ELNET TIL FREMTIDEN

Netudviklingsplaner skal give mere mening

Deadline for Netudviklingsplan 2025 nærmer sig: Elnetselskaberne skal indsende deres planer til Energistyrelsen inden den 1. april, men der er fortsat dialog om indholdet. ’Vi skal sikre, at arbejdet er værdiskabende for både netselskaberne og brugerne’, siger afdelingschef Peter Kjær Hansen fra Green Power Denmark.

Montoør arbejder på elnettet

De lokale eletselskaber skal snart aflevere et udkast til Netudviklingsplan 2025. I planen skal de se ti år frem og bl.a. vurdere hvor nyt forbrug og produktion, de forventer i deres forsyningsområde. Foto: Malene Dissing

Landets knap 40 elnetselskaber har nu ganske få måneder til at færdiggøre og sende deres nye netudviklingsplaner i høring, men det står stadig ikke lysende klart, hvad de enkelte selskabers udgave af Netudviklingsplan 2025 skal indeholde.

Green Power Denmark er i løbende dialog med Energistyrelsen, elnetselskaberne og netbrugere om læringen fra de netudviklingsplaner, der er indberettet for 2023, og hvilken skabelon der skal gælde for næste version.

– Omverdenens interesse for første udgave af netudviklingsplanerne var ret begrænset på trods af, at vi vurderer, at der samlet er brugt 10-15 mio. kr. på at udarbejde planerne, oplyser afdelingschef Peter Kjær Hansen fra Green Power Denmark.

– Håbet er at finde en model for, hvordan vi kan vække større interesse, så elnetselskaberne med Netudviklingsplan 2025 ikke kun producerer papir for papirets skyld. Vi skal finde den rette balance og sikre, at arbejdet er værdiskabende for både netselskaberne og brugerne, siger han.

Planer ser ti år frem

Deadline for høringsudkastet på Netudviklingsplan 2025 er sat til den 1. april 2024. Herefter har Energistyrelsen hen over sommeren til at kommentere på planerne.

Fra senest den 1. oktober kan elnetselskaberne rette til, så de inden nytår kan levere fikse og færdige planer primært med fokus på 30-60 kV-nettet til Forsyningstilsynet. Netudviklingsplan 2025 skal kigge ti år frem til 2034, hvilket elnetselskaberne er i fuld gang med som led i deres planlægning.

Taasinge
Tåsinge

Tåsinge bliver snart forbundet til Svendborg med et 10 kV-kabel, der skal sikre en smidig og mere sikker overgang til individuelle...

Fra myndighederne side er netudviklingsplanerne tænkt som et dialogværktøj mellem elnetselskaber og kommuner, ladeoperatører, VE-udviklere, rådgivere, industrier og andre interessenter.

Netudviklingsplanerne kan give overblik over, hvad der er på vej både i forhold til forbrug og produktion af elektricitet – og dermed give elnetselskaberne viden til brug for planlægning af investeringer i nye transformerstationer, kabler og digitale løsninger.

– Dialogen med omverdenen er vigtig for, at netselskaberne kan levere net til tiden. Netselskaberne må ikke investere på forhånd, men det er relevant så tidligt som muligt at vide, hvad der er på vej, siger Peter Kjær Hansen.

transformer
ELNET TIL FREMTIDEN

Business Region Aarhus, der er et erhvervsstrategisk samarbejde mellem 12 østjyske kommuner, efterlyser prompte politisk handling, så...

Mulig efterspørgsel på fleksibilitet

Udover investeringer i fysiske el-anlæg har elnetselskaberne også mulighed for at forsøge at gøde jorden for mere aktivering af fleksibelt elforbrug. I lighed med den første netudviklingsplan skal netselskaberne i Netudviklingsplan 2025 forsøge at kvantificere, hvad netselskaberne potentielt vil efterspørge af fleksibilitet de kommende år.

– Netselskaberne skal beskrive forventet potentiel fleksibilitet, men denne fleksibilitet kan ikke læses som en garanti for, at det også bliver det omfang, de kommer til at efterspørge. Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind på, om fleksibilitet ude lokalt er en farbar vej eller ej, siger Peter Kjær Hansen.

De første udkast til netudviklingsplaner blev fremsendt til myndighederne med deadline 1. april 2022.

Artikel

Alle landets elnetselskaber har blikket rettet mod 1. april, hvor deres netudviklingsplaner for første gang skal afleveres til...

Nyheder direkte i din indbakke?