk at bidrage.

Det gik fint. Helsingør Kraftvarmeværk kan levere den effekt, vi har brug for, konstaterer Bent Myllerup.

om Helsingør Kraftvarmeværk

Helsingør Kraftvarmeværk producerer strøm til elnettet og fjernvarme til kunder fra Hornbæk i nord til Hørsholm i syd. Værket, som kan levere 16 MW el og 60 MW varme, blev fornyet i 2019, hvor fossile brændsler blev skiftet ud med bæredygtig biomasse.

Dødstarten skal dog leveres fra det oprindelige og stadig eksisterende gasturbineanlæg, som kan levere 60 MW el og 60 MW varme.

Der er ti ansatte på Helsingør Kraftvarmeværk, der er ejet af Forsyning Helsingør (2/3) og Norfors (1/3).

...

Som en konsekvens af den positive konklusion er Energinet, Helsingør Kraftvarmeværk og Radius Elnet nu i gang med at skrive en aftale om nødvendige ombygninger på distributionsnettet og en aftale om operationel kommandostruktur i tilfælde af, at Sjælland og øerne oplever et blackout. 

Hvis uheldet er ude, skal vi kunne handle hurtigt og ikke bruge tid på at indstille en masse relæer på vores transformerstationer, fortæller Tomas Christensen, der er driftsansvarlig chef i Radius Elnet.

Vi er glade for at blive valgt som værket, der skal sikre strømmen, hvis det østlige Danmark oplever et blackout, siger energichef Hans Peter Balle fra Forsyning Helsingør, der er en af ejerne fra Helsingør Kraftvarmeværk.

Vi udfylder i forvejen et væsentligt samfundsansvar som pålideligt kraftvarmeværk, der er med til at garantere forsyningssikkerheden, så det bliver muligt fortsat at udbygge elnettet med sol og vind fremover. Nu kommer vi til at spille en endnu mere væsentlig rolle i forhold til at give danskerne det, vi allerede er verdensmestre i – nemlig strøm i kontakten i 99,99 procent af tiden. Vi ser frem til ombygningen og det store samfundsansvar, siger Hans Peter Balle.

Nu kommer vi til at spille en endnu mere væsentlig rolle i forhold til at give danskerne det, vi allerede er verdensmestre i – nemlig strøm i kontakten i 99,99 procent af tiden.
Hans Peter Balle, energichef, Forsyning Helsingør,

Naturlig udvikling

Testen foregik i juni efter, at Helsingør Kraftvarmeværk havde vundet et udbud om bidrag til dødstart. Tomas Christensen fortæller, at Radius Elnet efter et hurtigt ministudie sammen med Energinet var klar til test:

Elnetselskabet og Energinet koblede om og isolerede dermed et område omkring Teglstrup Transformerstation i udkanten af Helsingør. Relæer blev indstillet, så alle anlæg var korrekt beskyttet under testen – og herefter kunne Helsingør Kraftvarmeværk vise, at det kunne sætte spænding på Radius Elnets 50 kV-net og Energinets 132 kV-net.

For Radius Elnet har det været nyt terræn at gøre sine anlæg klar til, at Helsingør Kraftvarmeværk kan være første trin i en længere oplastning af produktion og forbrug:

Det er ikke en udfordring, vi har haft før. Opgaven koster en del tid og penge, så betalingen er noget af det, vi aftaler med Energinet, der har det overordnede ansvar for forsyningssikkerheden i Danmark, siger Tomas Christensen, der ser nybruddet som en naturlig konsekvens af omstillingen af den danske elproduktion.

Mens centrale kraftværker for 40 år siden producerede stort set al elektricitet – og fødte den ind på transmissionsnettene – så leverer vindmøller, lokale kraftvarmeværker og solceller nu broderparten af strømmen.

Over halvdelen af elektriciteten bliver leveret ind på distributionsnettene, så det bliver mere og mere nødvendigt, at den decentrale produktion understøtter balancen i det samlede elsystem – og genopretningen, når det en sjælden gang er påkrævet. 

De store mængder vedvarende energi giver en helt anden forbrugs- og produktionsprofil, og det skal det samlede elsystem kunne håndtere, fastslår Tomas Christensen.

Indtægt til fleksibelt kraftvarmeværk

Helsingør Kraftvarmeværk spiller også på anden vis en rolle for systemstabiliteten i elnettet. Fra 1.-7. november har værket under en revision af Kyndbyværket stået til rådighed for Energinet og været klar til at sætte elproduktionen i vejret efter behov – og samtidig opretholde varmeforsyningen uden gener for kunderne.

Det er gået rigtig godt. Vores gode medarbejdere stod klar på alle tider af døgnet, og vi fik leveret det, vi skulle, til elnettet på Sjælland. Når der tages højde for elpriserne, så kan vi nu se frem til en samlet betaling på et par millioner kroner. Det er penge, vi er ekstra glade for i Helsingør Kraftvarmeværk A/S. Lige nu er der – på grund af det milde vejr – mindre gang i varmesalget end normalt. Pengene fra de leverede ydelser er derfor med til at sikre, at vi fortsat kan fastholde attraktive fjernvarmepriser til vores kunder, forklarer Hans Peter Balle fra Forsyning Helsingør.

Nyheder direkte i din indbakke?