Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

KLIMAAFTALE

Nye udbud for sol og landvind vækker glæde

Bliv klogere på klimaaftalen: Dansk Energi roser politikernes beslutning om at holde fast i de teknologineutrale udbud, der har sikret Danmark masser af billig grøn energi.

Dansk Energi roser Folketingets beslutning om at fortsætte rækken af teknologineutrale udbud, i mindst to år mere med et årligt udbetalingsloft på 600 mio. kr. Herefter skal en analyse af markedet afklare, om der fortsat er behov for udbuddene, hvor solceller og vindmøller på land konkurrerer direkte mod hinanden, og de afsatte midler. Det er besluttet som en del af klimaaftalen, de blev indgået umiddelbart inden Folketinget gik på sommerferie.

– Den grønne omstilling kræver, at vi sætter fuldt blus på opstillingen af landvind og sol, der er de billigste energikilder, vi har. Vi er tæt på, at grøn energi kan stilles op på markedsvilkår, men det gælder kun optimale projekter og placeringer, så vi har brug for det lille ekstra incitament en stund endnu, hvis vi skal nå målet om 70% om 10 år, siger branchechef i Dansk Energi Kristine Grunnet.  

Den grønne omstilling kræver, at vi sætter fuldt blus på opstillingen af landvind og sol, der er de billigste energikilder, vi har.
Kristine Grunnet, branchechef for vedvarende energi, Dansk Energi

Politikerne har også udskudt det tidspunkt, hvor det nuværende loft over landvindmøller, skal gælde fra med 10 år til 2040. Årsagen er, at de ældre møller har vist sig at leve længere end, man har regnet med, og den beslutning glæder også branchechefen.

– Det er en god beslutning. Men det burde have været helt væk, for det giver overhovedet ingen mening at begrænse den billigste grønne energi, vi har, når grøn strøm og nye grønne brændsler om få år skal drive hele vores samfund, siger hun og roser samtidig et nyt loft på seks måneder for behandling af klager over VE-projekter.

Til gengæld er hun skeptisk over for, at den nuværende udligningsordning, der fordeler netselskabernes omkostninger til at tilslutte grøn energi, nettab, vedligehold m.v. ud på hele landet, skal afløses af nye tilslutningsbidrag og tariffer for indfødning af grøn strøm fra 2023. De nye omkostninger kommer til at skulle betales af producenterne.

Elektrificering

Den nye klimaaftale vil gøre det af med olie- og naturgasfyr i danske hjem. Vi stiller skarpt på den del af aftalen, der skal få mere...

Ny model for udbud

Som noget nyt skal kommende udbud for solceller og landvind afvikles under en ny model kaldet Contract for Difference (CfD), som blandt andet er kendt fra Storbritanniens udbud af havvind.

Her fastsætter staten på forhånd en bestemt pris pr. megawatt-time i udbuddet. Hvis elprisen på engrosmarkedet, så viser sig at være lavere end aftalt, når anlægget er stillet op, betaler staten forskellen mellem markeds- og aftaleprisen. Hvis elprisen derimod er højere end aftalt, betaler ejerne af energianlægget omvendt prisforskellen tilbage til staten.

– CfD balancerer statens og udvikleres økonomiske risiko, men fjerner delvist den forbindelse til prisudviklingen, der har været for udviklerne i det hidtidige udbudssystem med et fast tillæg til elprisen. Den tidligere støttemodel gav incitament for opstillere til at vælge den type vindmølle eller solcelle, der i er stand til at producere, når elprisen er høj, og produktionen har mest værdi for samfundet, siger Kristine Grunnet. 

UDBUDSMODEL

Bliv klogere på klimaaftalen: Vindmøller på land og solceller skal fremover udbydes via en Contract for Difference-model (CfD) med en...

Nyheder direkte i din indbakke?